Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Etapy budowy i podnoszenia mocy w silniku 1.8T w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

chodzi o to że blok 06a jest grubszy, 058 brzy strokerze i większym doładowaniu rozsadzi blok

Opublikowano

nie wiem czy moge sie z tym zgodzic ;) znam auta z blokiem aeb (oczywiscie stroker) gdzie dmuchane jest cos w okolicach 4b i nic im sie nie dzieje

tak z czystej ciekawosci - w ktorym miejscu blok 06a jest grubszy?

Opublikowano
  • Autor

tego nie wiem, namacalnie i osobiście tego nie widziałem, jedynie po rozmowach z ludźmi z audizine i vortexa, a w USA co drugie 1.8t jest na strokerze

Opublikowano

Wiem ze tam od groma strokerow i wiem tez ze maja mase wlasnie z 058 :) jak szukalem informacji na ten temat to nigdzie nie znalazlem info o tym ze stary blok jest gorszy. Jest trudniejszy, to fakt ale na bank nie jest gorszy :) moze chodzilo o opcje 2.1l? Wykorbienie 95.5mm faktycznie wymaga podebrania większej ilosci miesa ale nadal jest to do zrobienia...

Jak cos to moge napisac o zwiekszaniu pojemnosci :)

Opublikowano
  • Autor

napisz co i jak, ja miałem szykować drugi silnik pod strokera, ale plany się zmieniły i idę w VR6T

Opublikowano
  • Autor

tak to moje, ale już je sprzedałem i zakupiłem IE

IMG_99771.jpg

regulowane kółko ma duże znaczenie w przypadku zastosowania ostrzejszych wałków rozrządu,

lub grubszej uszczelki odprężającej pod głowicę

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

bardzo ciekawy temat!!!!ale przyłacze sie do poprzedników,gotowe minimum do mocy 200.km. do 240 km. do 300.km. zestawy obowiazkowe zakładajac że silnik jest zdrowy jak ryba;)

PIONA!!

Opublikowano

Do 200km bezpiecznie:

AVJ/BFB - Wtryski BEX+DP +SOFT = 195/200km 300Nm

BEX +Soft = 200/210km 300Nm

BEX+DP+Wtryski +Soft = 230km 330Nm

1.8T + K03s/k04 hybryda +DP+wtryski + FMIC+soft = 240-250km 350/370Nm

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

a coś o wydechu ?

ile zniesie seryjny wydech w b5 lub b6 ?

Opublikowano
  • Autor

wszystko zależy od turbosprężarki, jej wielkości i ciśnienia doładowania jakie będziemy dmuchać,

fabryczny jest już mocną restrykcją i jeżeli jest możliwość to katalizator najlepiej zastąpić Downpipem, taki układ powinien starczyć do 300KM, powyżej tego ciśnienia na wydechu robią się już zbyt duże

Opublikowano

z BEX-a 240km stock z DP wyrabia bez problemu

Edytowane przez gregor10

Opublikowano

wiadomo,że kat wylatuje a co do turba to mam na myśli td04 -16t + rozwiert na 19t taki ostatnio popularny setup.

Opublikowano

Do 200km bezpiecznie:

A TIP to jest już niepotrzebny? :wink:

Edytowane przez omzig

Opublikowano

Do 200km bezpiecznie:

A TIP to jest już niepotrzebny? :wink:

toż to obowiązek, choć robiłem na takim zestawie 240km bez :P ale zdecydowanie polecam Z TIP-em.

Można też wstawić turbine hybrydową na bazie seryjnej z AVJ/BFB K03-029 i zrobić ponad 250koni

Przykładowa modyfikacja A4 B6 1.8T DP , FMIC, TIP , Wtryski+ K03 hybryda = 256Km i 330Nm.

a76464358459181.jpg

Edytowane przez gregor10

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie posiadam a4 b7 kabrio z silnikiem bfb. Kabriolet jest strasznie ciezki i przez to straszny mul z niego. Mam zamiar wsadzic mu k04-015, dp, fmic, jakies wydajniejsze wtryski, remap i mysle nad zrobieniem przelotowego wydechu o wiekszej srednicy. Nad tym osoatnim sie zastanawiam. Czy przelotowy wydech ma sens? Czy bedzie jakis przyrost dzieki niemu? Ile km dzieki dodatkowej przelotowce mozna uzyskac? Celuje w 240-250km

Co oznacza tip?

Dzieki

Edytowane przez latex

Opublikowano

a skad dostaniesz k04-15 ? prosto z chin ?:) bez przelotu tez zrobisz 250hp, tip to sztywny dolot do turbo, polecam troche pogrzebac po forum jest duzy temat o modyfkacjach 1.8t ;)

Opublikowano

a skad dostaniesz k04-15 ? prosto z chin ? :) bez przelotu tez zrobisz 250hp, tip to sztywny dolot do turbo, polecam troche pogrzebac po forum jest duzy temat o modyfkacjach 1.8t ;)

Dokladnie. Prosto z chin, przetestuje ile warte sa te ich kopie. Moze okaze sie calkiem dobrej jakosci... ;-)

Mieszkam w uk, mozna w podobnej cenie kupic lokalnie z uk jak od chinola, wiadomo ze bedzie to samo. Koszt okolo 155f czyli ponad 800zl ;-)

Bede trzymal stare w zapasie na wypadek gdyby nowe szybko sie rozsypalo.

Jak to jest z kolektorem wydechowym? Jest wiele aukcji kolektorow wydechowych sportowych do b5 a do b6/b7 nic nie ma.

Czy glowic b5 rozni sie mocowaniem kolektora od nowszych?

To wyglada bardzo fanie...

http://www.ebay.co.uk/itm/331318517038

Nad przelotem bym sie nie zastanawial nawet gdybym mial sedana lub kombi ale w cabrio glosno jest i bez niego...

Edytowane przez latex

Opublikowano

podobno wiekszosc problemów z tymi k04-15 wynika ze złego wyważenia moze warto by to wywazyc jeszcze raz ?:) (pomijam nedznej jakosci uszczelki) no i rozmiar kola wydechowego w chinczyku jest rozmiary 2mm mniejszego niz ori k04-15, kolektor kup sobie zeliwny hi-flow tez z chin... ten co pokazałes nie bedzie pasował. Rozważ budowe hybrydy na bazie k03-29 moim zdaniem lepsze niz chinczyk.. no ale to moje zdanie ;)

Opublikowano

podobno wiekszosc problemów z tymi k04-15 wynika ze złego wyważenia moze warto by to wywazyc jeszcze raz ? :) (pomijam nedznej jakosci uszczelki) no i rozmiar kola wydechowego w chinczyku jest rozmiary 2mm mniejszego niz ori k04-15, kolektor kup sobie zeliwny hi-flow tez z chin... ten co pokazałes nie bedzie pasował. Rozważ budowe hybrydy na bazie k03-29 moim zdaniem lepsze niz chinczyk.. no ale to moje zdanie ;)

jaka jest cena takiego turba k03-29? pewnie tylko oryginal i cena kosmos?

czy ktos ma z was doswiadczenia z k04-015 chinolami? Jakie moce uzyskaliscie? Jak jest z trwaloscia?