Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ALZ] Spalanie w kilku silnikach benzynowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mailem 1.6 i w miescie nie moglem zejść niżej 12.5 z klima,w trasie jak emeryt zszedłem na 7.1, 1.8T w mieście bez szaleństw pali mi tyle samo co 1.6 ale przyjemność z jazdy nieporównywalna.Oczywiście jak zaszalejesz to na pewno 1.8t spali nawet do 20 w miesice.

Opublikowano
  • Autor

Coraz bardziej sie przekonuje do 1.8T tylko nie wiem czy nie latwiej bedzie znales audi ze zwyklym silnikiem 1.8. Bo w spalaniu sa minimalne roznice to 1.8 lepiej jezdzi niz 1.6 :) I ubezpieczenie chyba nie bedzie duzo drozsze ;)

Opublikowano

Dbac o turbine... to znaczy :) bo to bedzie moje pierwsze autko ;)

po jezdzie na wysokich obrotach nie gasic odrazu silnika, jak odpalisz auto to nie pałowac odrazu tylko poczekac az sie nagrzeje, takie standardowe procedury ktore sa zapisane w instrukcji auta.

co do gaszenia silnika ja zawsze czekam ok 30 - 45 sek przed wylaczeniem auta i daje czas turbinie na wyhamowanie i przestygniecie

Opublikowano
  • Autor

No z tym ze przy odpalaniu odrazu silnika sie nie kreci to wiem bo to w kazdym samochodzi tak nie powinno sie robic :) A z tym gaszeniem to nie wiedzialem ale teraz juz bede o tym wiedzial, moze macie jeszcze jakies wskazowki??? Tylko co mi to da jak np. poprzedni wlasciciel o to nie dbal :(

Opublikowano

Tak jak pisalem Turbina to czesc eksploatacyjna wiec kiedys bedzie trzeba ja wymienic... wczesniej lub pozniej

Opublikowano
  • Autor

No kazda czesc z czasem trzeba wymienic z czasem... tylko najlepije eksploatowac tak pojazd zeby tego uniknac... a orientuje sie ktos ile kosztuje taka impreza wymiany turbiny na nowa i czy mozna np wsadzic wieksze turbo bez innych wiekszych zmian w silniku???

Opublikowano

moje 1.8T QUATTRO po czipie w ABT na 195km(wbite w dowód ) i zagazowaniu przeze mnie spala w miescie jakies 12-13 litrow a dodam ze lubie czasem ;) przycisnac :) tak ze wydaje mie sie ze ten silnik jest chyba najbardziej optymalny :) mam przejechane 185tys i nic sie tam zlego nie dzieje wiec moge go polecic :)

Opublikowano
  • Autor

No juz mnie przekonaliscie bede szukac b5-tki z silniczkiem 1.8T jak z czasem bedzie miala za moalo mocy to zawsze mozna wsadzic wieksze turbo itd i zrobic chiptuning :) Wiec wielkie dzieki za podjecie decyzji, jak tylko zakupic to odrazu sie pochwale :D

Ale dalsze uwagi i sugestie dotyczace tego silniczka nadal mile widziane w tym temacie :)

Pozdrawiam

Opublikowano

podobno 150ps są najlepsze w eksploatacji... 163 koniki nie poddają się tak łatwo modom i są mniej trwałe... przed programem miałem 150km, chodziło miło, ale teraz mam program na 200... nie wiem na ile wtryski i turbinka puszczają, ale autko chodzi rewelacyjnie... wcześniej paliło mi 13 litrów... na 65 litrach-500kilometrów. jazda miejska. teraz trochę więcej... ale daje radę... polecam.

Opublikowano

Witam Mam B5 1.8T Quattro Wersja AJL (180hp) pali jakies 10 z hakiem na miescie, niecałem 6 na trasie i w mieszanej jakies 8.

"Na trasie niecałe 6 litrów" - 1.8T QUATTRO :polew:

Toż to cud techniki jest! No chyba, że jechałeś z górki, a wiatr Ci w d*pę dmuchał.

Z tego wychodzi, że robisz na baku ponad 1000 km.

Jak mi to udowodnisz to oddaję Ci mój samochód!

