Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ciezko pali i trzesie na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

mechanicy jak mechanicy.... im więcej razy odstawisz auto tym więcej Cię skasują i oto chodzi....czy owa pompa wspomaga pompki również podczas jazdy? czy włącza się tylko na starcie?

Opublikowano
mechanicy jak mechanicy.... im więcej razy odstawisz auto tym więcej Cię skasują i oto chodzi....czy owa pompa wspomaga pompki również podczas jazdy? czy włącza się tylko na starcie?

pompa ma pracować cały czas, zadaniem PD jest wytworzenie odpowiedniego ciśnienia wtrysku a nie zaciąganie paliwa z baku

Opublikowano
  • Autor

ok, czyli któraś z pomp... teraz tylko kwestia która.

Właśnie byłem sprawdzić auto - stało od ok 13:00 do teraz - przekręciłem 4 razy stacyjkę i auto zapaliło na dotyk.... czyli pompa... no ale niestety 1900obr i auto przerywa.. to pozostało. Czy to też może być spowodowane ową pompą?

Opublikowano

dragon53 masz info na priv, mnie dziś dopadł prawie identyczny problem. Też będę śledził temat :(

Opublikowano

Kolego ile masz nastukane w aucie ? Bo widze ze trapi cie strasznie duzo usterek.

Nie kupiles czasem auta z przelotem 400 tys ?

Przy problemie z pompa bedzie auto przerywac, brak zasilania do vacum i dalej do pd

Opublikowano
  • Autor

teoretycznie ma 245 000 a ile w real??? Patrząc po wnętrzu może tyle mieć...

fakt wsadziłem już prawie 5koła ale liczę tutaj: kpl. rozrząd, oleje, filtry ( 1400), zawieszenie przód i tył - regenerowane Audi (2000PLN), prostowanie i renowacja proszkiem Audi alu R18 ( 1000) no i teraz problem z odpalaniem 250pln, ostatnio 350pln.

Ale jest nadzieja... na 99% pompa bo kilkukrotne przekręcenie stacyjki przed odpaleniem pomaga.

Aaa no i jeśli faktycznie pompa może mieć wpływ na przerywanie to mnie pocieszyłeś... pompa z 250pln a już oswajałem się powoli z myślą o wydaniu 1500pln na jedną pompkę.. gdyby to byłaby tylko jedna...

Opublikowano

Kilkukrotne przekręcenie kluczyka świadczy o tym, ze cofa się paliwo. Zanim wymienisz pompę sprawdź jej wydajność. Jeżeli pompa ma dobrą wydajność to szukaj nieszczelności, Ja bym zaczął od zaworka wciskanego w filtr paliwa

Opublikowano
  • Autor

dzisiaj już przekręcenie kilkukrotne nie pomogło.... ale za godzinę jadę odstawić auto.... więc zobaczymy co mechanik znajdzie....

---------- Post dopisany at 18:49 ---------- Poprzedni post napisany at 08:14 ----------

Dzisiaj odebrałem już auto ale.... po podłączeniu pod kompa mechanik potw. iż nadal 1 wtrysk podaje na +3 dwa ok a ostatni na -1,5. Więc stwierdził iż albo jednak pompka jest walnięta lub co gorsza kiedyś poszła sprężarka i olej poleciał ... no i możliwe iż korbowód dostał i traci ciśnienie i dlatego tam podaje na +3. W piątek odstawiam na ostateczną diagnozę, przełoży pompkę, która podaje na +3 na inny gar i zobaczy czy pompka wysiadła i podaje paliwo na max czy to ciśnienie na tym jednym gaże słabe..... no to masakra.... załamka. :kox:

Opublikowano

Możliwe to możliwe tamto. Ja bym jednak RZETELNIE sprawdził pompę VACUM i pompę paliwową w baku, a nie od razu szedł do banku i wyjmował hajsy na czarodzieja. Trochę cierpliwości i opanowania bo będzie solidne zdziwienie jak dostaniesz nowe wtryski i ciągle d*pa :wink: I jeszcze jedno, czy przy zakładaniu rozrządu żaden fachowiec nie przestawił Tobie wałka? Różne cuda się teraz słyszy ale zaczął bym od źródła, czyli pompa vacum i w baku.

