Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprężyny obniżające a klasy wagowe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z racji tego że na wiosnę zmieniam felgi na 17" to chce też auto trochę obniżyć. Mam teraz zawieszenie 1BA i planuję obniżyć o jakieś 30-40mm. W jednym z tematów natknąłem się na wypowiedź, że to jakie sprężyny wybrać, uzależnione jest od pojemności silnika. Niby by się zgadzało, gdyż większa pojemność -> cięższy silnik -> większy nacisk osi. Jednak przeglądając katalog H&R wyskakują mi jedne i te same sprężyny dla 1.9TDI, jak dla 2.4 benzyna, jak i dla 1.6 :kwasny:

Ktoś wie dokładnie jak to jest?

Czy te springi Audi A4 B5 Avant Sprężyny H&R -30mm 29751 1BE (3954291090) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

podejdą do 2.4 Avant?

Opublikowano

głównie dzielimy springi na te pod r4 czyli 1.6 1.8 1.9

i springi pod v6 2.4 2.6 2.8 2.7bit

potem juz mozna sobie działac dokładniej ale główne podziały sa dwa r4 i v6

Opublikowano
głównie dzielimy springi na te pod r4 czyli 1.6 1.8 1.9

i springi pod v6 2.4 2.6 2.8 2.7bit

potem juz mozna sobie działac dokładniej ale główne podziały sa dwa r4 i v6

to już zdążyłem zauważyć na forum :wink: jest to w sumie logiczne, gdyż większy silnik będzie cięższy, a co za tym idzie na tej samej sprężynie auto powinno stać niżej, ale tak jak napisałem wyżej, przeglądając katalog H&R wyskakują mi te same springi dla 1.9 i dla 2.4 i zgłupiałem:facepalm:

Opublikowano

podeslij ten katalog poczytam

Opublikowano

jak cos to mam springi pod 2.4 ale to 1be

---------- Post dopisany at 17:46 ---------- Poprzedni post napisany at 17:45 ----------

amorki tez ale tylko przód

Opublikowano

29751-1 A4 Avant / Kombi Typ B5 (8D), 2WD

auta produkowane w latach 1996-2002

egzemplarze o obciążeniu osi przedniej do 980 kg

(dane na temat obciążenia osi znajdziesz na tabliczce znamionowej Twojego auta)

29751-2 A4 Avant / Kombi Typ B5 (8D), 2WD

auta produkowane w latach 1996-2002

egzemplarze o mocy do 142 kW i obciążeniu osi przedniej powyżej 980 kg

(dane na temat obciążenia osi znajdziesz na tabliczce znamionowej Twojego auta)

Te z aukcji, to moje, kupowałem używane z przeznaczeniem do 1.9 TDI (do 980kg). Białe oznaczenie (kropka) na przednich sprężynach z resztą wskazuje na to.

Opublikowano
Te z aukcji, to moje, kupowałem używane z przeznaczeniem do 1.9 TDI (do 980kg). Białe oznaczenie (kropka) na przednich sprężynach z resztą wskazuje na to.

wiem że Twoje bo pisałem do Ciebie że chcę je kupić :decayed: tylko z tego wynika że niestety nie ta klasa wagowa :kwasny:

---------- Post dopisany at 23:52 ---------- Poprzedni post napisany at 23:51 ----------

jak cos to mam springi pod 2.4 ale to 1be

---------- Post dopisany at 17:46 ---------- Poprzedni post napisany at 17:45 ----------

amorki tez ale tylko przód

to bedzie -20mm czy wiecej?

Opublikowano

wiem że Twoje bo pisałem do Ciebie że chcę je kupić :decayed: tylko z tego wynika że niestety nie ta klasa wagowa :kwasny:

Sprawdzałem jeszcze z ciekawości jak MTS to rozdziela. Dla 2.4 V6 są te same sprężyny jeśli niema klimatyzacji, jeśli jest klima to już są mocniejsze sprężyny.

Czyli pasować by pasowały (na wymiar), ale pewnie auto by siadło więcej niż to 30mm, co dobre by nie było, ani dla amorka, ani sprężyny.