Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana Nagrzewnicy możliwa bez demontażu kokpitu? proszę o odpowiedź.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.05.2019 o 14:37, tytex2 napisał:

Problem jest z zaciśnięciem przewodów i nagrzewnicy żeby naszła na to obejma i można było to skręcić. Zauważyłem, że jest to największe utrudnienie przy wymianie nagrzewnicy. Znalazłem pomysł żeby odkręcić aluminiowe przewody na podszybiu aby zapobiec efektowi sprężynowania. Jutro chyba tak zrobię. W komplecie z nagrzewnicą były 2 standardowe uszczelki i 2 zwykle oringi, które prawdopodobnie nie są potrzebne.

Edit: żeby zaoszczędzić wam nerwów które zjadłem na wymianie ważne info: nagrzewnica nissensa w zestawie ma niepasujące uszczelki, jak mimo wszystko ja kupiliście to trzeba zostawić stare uszczelki albo kupić komplet Ori z obejmami za 47zl

Jak odkręcić te aluminiowe rurki na podszybiu? Może wtedy nie będzie tego efektu sprężynowania... Bo za Chiny nie mogę rozłączyć rurek od nagrzewnicy... A wiadomo śrubokręta nie chce tam pchać żeby ich nie zniszczyć... Myślałem żeby WD - 40 tam trochę psiknąc, lecz nie wiem czy to bezpieczne. Jak sądzicie? 

Górna rurka trochę się rozchodzi, ale mało, a dolna prawie wcale 

Edit.  Zdjąłem gumowe uszczelnienia na podszybiu, te w których siedzą aluminiowe rurki, wtedy rurki przy nagrzewnicy maja więcej luzu i się udało. Pozdro 

15730366796732087346959.jpg

157303671321335174575.jpg

IMG_20191106_125514_1.jpg

Edytowane przez michall51

Opublikowano

Witam przerabiałem i bez zadnego sciagania deski w b7 1 h roboty a i nagrzewnica za 80 zl z allegro dziala jak nalezy wiec chyba bez sensu bulic za ori 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Siema. Jest ktoś z łódzkiego i by mi to odpłatnie ogarnął bez scisgania dechy?

Opublikowano

tak, spokojnie w 2-3 godziny samemu ograniesz.
w sieci masz kilka filmików jak to zrobić

• 1 rok później...
Opublikowano

Opowiesci o niemozliwosci wymiany nagrzewnicy bez demontazu deski sa wyssana z palca. Wymiana jest mozliwa i wcale nie zajmuje az tak duzo czasu. Jako amator mechanik zrobilem to w okolo 2 godziny plus ewentualna wymiana i plukanie calego ukladu

- Odpinamy klemy od akumulatora

- spuszczamy plyn chlodzacy przez korek na dolnym wezu chlodnicy lub czujnik w zaleznosci od modelu

- odkrecamy plastikowa obudowe pod kierownica

- wypinamy kostke od czujnika pedalu gazu bo przeszkadza

- okrecamy plastikowa oslone nagrzewnicy (jak dobrze pamietam dwa wkrety M6) 

- nagrzewnica jest juz na wierzchu, odkrecamy opaski mocujace nagrzewnice do rurek i delikatnie rozlaczamy zeby nie uszkodzic uszczelek, wyleje sie troche plynu

- wysuwamy nagrzewnice, wciskamy pedal hamulca bo troche przeszkadza i blokuje

- analogicznie montujemy nowa nagrzewnice odwracajac kolejnosc dzialan

Zabieralem sie do tego ponad rok bo wszedzie wszyscy straszyli ze sie nie da bez demolki i fachowcow a tu jednak sie da 

Opublikowano

Witam . Chciałbym wymienić nagrzewnice w a4 B7 wersja Anglik czy ona będzie po tej stronie co w pl wersji czy muszę cały kokpit zdejmować ?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Hej , odświeżę trochę temat 

Czy ktoś z Was po wymianie nagrzewnicy spotkał się z problemem wydostawania się gorącego powietrza właśnie z nagrzewnicy na prawą nogę kierowcy ?

Myślałem na początku że to kwestia silniczków od klap , ale sprawdziłem i niestety nie. Później myślałem , że to nagrzewnica elektryczna, ale też nie.

Klima pięknie chłodzi ze wszystkich kratek a od strony nagrzewnicy wydostaje się gorące powietrze...

Dodatkowo czy powinno tak być , że cały czas przy włączonej klimie napierdziela gorące powietrze z nagrzewnicy ?

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

Jeśli wieje ciepłym powietrzem to wg mnie źle doszczelniłeś połączenie nagrzewnicy z obudową nawiewów.

Przez nagrzewnicę cały czas płynie gorący płyn, temperatura jest regulowana ustawieniem klap. 

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem :decayed:

Chodzi Ci o samą obudowę nagrzewnicy?

Z kratek nawiewu leci powietrze takie jak ustawie w klimatroniku a gorące powietrze dmucha na wysokości prawego kolana , dokładnie z nagrzewnicy

Opublikowano

Dobrze zrozumiałeś, chodzi o miejsce gdzie zamontowana jest nagrzewnica. Połączenie nagrzewnicy z obudową powinno być szczelne. Teraz masz pewnie przedmuch i Ci wieje na kolano.

Opublikowano
14 godzin temu, bobikos napisał:

Dobrze zrozumiałeś, chodzi o miejsce gdzie zamontowana jest nagrzewnica. Połączenie nagrzewnicy z obudową powinno być szczelne. Teraz masz pewnie przedmuch i Ci wieje na kolano.

Wychodzi na to, że brakuje mi jednego plastiku , czy dałbyś radę zrobić mi zdjęcie obudowy przy nogach ?

Opublikowano

Może ktoś z Was zobaczyć jaki ma rozmiar nagrzewnicy w zamienniku?

I napisać albo podlinkować który będzie git do B7 ?

Ja kupiłem nissen , który wychodził wg Vin-u 

Opublikowano

tu np masz wymiary

ALLEGRO.PL

widać też taką taśmę piankową do uszczelnienia połączenia.