Opublikowano
  • Autor

No co moze ma lekka noge i nie kreci go caly czas na obrotach :) Ja juz sie przekonalem w 100% do 1.8T glownie ze wzgledu ze chce pojezdzic nim pare ladnych latek a z czasem moze brakowac mocy to mozna sie podawic w mody :naughty:

Opublikowano

no wlasnie z 1.8T jest odwrotnie :) probowalem jezdzic tak zeby nie przekraczasc 3tys obr delikatnie glaskajac pedal gazu i na zboirniku gazu ,czyli jakies 350km spalanie wyszlo mi o ponad litr wieksze :shocked: byłem w delikatym szoku co jest grane:) wychodzi na to ze jednak dynamiczna jazda jest duzo bardziej ekonomiczna :>

Opublikowano

Powoli robi sie nowy wątek o spalaniu jak w dieslu :polew: ciekawe jak długo i czy też są tu klubowicze którym BP pali 6 l :gwizdanie:

Opublikowano

Witam Mam B5 1.8T Quattro Wersja AJL (180hp) pali jakies 10 z hakiem na miescie, niecałem 6 na trasie i w mieszanej jakies 8.

"Na trasie niecałe 6 litrów" - 1.8T QUATTRO :polew:

Toż to cud techniki jest! No chyba, że jechałeś z górki, a wiatr Ci w d*pę dmuchał.

Z tego wychodzi, że robisz na baku ponad 1000 km.

Jak mi to udowodnisz to oddaję Ci mój samochód!

dorzucam swój... :polew: po co takie bzdury pisać... ??? żeby ludki z 1.6 się bardzie denerwowali..? chore :disgust:

Opublikowano
  • Autor

Hehe nie wiem po co ludzie takie rzeczy pisza, ja jak kupie 1.8T to bede wiedzial ile pali i tez sie pochwalem, mam nadzieje ze bedzie tak jak pisaliscie czyli jakies 9-14literkow srednio :cool1:

Opublikowano

Nie ma co ściemniac... 1.8 ADR

w mieście: 12 l.

cykl mieszany: 60% trasy 40% miasto: 9,8 l.

Zima do wyników + 1-2 l.

(wyniki przy jezdzie powiedzmy srednio umiarkowanej tzn. dynamicznej ale bez przeciagania do 6000 obr.)

A co do uzytkownikow którym auto pali 7 czy 8 l. w miescie... panowie... liczymy srednia na 100 a nie 50 km... :mysli:

Swoje przepalic musi i w bajki tego typu nie wierze...

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Wlasnie mnie najbardziej wkurza jak czytam takie bzdury... jestesmy na forum zeby sobie pomagac i wymieniac sie doswiadczeniem. Jak bede chcial uslyszec jakas piekna bajke to poprosze mame zeby mi poczytala! :thumbdown:

Jeszcze brakuje do kolekcji 2.7 BiT ktore pali 7 na 100 :polew:

Spalanie mojego AEB gaz / benzyna (jezdze bardzo dynamicznie ) :

Autostrada 180 km/h - 10 / 9

Trasa do 150/160 km/h - 11-12 / 10,5 - 12

Miasto ( do 5k-6k ) - 14-15 / 14

Mieszany do 160 km/h - 12,5-13,5 / 12-13

Jezeli chodzi o wybor silnika to polecam 1.8T. Frajda z jazdy i mozliwosci ktore juz znasz ( mi chiptunning etc ). Jezeli chodzi o osiagi to nie spodziewaj sie rakiety. Fenomen 1.8T polega na tym ze jest to maly ale w miare mocny silnik z dluga skrzynia biegow. Na 3 efektywnie jedziesz od 60 do 140 ;) Ale na bardzo krotkich odcinkach ( chodzi mi o zakrety itd ) byc moze 1.8 jest lepsze. Te silniki maja duzo mniejsze przełożenie i sa "bardziej zrywne" na krociutkich odcinkach. Ja kiedys robilem A3 z takim silnikiem - mialo byc bez problemow a prawie zostalem na lewym pasie na zakrecie :P Na dluzszej prostej to juz calkiem inna bajka ale ciezko na polskich drogach znalezc 1/4 mili :D

Pozdrawiam!

Opublikowano

panowie no nie ma co bajek pisac w sumie to 4 kolegow ma 1.8T o roznych mocach i zaden po miescie nie schodzi ponizej 10 litrow:) to auto musi spalic swoje i tyle :)

Opublikowano
  • Autor

Doladnie, a tak swoja droga szukalem juz a4 b5 1999-2000 z silnikiem 1.8T to takich czystych serii bez tuningu itd jest bardzo malo :/ albo po chipie albo qatro... kurcze ciezko bedzie cos znalesc, ale za to zwyklych 1.8 jest multum :)

Opublikowano

Moj jest czysta seria i w maju pod mlotek idze ;)