Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Czy to normalne działanie ABS ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanei dotyczace dzialania ABS. Nie wiem czy takie cos jest normalne. Jak chamuje sobie normalnie delikatnie to jest wszystko ok nie wlacza sie ABS i jest git Jednak jak mocno przychamuje i zalaczy sie ABS to slychac zgrzytanie to jeszcze daloby sie zniesc ale na pedale chamulca czuc straszne szarpanie,bicie nei wiem jak to nazwac jakby ktos mlotem pneumatycznym mi z noge walil. Dodam ze VAG nie wywala zadnych bledów kontrolki tez mi sie zadne nie pala na desce.

Opublikowano

wiec jest dobrze, ABS poprostu poczujesz na nodze, i to nie slabo :tongue4:

ale niewiem czy hamujesz na piasku czy gdzie że dziala Ci ABS, mi przy normalnej jeździ nawet sie nie włancza, dopiero jak serio konkretnie zahamuje :wink4:

Opublikowano
  • Autor

no no pojechalem na piasek przetestowac. bo wczesniej mialem jeden czujnik walniety i mialem wyciagniety bezpiecznik ABS teraz wlasnie zrobilem czujnik i chcialem zobaczyc jak to dziala. no i sie przestraszylem ze moze to pompa ABS albo inne ustrojstwo:) ule uspokoiles mnie troche:0 Musze ejchac na ten piasek i sobie troche pochamowac bo ciezko sie do tego przyzwyczaic. I fajnie byloby nie spanikowac w razie czego:p

Opublikowano

to jest oznaka prawodłowego działania systemu ABS

Opublikowano

jokerrrr mam podobny problem i też o nim napisałem... jak znajdziesz przyczynę to daj znać. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Kezmo przeczytaj ten watek pisza ludzie ze to jest normalne:) chociaz faktycznie nie za przyjemne odczucie No ale jak ma tak byc to nie naprawimy tego:P

Opublikowano

No panowie to jak ktoś nie miał doczynienia z abs to radze poćwiczyć przed pierwszymi opadami śniegu bo może być w pewnym momencie zdziwienie ;(

Opublikowano
  • Autor

albo wyciagnac bezpiecznik i juz po ABS:P nie no zartuje jak sie ma ABS to lepiej z niego korzystac Ja troche pocwiczylem na piasku ale to i tak nie da za wiele na sniegu inaczej reaguje:)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.u mnie za kazdym razem kiedy hamuje i na liczniku mam ok 25 km/h to zalacza sie abs i jest glosny zgrzyt.czy to jest normalne?poza tym auto mi sciaga w prawo a hamowanie jeszcze to poteguje.dodam ze te objawy sa caly czas mimo tego ze w miedzyczasie wymienialem sprezyny,amortyzatory,wahacze,tarcze,klocki,nowe opony oraz zbieznosc.czy ktos moze mi pomoc?

Opublikowano

Witam.u mnie za kazdym razem kiedy hamuje i na liczniku mam ok 25 km/h to zalacza sie abs i jest glosny zgrzyt.czy to jest normalne?poza tym auto mi sciaga w prawo a hamowanie jeszcze to poteguje.dodam ze te objawy sa caly czas mimo tego ze w miedzyczasie wymienialem sprezyny,amortyzatory,wahacze,tarcze,klocki,nowe opony oraz zbieznosc.czy ktos moze mi pomoc?

jesli wszystko wymienione-to szukalbym przyczyn w geometrii auta-moze kiedys bylo pukniete i konstrukcja ulegla wykrzywieniu
Opublikowano

z tym ABS przy 25km/h tez mam problem i opisalem to z dwa dni wczesniej...wiec jak chcesz to przeczytaj,choc opdowiedzi tam jeszcze nie ma..jak naprawie to napisze..

Opublikowano

a sprawdz na sniegu,czy jakims piasku ile sladow zostawia :wink4: no i powiedz jeszcze jak ze scieraniem sie opon :naughty:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

co do tych zgrzytow przy hamowaniu to chyba beda czujniki abs(z tego co czytam na forum),do tej pory nie mialem pojecia co to jest i tak jezdze przez ponad 1,5 roku.czy cos sie moglo zniszczyc w tym czasie?(te czujniki),ale jezeli chodzi o sciaganie auta w prawo to nie mam pojecia.opony raczej sie nie scieraja inaczej niz przy prawidlowej zbieznosci.a kierownice musze caly czas trzymac lekko skrecona w lewo bo jak ja puszcze to juz ciagnie auto w prawo.

Opublikowano

ja tez tak mialem-auto mi zabieralo w lewo-zbieznosc i nowe opony wyjasnily sytuacje-tylko nowe,nie przekladka z tylu na przod,bo to niewiele pomaga,szczegolnie przy szerokich oponach :wink4:

Opublikowano

a przeciez pisze ze opony nowe dalem

Opublikowano

no tak :embarrassed: nie doczytalem...

Opublikowano

oponyna przodzie zalozylem nowe marki general

Opublikowano

wezel,a sprawdzales wezyki chamulcowe? jesli ciagnie w prawo zobacz z lewej strony,bo tam moze byc za slaby docisk na klocek i to moze byc przyczyna ciagniecia w jedna strone

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

kuba252525 zlokalizowalem te zgrzyty i jednak byly to czujniki abs.wiec polecam kazdemu kto ma podobny problem przeczyscic te czujniki i ustawic je jak najblizej piasty(docisnac na maxa i lekko cofnac).Aby wyjac zapieczone czujniki polecam wd-40 lub podobny preparat oraz do podwazenia czujnika plaski klucz 17.Nalezy najpierw cofnac gume oslaniajaca czujnik a potem spryskac wd-40 i zabierac sie do podwazania w celu wyciagniecia go i dokladnego wyczyszczenia.