Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ocieplanie nowego domu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

oczywiście wełna wpije wodę

a co do styropianu grafitwego co wam da "zaciąganie" kleju z rana, problem tkwi w tym że on się nagrzewa bez względu na to, nawet jak jest pokryty warstwą kleju, zagruntowany, nic to nie da a i tak płyty odpuszczą od ściany

Opublikowano

Na jakiej podstawie uważasz, że wełna mineralna jest lepsza od styropianu? Na tej, że w bloku mają wilgoć a ty w domku nie? Jeśli uważasz, że jest to wina ocieplenia i przede wszystkim materiału izolacyjnego to są to bzdury.

Powtórzę raz jeszcze, styropian i wełna mineralna są jednymi z wielu dostępnych na rynku materiałów przeznaczonych do izolacji przegród w budynkach. Ze względu na swoją cenę i dostępność są najczęściej wybierane. Oba materiały mają podobne współczynniki przenikania ciepła.

Współczynnik przenikania "gołej" ściany wynosi 1,0 W/m2K. By ten współczynnik obniżyć czyli ograniczyć utratę ciepła z budynku izoluje się ściany, im grubszą izolację stosujemy tym ten współczynnik jest niższy. Zaznaczam, że straty ciepła są nie tylko przez przegrody ale i stolarkę oraz wentylację.

Po to stosuje się wentylację w budynkach by "oddychały". Najpowszechniejszą wentylacją jest wentylacja grawitacyjna czyli naturalna. By zwiększyć strumień powietrza nawiewanego lub wywiewanego w budynku stosuje się odpowiednią wentylację mechaniczną, np by zwiększyć wentylację w łazienkach montuje się wentylatory mechaniczne, które mają wspomóc usunięcie m.in zapachów oraz pary z pomieszczenia.

Zagrzybienie w budynku może być spowodowane pojawiającą się wilgocią, niedogrzanym budynkiem i niewydajną wentylacją. Nawet przy nowych oknach PCV i nieocieplonych ścianach będzie pojawiać się grzyb gdy budynek będzie miał niedrożną wentylację.

Podobnie jest w samochodach, gdybyś jeździł na wyłączonej wentylacji lub zamkniętym obiegu to po jakimś czasie zaczęły by parować Ci szyby od wewnątrz, podobnie jak gdyby ciągle w aucie pojawiała się wilgoć.

Wiele osób zatyka kanały wentylacyjne, żeby im nie "ciągnęło" lub żeby nie czuć zapachów od sąsiadów, lecz nie zdają sobie sprawy jakie jest to niebezpieczne i do czego może to doprowadzić, nie tylko do zagrzybienia w budynku lecz nawet zatruć tlenkiem węgla.

Opublikowano
odpowie mi ktoś co szybciej pije wode (czyt. wilgoć)

wełna czy styropian

A zanurzasz budek w wodzie aby chłonął wodę?

Poza tym są produkty z silikonem który odpowiada za obniżoną nasiąkliwość.

Koledzy znowu swoje, jak rozdarta płyta :facepalm:

Napisałem że mieszkanie to samo, wentylacja,okna,drzwi też, różnica tylko i wyłącznie w ociepleniu zew. Nie jest to odosobniony przypadek tylko jest ich kilkanaście, czyżby zbieg okoliczności? :whistling:

Tak jak napisałem wcześniej, każdy zrobi jak uważa, opisałem tylko przypadki z którymi się spotkałem osobiście a w branży izolacji pracuję już kilkanaście lat i od kilkunastu lat mam wyniki badań ze swojej i konkurencyjnych firm więc coś nie coś wiem. Jak ktoś uważa inaczej, oczywiście ma prawo :wink:

Dalsze ciągnięcie tego tematu jest bez sensu i do niczego nie prowadzi. Ktoś kto się zdecyduje na taki a nie inny materiał to jego decyzja. Ja tylko przekonuję że czasami oszczędności się nie opłacają i w dłuższym rozrachunku można się na tym przejechać. Mnie akurat nie stać na takie oszczędzanie więc dalej będę się upierał przy swoim. Jak do tej pory nawet dobrze na tym wychodzę jak również ludzie z którymi współpracuję.

