mcm Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Chciałem kupić kawałek ziemi, najtańsze u nas są działki rolne i tu moje pytanie Ile orientacyjnie kosztuje, ewentualnie gdzie pójść i co zrobić aby działkę rolną zamienić na budowlaną ?? z góry dzięki za podpowiedzi
tomi33 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Sprawdź pierwszo czy jest ujęta w planie zagospodarowania przestrzennego do przekwalifikowania
spanky Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Chciałem kupić kawałek ziemi, najtańsze u nas są działki rolne i tu moje pytanie Ile orientacyjnie kosztuje, ewentualnie gdzie pójść i co zrobić aby działkę rolną zamienić na budowlaną ?? z góry dzięki za podpowiedzi http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65547,3106244.html?as=3&ias=3&startsz=x
hornet Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udajesz się do urzędu miasta. Jak pisał kolega musisz sprawdzić MPZ ( miejscowy plan zagospodarowania) W tym planie są uwzględnione wszystkiego rodzaju modernizacje terenowe z mieście. Będziesz wiedział czego można się spodziewać. Pamiętaj że plan może ulec zmianie. Często tak się dzieje i to w dużych miastach również jak powstają drogi albo inwestorzy widzą nadzieję na postawienie jakiegoś osiedla bloków lub modnych ostatnio domków jednorodzinnych. Zorientuj się czy ktoś w pobliżu działki ktoś zamiaruje się budować. Pewno już był w UM i ma jakąś wiedzę. Znam przypadki że ludzie kupili działki rolne bo miała być przeznaczona na budownictwo mieszkaniowe jednorodzinne a okazało się po roku że w planie jest budowa obwodnicy. Plan został zaskarżony i na razie jeszcze nic nie wiadomo. Odradzam kupowanie działek co do których nie ma ściśle określonych planów. Można się później bujać latami....... [br]Dopisany: 22 Sierpień 2008, 14:38 _________________________________________________ http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65547,3106244.html?as=3&ias=3&startsz=x Ciekawe ale w praktyce bywa różnie
spanky Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Ciekawe ale w praktyce bywa różnie ale to jak ze wszystkim ... [br]Dopisany: 22 Sierpień 2008, 14:42 _________________________________________________ciekawe jak to bedzie po nowelizacji ustawy o automatycznym odrolnieniu gruntów w granicach miast .... tylko ze to jeszcze sporo czasu i wszystko moze sie zmienic ....
hornet Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 I pewnie się zmieni..... Przykład Wilanów .... powstały osiedla a 600m w stronę konstancina już nie powstaną. Głośna sprawa w ratuszu kiedy to połowę zamknęli... przesunęli w planach ścieżki schodzenia samolotów Widać można wszystko w tym kraju zmienić.... jeżeli się płaci to się zmienia :gwizdanie: :gwizdanie:
Rekomendowane odpowiedzi