Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Mycie auta a temperatura minusowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W jakiej najniżej temp można myć samochód czy myjnia ręczna zamknięta może być? Obecnie mamy -13 chciałem umyć na myjni, ale boje sie, że nie wyschnie jak trzeba wyjade na mróz woda podochodzi wszędzie zmarznie i jakieś szkody elektryczne bede miał...czujniki itp.

Opublikowano
W jakiej najniżej temp można myć samochód? Obecnie mamy -13 chciałem umyć na myjni, ale boje sie, że nie wyschnie jak trzeba wyjade na mróz woda podochodzi wszędzie zmarznie i jakieś szkody elektryczne bede miał...czujniki itp.

Raz tylko w zimie popelnilem ten blad i umylem samochod, i pozniej pylalem busem bo nie dalo sie otworzyc drzwi, wszystko poprzymarzalo, nie polecam!

Opublikowano
  • Autor

Noo właśnie i drzwi.. Mam koło sie myjnie reczna, ale boje sie zaryzywkować. Niby wysusza tym nabłyszczaczem i woskiem ale.. Strach, że coś mi tam padnie.

Ale też z drugiej strony, aż mnie boli jak widze jak uwalone to auto jest ;/ czarny kolor, a obcnie uwalony tak, że jakby srebrny był... ;/ ;(

Opublikowano

Nie widze klopotu, jesli sie dobrze osuszy

Opublikowano
  • Autor

Dobrze osuszy tzn ? Mam na myśli myjnie ręczna..zamknięta

Wystarczy, że poczekam chwilę, aż wyschnie po spłukaniu czy jak?

Nie boje sie odrzwi...wytre do sucha szmatką, spryskanie sylikonem w sprayu uszczelnienia i tyle, ale boje się o czujniki różne gdziekolwiek żeby woda sie nie dostała i lód nie zrobił kłopotów.

Opublikowano
Nie widze klopotu, jesli sie dobrze osuszy

Tak jesli ma sie garaz mozna, niestety jesli auto stoi caly czas pod chmurka ciezko to widze...

Opublikowano
  • Autor

Więc na myjnie ręczną mogę jechać i potem bez problemu nic nie powinno być?

Opublikowano

po umyciu przesmaruj zamki i uszczelki wd40. i ususz dobrze wneki.

Opublikowano

dziś -10 u mnie pojechałem na bezdotyk samoobsługa, bez problemu samochód wymyty i zdążyłem osuszyć, choć już miejscami zaczynało ścinać wode, wszystkie drzwi otwarte, wysuszysz uszczelki i wnęki drzwi, bez problemu mogę otwierać.

Opublikowano

Mozesz, jak latasz po miescie mimo mrozu auto tez jest mokre od topniejacjego sniegu, blota posniegowego itp i jest ok.

Opublikowano
  • Autor

Umyłem, na koniec po nabłyszczaniu i spłukaniu szmatka przetarałem dodatkowo żeby szybciej wode ściągnąć z karoseri. Wczoraj było -18 dziś -10 nie przekraczało już, więc.. uszczelki przetarłem, spryslałem sylikonem w sprayu i zobaczymy.

Opublikowano

umyć na bezdotyku ,pojechać na jakiś parking typu galeria handlowa i powycierać do sucha zakamarki

Opublikowano
umyć na bezdotyku ,pojechać na jakiś parking typu galeria handlowa i powycierać do sucha zakamarki

Najprościej :good:...i jest szansa ,że sie wejdzie na drugi dzień do auta :decayed:

Opublikowano

Tez nie polecam ostatecznie po myciu do garazu (opcja) lub po myciu uszcelki powycierac i potraktowac srodkiem do uszczelek.

Opublikowano

podstawa powycierać uszczelki,

przeciez jak pada deszcz a w nocy mroz i masz dobrze zabezpieczone uszczelki to otwierasz w miare normalnie, zawsze mozna delikatnie obstukac drzwi przed otwarciem w mrozy jak je chyciło

trzeba tez uważać na klamki żeby nie urwac jak naleci tam wody ale delikatnie i z rozumem da sie wszystko

Opublikowano

jak nie masz garazu do ktorego wstawisz auta to sa dwa wyjscia wg mnie

poczekac az odpusci (ma byc juz lzej w srodku tygodnia, wiec w czwartek spoko mozesz sie bawic)

jechac na myjnie dotykowa, gdzie masz suszenie w automacie

inaczej - sorry, przy takim minusie nie ma sensu

Opublikowano
  • Autor

Znaczy szczerze.. Pisząc temat miałem na myśle głównie to żeby jakiś czujnik nie zamarzł czy coś niż czy wejde do auta :) A co do mrozu, w nocy-13 było rano auta białe, zaszronione i spokojnie wszedłem, lekki opór stawiał tylko sylikon na uszczelkach za pierwszym razem po umyciu, przetarciu uszczelki i spryskaniu sylikonem, a rano idelanie. Jedynie co to klapa bagażnika nie chce sie otworzyć-skrzypi przy podnoszeniu, zostawiłem...niech popuści mróz.

Nie dodałem Panowie na początku, że mi chodzil o myjnie ręczną... :) Przepraszam. Nie no gdzie w takim mrozie pod chmurką myć.. :) Mam orlena 800 metrów od siebie 2x ręczna i 1 autmatyczną myjnie, jak już jade zawsze ręczna. Normalnie bym nie mył i przeczekał, ale lakier mam w idealnym stanie czarna perła błysk wszystko szkoda mi to zmarnować tym czym był oblepiny..

Opublikowano

W zime jest zawsze lipa z myciem aut jezeli "spi" ono pod chmurka :facepalm: ja sie juz przyzwyczailem do tego brudu, ale na nasze szczescie szybko robi sie ciemno :wink: ponizej zera na bezdotykowej nigdy nie myje, drzwi sie otworza i wszytsko fajnie ale boje sie o lakier. Nigdy nie wiadomo gdzie jest odprysk, uszkodzenie, a woda i mroz wszystko rozsadzi. Ewentualnie reczna, zamknieta gdzie Panowie wypucuja i powinno byc git.

Opublikowano
Nigdy nie wiadomo gdzie jest odprysk, uszkodzenie, a woda i mroz wszystko rozsadzi.

no niestety auto pod chmurka w okresie jesienno-zimowym z każdą odwilża i mrozem jest na to narażone,

ale jak z tym rozsadzaniem lakieru jest naprawde hmm...

pewnie ile ludzi tyle teori

Opublikowano

najgorzej denerwuje mnie to,ze w zimie np;w ciagu dnia jest cieplo,snieg troche topnieje a wieczorem wszystko zamarza i wtedy na kazdych progach dzwi robi sie warstwa lodu i tylko w tym miejscu zawsze trzyma:kwasny:nawet w lecie po opadach deszczu,jak otworze dzwi,to z progow wylewa sie woda,czy wy tez tak macie,czy tylko umnie tak sie dzieje:eusathink: