Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ A4 B5 lub B6 ] Silniki AJM, BKE czym się różnią?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam takie pytanie do znawców: Czym różnią się silniki 1,9 TDI AJM ( 115 km 285 Nm) montowane w B5 od 1,9 TDI BKE ( 115 km 285 Nm) montowane w B6 ?

Opublikowano

Kosmetyką ( osprzętem zewnętrznym )

Opublikowano
  • Autor

Potrzebowałbym dokładniejszych informacji. Jakim osprzętem konkretnie? Turbiną? Sprzęgłem? Skrzynią biegów?

Opublikowano

Ale co za porównanie chcesz zrobić dokładne??? Wahasz się z kupnem czy co??

Opublikowano
  • Autor

Tak być może. W moim B5 mam 1,9 AJM i sprawuje się bardzo dobrze. Zastanawiam się czym różni się od 1,9 BKE w B6. Jakie jest turbo, sprzęgło, wtryski itp.?

Opublikowano

sprzęgło to samo wtryski moze oznaczeniem się różnią. sprezarka taka sama. Inny dolot masz nie lepiej w 130ps się pchac? bardziej rozwojowy silnik

Opublikowano
  • Autor

Pewnie tak, ale raczej patrzę na stan ogólny auta. Zastanawiam się czy 115 km BKE nie ma jakiś szczególnych wad czy bolączek. No i czy daje radę w B6 które jest 100 kg cięższe, bo w B5 nie ma problemu, daje spokojnie radę.

Opublikowano

Powiem Tobie tak trochę jest ospałe.. ja w swojej ex b5 miałem 231ps 463nm i jechało. Teraz mam B6 w Q i ok 180ps i się ona wlecze. Co mogę powiedzieć BKE moze mieć klapę gaszącą elektryczną... jakbyś już miał kupywać zdrowa BKE to odrazu robic soft wyjdzie ok 145ps ~ 350nm jak wszystko jest ok.

Opublikowano
  • Autor

Nie no jak u Ciebie masz 180 km w B6 i Ci się "wlecze" to faktycznie masz wysokie wymagania :)

Ja aż takich wymagań nie mam. Sporo jeżdżę na trasie wszędzie fotoradary więc aż takiej mocy nie potrzebuje.

Sprzęgło i dwumasa w BKE wytrzyma 350 Nm ?

Opublikowano

Spokojnie u mnie w b5 trzymało 400nm i nic sie nie działo a moc sie przydaje nawet i w trasie. Nie ma co sie dziwic moja wazy ok 1700kg luzem wiec to nie jedzie........

Opublikowano

Wydaje mi się że BKE ma taki nowszy system EGR`a. Widziałem właśnie coś takiego w jednej B6. Jakieś takie rurki do niego dochodziły. a reszta jest taka sama.

Opublikowano

Tak elektryczny EGR i chlodniczka egr

Opublikowano

Czy AJM i BKE mają identyczne turbiny?

Opublikowano

Tak

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wał korbowy jest inny, nie pasuje z jednego do drugiego bo chciałem u siebie zmienić, to musiałem włożyć cały silnik AJM.

Opublikowano

AJM i BKE znacznie się różnią - BKE jest po zmianach - klima jak w nowszych 1.9 pod alternatorem na jednym pasku, inny EGR dostosowany do EURO 4, AJM ma chłodniczkę na filtrze paliwa. Inaczej rozwiązany układ dogrzewania - brak świec dogrzewających w BKE itp itd ... poprostu BKE to zmodernizowane AVF (II) - odjęli trochę mocy + modernizację pod kątem ekologii by zmieścić się w Euro 4. Fakt po odjęciu mocy to i turbo "osłabili".

Opublikowano

BKE nie ma takich korbowodów co AVF

Opublikowano

Mówię o konstrukcji nie o podzespolach. ten silniki mial byc tani wiec gdzies to musieli zawrzec

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka