SebaMC Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 Witam, od pewnego czasu mam mały problem z tylnym światłem przeciwmgielnym w moim polifcie (sedan), otóż przednie się świecą, guzik z przednich i tylnich się podświetla, a żarówka z tyłu nie dostaje napięcia, bezpieczniki sprawdzone. Pytanie do Was gdzie są przekaźniki tych świateł, bo nie mam ostatnio czasu żeby rozbierać pół auta i sprawdzać. Jakieś sugestie coby sprawdzić poza przekaźnikiem ?
fragless1 Opublikowano 27 Lutego 2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 Przekaźnik jest pod kierownicą i ma numer 397. Zajmuje dwa gniazda, więc nie trudno go znaleźć. Przewód, który odpowiada za przeciwmgłowe tylne ma kolor szaro-biały, więc jak coś, to szukaj takiego, który idzie do tyłu. Na pewno znajdziesz go w nogach kierowcy, a stamtąd idzie po podłodze do tylnej lampy. Może jest gdzieś przetarty, albo kostki pośniedziały i nie styka.
SebaMC Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Opublikowano 28 Lutego 2014 A masz gniazdo do przyczepy? Mam, a czemu? ---------- Post dopisany at 11:21 ---------- Poprzedni post napisany at 11:21 ---------- Przekaźnik jest pod kierownicą i ma numer 397. Zajmuje dwa gniazda, więc nie trudno go znaleźć. Przewód, który odpowiada za przeciwmgłowe tylne ma kolor szaro-biały, więc jak coś, to szukaj takiego, który idzie do tyłu. Na pewno znajdziesz go w nogach kierowcy, a stamtąd idzie po podłodze do tylnej lampy. Może jest gdzieś przetarty, albo kostki pośniedziały i nie styka. Dzięki kolega, będę z tym walczył
rico37p Opublikowano 28 Lutego 2014 Opublikowano 28 Lutego 2014 Pisałem o tym jakieś trzy miesiące temu .Czy użyłeś SZUKAJ przed opisaniem swojego problemu? ---------- Post dopisany at 20:15 ---------- Poprzedni post napisany at 20:13 ---------- Gdyby ci się nie udało odszukać , to opiszę raz jeszcze.
SebaMC Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Opublikowano 3 Marca 2014 Nie znalazłem niestety, ale pewnie chodzi o coś w stylu zwarcia w tej mufce z przyczepy przez co tylne światła są wygaszone, tak? Jak masz chwilkę to opisz co i jak, byłbym wdzięczny
rico37p Opublikowano 3 Marca 2014 Opublikowano 3 Marca 2014 Musisz sprawdzić czy do gniazda przyczepy dochodzi napięcie światła przeciwmgielnego (najlepiej odkręcić gniazdo).W gnieżdzie jest włącznik ,który przy wkładaniu wtyczki włącza światła na przyczepę i świeci tylko przyczepa .Wyciągając wtyczkę powinne świecić światła w samochodzie.I to jest ten słaby punkt przy starszych gniazdach. Mowa oczywiście jest o światłach przeciwmgielnych tylnych .
SebaMC Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Opublikowano 8 Marca 2014 Dobrze, że o tym wspomniałeś, dzięki kolego, jak sam przekaźnik będzie ok, to następnym punktem będzie właśnie to gniazdo, jutro może z tym powalczę ---------- Post dopisany 08-03-2014 at 12:52 ---------- Poprzedni post napisany 03-03-2014 at 23:03 ---------- Jest dokładnie tak jak pisałeś, napięcie ze świateł przeciwmgielnych dochodzi na przyczepę, jak to zmienić? przeczyściłem wtyk do przyczepy, ale nadal jest tak samo.
rico37p Opublikowano 9 Marca 2014 Opublikowano 9 Marca 2014 Jeżeli jest na przyczepie to już jest dobrze. A czy rozkręcałeś gniazdo? Bo bez tego się raczej nie obędzie.Sprawdż miejsce w które wchodzą dwa przewody szarobiałe (oczywiście w gnieżdzie),jeżeli masz oryginalną instalację.
SebaMC Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Opublikowano 9 Marca 2014 Jeżeli jest na przyczepie to już jest dobrze. A czy rozkręcałeś gniazdo? Bo bez tego się raczej nie obędzie.Sprawdż miejsce w które wchodzą dwa przewody szarobiałe (oczywiście w gnieżdzie),jeżeli masz oryginalną instalację. Instalacja jest ori, tylko sam wtyk na przyczepkę jest przerobione na Polskę. Wyciągnąłem cały wtyk do przyczepki i przeczyściłem, ale nic to nie dało, szukałem jakiejś kostki, która łączy ten wtyk z resztą instalacji, ale z tyłu w bagażniku takowej nie ma.
Rekomendowane odpowiedzi