---------- Post dopisany at 22:59 ---------- Poprzedni post napisany at 22:54 ----------

PS: Wojtek, ja też nigdzie nie napisałem że jak zastosujesz wełnę to grzyb zniknie :wink:

Opublikowano
Damian o co chodzi z tymi oknami ???

zamówiłem 15 grafitowy frezowany, ale biorę wskazówki żeby tego nie robic w upalne dni , i od razu klejem pokrywac nie czekać,.

zreszta będę to robił teraz jak tylko zima pusci,.

frezowany :/ (jak on mnie wkur...-ał) styropian możesz kłaść i w upale to zależy jak wytrzymali są Ci którzy go kłądą :D ...jak klej wyschnie to przycierka ewentualnych nierownosci, kołkowanie i kładzenie kontowników ...potem kładzenie siatki ( w pokojowej temperaturze, siatka musi być dobrej jakości a nie jakas szmata- to łatwo sprawdzić :wink:) na 2 razy zaciągnąć klejem (najlepiej z włóknem- termoorganika) i najważniejsze to zagruntować (nie rozcienczac gruntu!!!! zagruntowana chata może stać długo) potem kładzenie koloru (różne warianty: mineralny, silikatowy, akrylowy i mixy - osobiście polecam akrylowy:decayed:), ( w nie upalny, nie deszczowy, nie wietrzny dzień) i GOTOWE :hi: aha...niech Ci majstry dobrze okna okleją jak nie chcesz mieć na nich kleju lub kolory ( bo uebane w kleju lub kolorze lub porysowane od czyszczenia okna słabo wyglądają... a przecież nie chcemy się denerwować:wink:)

ps. jak o czyms zapomniałem to dzwon to Ci powiem :D

Opublikowano

panowie

jakie sposoby aplikacjii styropianu polecacie???

całe płyty na klej, kilka palcków potem dociskac itd, czy płyta ma idealnie dolegać do sciany czy może być szczelina tam gdzie klej się nie rozszedł???

ściany z porothermu, ile kołków na płyte dać???

spokojnie nie będę tego robił sam, chcę tylko być na bieząco żeby ''fachowcy'' głupot nie gadali,.

pozdrawiam

Opublikowano

Witam serdecznie kolegów, po przeczytaniu paru waszych postów widzę że spora ilość osób ma braki w wiedzy jeśli chodzi o termoizolację, w razie czego zapraszam na PW, postaram się odpowiedzieć na wszelkie pytania, moja firma zajmuje się termoizolacjami od 7 lat.

---------- Post dopisany at 09:03 ---------- Poprzedni post napisany at 08:44 ----------

Współczynnik przenikania ciepła nowych okien PCV to 1.0 W/m2K (na rynku są już takie o U=0,6), czyli tyle ile nieocieplonej ściany.

Kolego mylisz niestety pojęcia, te współczynniki przenikania co podałeś to UW, ale pakietów szybowych, pierwszy to pakiet dwu szybowy, a drugi to trzy szybowy. UW okien uzależnione jest na dobry początek od wielkości okna, grubości profilu, i do tego są odpowiednia wzory i wyliczania, oczywiście sam pakiet szybowy tez jest wliczany do tego wzoru.

Opublikowano

Robciu tak jak Ci powiedziałem płyte do okoła po krawędziach klejem i na srodku dwa male placki ( na placki to się klei obory na wsi - i to nie zawsze a nie domy jednorodzinne parterowe). kołki 3 na płyte a na krawędziach domu i brzegach otworów drzwiowych i okiennych 2 kołki na 50cm. Pamietaj masz chate z cegły która nie lubi współpracować z kołkami :/ :hi:

Opublikowano
W dniu 12.02.2014 o 10:09, pastaldo napisał:

No to niezłe rzeczy :wink:

Ten nawietrzak to jeszcze dodatkowo prąd żre no ale coś za coś. Jedyny sensowny sposób doprowadzenia świeżego powietrza to jak w domach pasywnych gdzie takie powietrze przechodzi przez wymienik ciepła dzięki czemu jest jeszcze ogrzewanie w ten sposób zorganizowane. Tylko jedno mnie zastanawia. To doprowadzenia powietrza robi się np w jednych pomieszczeniach a wyloty w innych? Myślałem że takie coś wtedy trzeba stosować we wszystkich pomieszczeniach.

dom-pasywny.png

No ale nic juz nie śmiecę koledze w wątku.

Sam mam taki wymiennik ciepła z http://geoheat.eu/. Można to zrobić na dwa pomieszczenia, ale niekoniecznie.

Opublikowano

O widzę co jeden to mądrzejszy , ja już kilkadziesiąt domów ociepliłem ,jak co to pisać na pw,.

Opublikowano
W dniu 9.02.2014 o 21:23, tomash77 napisał:

Bo klei się 2x10 cm na mijankę ,a nie 20