Opublikowano
  • Autor

co do rozrządu - nie mam zielonego pojęcia. W każdym razie takie problemy miałem już przed wymianą rozrządu więc tutaj chyba.....

A co do wymiany pompki i nietrafnej diagnozy - w każdym razie jeśli tak będzie iż facet wymieni pompkę, a efektu brak to na pewno mu nie zapłacę.

Tylko kwestia - pompki sprawdzone - ustawione ale i tak pokazuje złe nastawy +3 to słyszałem, że to już skrajność - max skali...

Czasami to człowiek powinien znać się na wszystkim lub mieć w rodzinie, prawnika, lekarza, mechanika ......

Mówiłem o pompie i vacum ale powiedział, że nie sprawdzał jak zobaczył na kompie takie różnice na pompkach....

Opublikowano

A jak ze spalaniem? Jak jeździ jest okej czy raczej poza normą? Ja bym jednak zerknął te pompy bo wiadomo że wtryski to droga zabawa a warto zacząć od podstaw. Jak masz jak podmienić pompy to tymbardziej bym się na to pisał. Powodzenia życzę :wink:

Opublikowano
  • Autor

spalanie, średnio w mieście 90% pokazuje mi 7-8L na trasie do max 140km - 7L poniżej 120km. 6,5L. Co do pompy to właśnie nie mam jak podmienić... tylko zakup i wymiana.

Co do wtrysków to powiedział mi iż chce przełożyć pompki na inne gary aby sprawdzić czy to pompka czy komputer tak podaje na gar... ze względu na ciśnienie. W każdym razie jeśli mi powie, że ciśnienie i rozbieranie silnika powiem, że chce widzieć zegar z pomiarem ciśnienia aby potem nie było....

---------- Post dopisany 27-09-2013 at 15:59 ---------- Poprzedni post napisany 23-09-2013 at 21:13 ----------

Jest wreszcie diagnoza...

Ciśnienie sprawdzane i jest ok, pompki przemienione i są ok .... ale mechanik obejrzał wałek rozrządu i tutaj jest cały problem, jest wyjechany..... więc teraz szukamy wałek, po wymianie dam znać czy jest ok na 100%.

Opublikowano

No i u mnie zaczęły się problemy z porannym odpalaniem. Muszę pokręcić około 2-3 sekundy żeby załapał po czym targa budą z 2 sekundy przy czym puści niebieską chmurkę dymu.

Pompki sprawdzałem Vagiem i wsio jak najbardziej w normie. Jedna pokazuje około 1,4 max. reszta w zakresie <-3;+3> nie przekracza <-1;1> w bipach wsio poniżej 15.

Chyba nie domaga mi troche Vacum bo po odpaleniu schodzi około 4-5 sekund zanim dobije do -0,8 nie wiem czy tak powinno być czy w chwili powinno zbić podciśnienie do -0,8,-0,9???

Czy wałek wytarty? po zdjęciu pokrywy jedna krzywka wydaje się być lekko przytarta, a reszta w idealnym stanie. Pukanie jest ledwo wyczuwalne, trzeba się dobrze wsłuchać.

Kąt synchronizacji rozrządu 0,0 w chwilach skoczy na -0,6 (rozrząd świeżo wymieniony)

Świece wymieniane w zeszłym roku. po przekręceniu zapłonu spiralka zapala się tylko na sekunde. Czy nie powinno troche dłużej pogrzać gdy 0 stopni na zewnątrz?

Jeśli ktoś miał takie objawy chętnie wysłucham spostrzeżeń.

