Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana dokumentów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jako że kończy mi się ważność dowodu a zameldowany jestem jeszcze u rodziców zamierzam wyprostować sprawy z dokumentami. Przemeldowuje się już do naszego własnego mieszkania w zupełnie innym województwie. Co do meldunku i dowodu to już wszystko wiem i w pół godziny to załatwiam z urzedzie miasta gdzie teraz mieszkam.

Pytanie brzmi co z prawojazdy i dowodem rejestracyjnym. Są tam dane takie jak adres wiec rozumiem że będę musiał wymienić i te dokumenty. Prawojazdy pewnie jak juz sie zamelduje w Lublinie to załatwię tutaj w wydziale komunikacji ale co z dowodem rejestracyjnym? Nie będe musiał go przerejestrowywać prawda? Wymieniał ktoś tu dokumenty w związku z przeprowadzką i przemeldowaniem? Jak wygląda głównie sprawa z dowodem rejestracyjnym?

Opublikowano

Tego się domyślam. Pytanie czy może pozostać samochód zarejestrowany w mazowieckim jak teraz będe zameldowany i adres zamieszkania w lublinie.

Myślałem że może ktoś przechodził taką operacje i zna z autopsji.

Opublikowano

Tak czy siak musisz przerejestrować auto.

Zaczynasz od dowodu osobistego a potem reszta.

Uciążliwe to i trzeba nałazić się po urzędach.

U mnie zmieniali nazwę ulicy i też musiałem wszystkie dokumenty wymieniać.

Do tego bank,aledrogo i tel.komórkowy (korekta adresu).:facepalm:

Opublikowano

ja mieszkam na dzielnicy pod miastem i '' urzędnicy" cały czas kombinowali z adresem

wymeldowałem sie żeby co pół roku papierów nie zmieniać, wszędzie podałem adres do korespondencji

w banku mieli problem ale jakoś to załatwili bo miałem pare groszy na koncie

jak mnie niebiescy zatrzymali to zgrywałem idiotę i jakoś przechodziło

wymień tylko dowód a resztę zostaw

Opublikowano

Dowod i prawko to luzik bo nie bede raczej szybko adresu zmienial ale boje sie przerejestrowywania samochodu bo mam 2 i wtedy juz sie mnozy dokumenty i koszty.

Opublikowano

Nic na to nie poradzisz.

Taki urok dokumentów.

Ale najlepiej tyrknij do wydziału komunikacji.

Powiedzą czy mus przerejestrować auta czy nie lub ile masz na to czasu.

Ja po zmianie dowodu a w nim całego adresu zamieszkania nie zmieniałem dowodu rej.motocykla i tak jeździłem 2 lata a potem go sprzedałem.

Nie miałem w tym czasie kontroli policji więc się nie wypowiem jakie czekały by mnie konsekwencje.

Opublikowano

ja nie miałem żadnego zameldowania ( nawet tymczasowego ) i zarejestrowałem na siebie auto

podobno to nie możliwe :wink:

Opublikowano
ja nie miałem żadnego zameldowania ( nawet tymczasowego ) i zarejestrowałem na siebie auto

To jaki adres podałeś? Jakiś musiałeś :wink:

Opublikowano

Jak zmienisz dowód to prawko też musisz bo policja na 100% się przyczepi, a samochód to możesz zostawić, zawsze to może być twojego brata bliźniaka z takim samym imieniem ale mieszającym w innym mieście :decayed:

Opublikowano

To jaki adres podałeś? Jakiś musiałeś :wink:

ostatni zameldowania

wymieniałem papiery to na pytanie gdzie mieszkam

mowiełem że 3 karton za śmietnikiem...

ogólnie jest lepiej niż było , kiedyś miałem 2 różne daty urodzenia

bałagan w papierach mają

Opublikowano

a ja bym ci proponowal przerejestrowac auto a wiesz dlaczego??

bo jak ci jepna dowód rejestr nawet dlatego ze ktos w ciebie walnal i podczas realizacji kolizji przez niebieskich wychodzi ze dowod zabieraja to co bedziesz po niego jechal do innego województwa??

ja wiem powiesz ktos z rodziny odbierze , ale dodatkowy czas, zwloka angazowanie innych

Opublikowano
a ja bym ci proponowal przerejestrowac auto a wiesz dlaczego??

bo jak ci jepna dowód rejestr nawet dlatego ze ktos w ciebie walnal i podczas realizacji kolizji przez niebieskich wychodzi ze dowod zabieraja to co bedziesz po niego jechal do innego województwa??

ja wiem powiesz ktos z rodziny odbierze , ale dodatkowy czas, zwloka angazowanie innych

Cos w tym jest ale nawet jesli to ja tam jestem conajmniej raz na 2 tygodnie wiec da się przeżyć. A przerejestrowanie 2 samochodów to już i sporo kasy. Tzn jeden przerejestrować bym musiał bo jest na mnie tylko a drugi jest na mnie i brata który mieszka w starym miejscu wiec tam był by tylko adres w dowodzie do zmiany.

Opublikowano

zostaje jeszcze cos takiego

Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:
      a) zagraża bezpieczeństwu w szczególności po wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,
      B) zagraża porządkowi ruchu,
      c) narusza wymagania ochrony środowiska;

2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;

3) stwierdzenia zniszczenia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) w stopniu powodującym jego nieczytelność;

4) uzasadnionego podejrzenia podrobienia lub przerobienia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego);

5) stwierdzenia, że badanie techniczne zostało dokonane przez jednostkę do tego nieupoważnioną;

6) nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub nieokazania dokumentu stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia;

7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

pracuje w prewencji nie drogówce ale zapytam z ciekawosci kolezków czy chodzi tu np o przekladke silnika ze jest inny niz w dowodzie, moc etc, czy chodzi równiez o dane wlasciciela

---------- Post dopisany at 11:20 ---------- Poprzedni post napisany at 11:18 ----------

oczywoscie to jest kwestia upiedliwosci gliniarza , bo jeden zatrzyma a drugi nie