Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Płyn hamulcowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o poradę chce zmienić płyn hamulcowy ale lepszy nisz oryginalny i bardziej wytrzymały na temperaturą jaki polecacie ?

Opublikowano

Jakie masz

hamulce seryjne, czy cos innego, jezdzisz bardzo ostro czy raczej spokojnie, w orginale idzie DOT-4 jesli jezdzisz spokojnie to ci wystarczy nie ma sensu zalewac nic innego.

Opublikowano

Jeśli chesz coś leprzego to proponuje Ferrodo DOT 5.1 Używam tego specyfiku i sprawuje się dobrze. Jeśli oczywiście wymieniasz go regularnie co około 2 lata. (płyn hamulcowy wchłania z czasem wilgoć i traci swoje właściwości)

Opublikowano
  • Autor

Przednie tarcze mam ATE PD nacinane z klockami tej samej firmy z tylu normalne tarcze Brembo i jeżdżę dość szybko i lube hamować w ostatniej chwili i nie wiem dokładnie jakiego płynu użyć żeby miało lepsze hamowanie ale tez nie chce przesadzić z jakościom płynu bo nie wiem czy to dobrze . A czy płyn się powinno używać tej samej firmy co klocki lub tarcze hamulcowe i na co powinno się zwracać uwagę przy Kupnie ?

Opublikowano

A czy płyn się powinno używać tej samej firmy co klocki lub tarcze hamulcowe i na co powinno się zwracać uwagę przy Kupnie ?

Nie ma żadnych zależności pomiędzy producentem tarcz, klocków a płynem w układzie hamulcowym. Tzn., że nie musisz kupować płynu hamulcowego tego samego producenta co tarcze, czy klocki.

A jesli chodzi o "leprze hamowanie" to musisz uwzględnić 3 czynniki: dobre tarcze, klocki, płyn układu hamulcowego. Wystarczy, że jeden z tych elenemtów będzie niedomagał i skuteczność hamowania spada.

Opublikowano

ja mam przod power disc ATE i klocki tez,tyl tak samo ATE caly i plyn zmienilem na bosha dot 5.1 jak narazie :good:,bedzie pewnie lepiej jakl naprawie abs,

Opublikowano

Slyszalem o tym plynie same dobre rzeczy nawet na forum ktos go testowal i wypowiadal sie pozytywnie, a co najwazniejsze jest na bazie dot-4, mozesz go smialo zalewac.

Opublikowano
  • Autor

powiecie mi jeszcze ile muszę takiego płynu zakupić ? i czy punkt wrzenia 312°C to nie za dużo no i co znaczy dokladnie na bazie dot-4 ?

Opublikowano

wez litr 0,5przeplukaj uklad a drugie 0,5wlej jako nowy

Opublikowano

powiecie mi jeszcze ile muszę takiego płynu zakupić ? i czy punkt wrzenia 312°C to nie za dużo no i co znaczy dokladnie na bazie dot-4 ?

dokladnie tak jak kolega pisze, pollitra do przeplukania i drugie do uzupelnienia, dot-4 taki jest zalecany i na takim nasze :a4fan: wyjechaly orginalnie z fabryki i taki powinno sie lac, a ten co jest w linku jest wlasnie na bazie dot-4 wiec masz bardziej spokojna glowe ze nic sie nie stanie niz bys stosowal inne plyny np. dot-5 lub jakies inne wynalazki. Co do temperatury wrzenia to nawet zwykly dot-4 ze by zagotowac to naprawde musial bys sie starc mowimy oczywiscie o nowym plynie, tte plyny co wymieniles wyzej sa stosowane do sportow motorowych, np. rajdy gdzie jazda jest naprawde extrem, co do temperatury wrzenia zwykly nowy dot-4 ma 260st.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wam wszystkim za rady i wyjaśnienia przynajmniej już wiem jaki płyn kupić i jak go zastosować[br]Dopisany: 28 Sierpień 2008, 19:56 _________________________________________________jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś rady i prepozycie to czekam

Opublikowano

masz bardziej spokojna glowe ze nic sie nie stanie niz bys stosowal inne plyny np. dot-5

A możesz napisać (z uzasadnieniem) co może stać się niedobrego przy zastosowaniu płynu DOT 5.1, oraz w czym jest leprzy DOT 4 od DOT 5.1 ? :gwizdanie: :mysli:

Opublikowano

nic sie niemoze stac oba sa polecane do naszych a4

Opublikowano

nic sie niemoze stac oba sa polecane do naszych a4

chodzi ci o DOT 5.1 czy o dot 5 jezeli o 5.1 to sie zgodze ze praktycznie nie powinno sie nic stac, i jest on mieszalny z dot 4. A DOT- 5 jest na bazie silikonu, jesli zmienisz na Dot- 5 to w krotkim czasie zalatwisz hamulce

Dot 5 jest robiony na bazie silikonow i nie jest higroskopijny, a dot 4 na glikolu i jest higroskopijny czyli wchlania wilgoc z otoczenia

Opublikowano

Cały czas chodziło mi o DOT 5.1.

A czy wspominałem gdzieś w bieżącym temacie o dot 5 ? :tongue4:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

czy płyn hamulcowy MOTUL RBF 600 trzeba częściej wymieniać nisz seryjny producent twierdzi ze ta a co wy na to ?

Opublikowano

czy płyn hamulcowy MOTUL RBF 600 trzeba częściej wymieniać nisz seryjny producent twierdzi ze ta a co wy na to ?

wymiana co roku

Opublikowano
  • Autor

a ile muszę zakupić płynu żeby mi wystarczyło 1 litr wystarczy ?