Orzech1 Opublikowano 29 Marca 2014 Opublikowano 29 Marca 2014 Witam, Zastanawiam się co jest powodem wysokiej temperatury. Jak autko trochę pojeździ to osiąga temperaturę na zegarze około 100-110 stopni i tak się utrzymuje. Przy obecnych niskich temperaturach nie powinno być problemu z chłodzeniem silnika. W aucie został wymieniony termostat z pompą wody oraz wisko. Płynu nie ubywa, termostat się otwiera włącza chłodnicę. Zastanawiam się czy to może przekłamuje czujnik temperatury. W klimatroniku sprawdzałem kanał 49, który pokrywa się ze wskazaniem na zegarze. Na kanale 51 po rozgrzaniu silnika jest stała temperatura 90 stopni. Zastanawiające jest to że na początku przy temperaturze zewnętrznej 10 stopni kanał 49 pokazuje 30stopni (zimny silnik), a kanał 51 pokrywa się z temperaturą zewnętrzną i pokazuje też 10 stopni. Nie wiem za co odpowiada kanał 51 i gdzie ma czujnik, interesuje mnie umiejscowienie czujnika z kanału 49 który pokazuje wskazania chyba też na zegarze, bo mam wrażenie że to on zawyża wskazania. Czy czujnik od zegara jest przy termostacie? Co Wy na to? Wymieniać czujnik, czy szukać gdzie indziej?
Grztom Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 czujnik masz z tyłu silnika z gory w takim plastikowym króćcu ktory wychodzi z głowicy, jak go bedziesz wymieniał to pamietaj tylko orginał.
ja74687 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Jak chcesz mieć szybkie odp. na tematy to wstawiaj je w odpowiednich miejscach Jeżeli chodzi o czujnik to tak jak kolega wyżej napisał bedziesz miał go z tyłu tylko, że w twojej wersji podejrzewam ze będą dwa, wymieniasz pierwszy od lewej patrząc z przodu samochodu, jest on 4-pinowy Nie koniecznie musi być ory. u mnie siedzi za 30 zł podróba i do tej pory działa bez problemu ( ok 1,5 roku) z tym to nie reguła trafisz to będzie działał jak nie trafisz na dobry to i ory, nie pomoże
Rekomendowane odpowiedzi