Dodam że w rurce z odmy delikatnie olej spływa. Na ciepłym zero problemów z odpaleniem. Jeśli po nocy pochodzi silnik chwile to następnym razem już pali od strzała i zero dymu:hi:

A jeszcze mi powiedzcie ile u Was grzeją swiece przy temp. 0 stopni? U mnie spirala zapala sie na sekunde może nawet nie.

Opublikowano

Co do grzania świec to sprawdź jaką temperaturę podaje czujnik temp. U mnie dziś grzał około 3s, ale ja mam trochę wydłużony czas grzania.

Opublikowano
Co do grzania świec to sprawdź jaką temperaturę podaje czujnik temp. U mnie dziś grzał około 3s, ale ja mam trochę wydłużony czas grzania.

A gdzie to sprawdzić?

Dziś spiralka zapaliła mi się na niecałą sekunde, tak jak w lato. Nie odpalałem, cofnąłem jeszcze dwa razy zapłon i zapalił od strzała, zero trzęsienia autem i żadnego dymku z tyłu :wink:

Czyli dwie możliwości są:

1.) zbyt krótko grzeją świece

2.) nie domaga układ paliwowy. Obstawiam Vacum. Ktoś podpowie jak zdiagnozować poprawnie Vacum?

Opublikowano
  • Autor

Wałek założony fakt 900PLN nowy w kpl. z popychaczami itp. ale jest efekt. Silnik chodzi cisze, zupełnie inaczej odpala i gaśnie.... więc u mnie jednak wałek.

Ale mam inne pytanie, bo mechanik zauważył, że nie był założony do końca wąż do filtra powietrza, więc do założył ale teraz słychać z filtra buczenie - jakby efekt echa. Co to może być??? Mechanik polecał mi zmienić filtr powietrza z Filtron na Hencx ale czy filtr tutaj może mieć aż takie znaczenie?

Filtr jest czysty bo był wymieniony ok 5m. temu.

Co radzicie?

Opublikowano

To buczenie jest głośne, z jakiej odległości je słychac?? Jakie masz teraz korekcje po wymianie wałka i ustawieniu pompek?

Opublikowano
  • Autor

Buczenie - przy przyspieszaniu słychać tak jakby auto było na sportowym wydechu. Słychać to nawet dosyć dosyć w kabinie co jest .....

Jakie mam korekcje: a co to???

Wcześniej jak wąż był założony nie do końca był ok - czy to może być przepływka? Czy mogę po prostu poluźnić ową rurę??? Czy coś może się uszkodzić?

---------- Post dopisany at 17:57 ---------- Poprzedni post napisany at 17:19 ----------

ok byłem sam teraz i rozkręciłem, stawiam na przepływomierz. Jak ściągnę rurę z filtra jest cisza - tylko słychać szum wsysanego powietrza. A jak założę to dudni - i nie czuć praktycznie żadnego ruchu powietrza w filtrze - aby coś zasysał... jak ma sprawdzić jaki przepływomierz kupić - typ, rodzaj itp?

Opublikowano

Chyba trochę zbyt szybko stawiasz diagnoze- jeszcze chwile i bez diagnostyki wymienisz pół auta niepotrzebnie

Opublikowano
  • Autor

czyli jak mam sprawdzić?

Patrzę z logicznego punktu widzenia, skoro ściągam rurę i nie buczy a słychać wtedy tylko i wyłącznie szum powietrza a gdy założę rurę to dudni.

Przykładając rękę do rury czuć zasysanie powietrza, po włożeniu do filtra i wkładając rękę do środa praktycznie nie czuć ruchu powietrza.

Po tym wnioskuję iż to przepływka, ponieważ to ona dozuje powietrze do silnika.

Jak mam to inaczej sprawdzić - czy czyści się jakoś przepływkę?

Na allegro nową - zamiennik widziałem za 150PLN z przesyłką więc wydatek do zniesienia.