Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Odrolnienie ziemi ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem kupić kawałek ziemi, najtańsze u nas są działki rolne i tu moje pytanie

Ile orientacyjnie kosztuje, ewentualnie gdzie pójść i co zrobić aby działkę rolną zamienić na budowlaną ??

z góry dzięki za podpowiedzi :)

Opublikowano

Chciałem kupić kawałek ziemi, najtańsze u nas są działki rolne i tu moje pytanie

Ile orientacyjnie kosztuje, ewentualnie gdzie pójść i co zrobić aby działkę rolną zamienić na budowlaną ??

z góry dzięki za podpowiedzi :)

http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65547,3106244.html?as=3&ias=3&startsz=x

Opublikowano

Udajesz się do urzędu miasta. Jak pisał kolega musisz sprawdzić MPZ ( miejscowy plan zagospodarowania)

W tym planie są uwzględnione wszystkiego rodzaju modernizacje terenowe z mieście. Będziesz wiedział czego można się spodziewać. Pamiętaj że plan może ulec zmianie. Często tak się dzieje i to w dużych miastach również jak powstają drogi albo inwestorzy widzą nadzieję na postawienie jakiegoś osiedla bloków lub modnych ostatnio domków jednorodzinnych.

Zorientuj się czy ktoś w pobliżu działki ktoś zamiaruje się budować. Pewno już był w UM i ma jakąś wiedzę.

Znam przypadki że ludzie kupili działki rolne bo miała być przeznaczona na budownictwo mieszkaniowe jednorodzinne a okazało się po roku że w planie jest budowa obwodnicy. Plan został zaskarżony i na razie jeszcze nic nie wiadomo.

Odradzam kupowanie działek co do których nie ma ściśle określonych planów. Można się później bujać latami....... [br]Dopisany: 22 Sierpień 2008, 14:38 _________________________________________________

Ciekawe ale w praktyce bywa różnie :disgust:

Opublikowano

Ciekawe ale w praktyce bywa różnie :disgust:

ale to jak ze wszystkim ... :wink4:[br]Dopisany: 22 Sierpień 2008, 14:42 _________________________________________________ciekawe jak to bedzie po nowelizacji ustawy o automatycznym odrolnieniu gruntów w granicach miast .... :mysli:

tylko ze to jeszcze sporo czasu i wszystko moze sie zmienic ....

Opublikowano

I pewnie się zmieni..... Przykład Wilanów .... powstały osiedla a 600m w stronę konstancina już nie powstaną. Głośna sprawa w ratuszu kiedy to połowę zamknęli... przesunęli w planach ścieżki schodzenia samolotów :polew:

Widać można wszystko w tym kraju zmienić.... jeżeli się płaci to się zmienia :gwizdanie: :gwizdanie: