Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AJL]Oznaczenie amortyzatora, a sprężyna...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich klubowiczów!

Sprowadziłem AUDI A4 B5 1.8T Quattro AJL miesiąc temu ze szwajcarii, niestety po 2 tygodniach jazdy po polskich drogach strzeliła mi przednia prawa sprężyna. Mechanik powiedział mi, że on nie wie skąd takie sprężyny załatwić i muszę sam znaleźć ("to są czerwone sprężyny sportowe sline" - to mi powiedział). Audi rzeczywiście jest dużo niższe od większości B5'tek, parkowanie wymagające wjechania na krawężnik odpada, bo po zderzaku. Po długich poszukiwaniach sprężyn nie znalazłem, a może znalazłem, a nie wiedziałem że są dobre. Dziś odczytałem oznaczenie na amortyzatorze "8D0 413 031 BA". Mam pytanie skąd załatwić pasujące sprężyny do tego zawieszenia? Jeśli będzie potrzeba wymiany całych amortyzatorów, oczywiście kupie. Dodam, że auto było serwisowane do końca 2013 w AUDI i ma wszystkie części naprawdę oryginalne, gdzie się nie spojrzy znaczek AUDI, także bezwypadkowe więc kombinowania żadnego tam nie było.

Proszę o pomoc!

Mam nadzieję, że wszystko dobrze wyjaśniłem.

FOTO 1FOTO 2

Opublikowano

Jestem w pracy i nie widzę fotek, amorki masz jakiego koloru? Czarne czy czerwone? Sprężyny na pewno nie oryginalne, zmierz odległość od rantu błotnika do ziemi to Ci podpowiemy mniej więcej ile masz obniżone i jakie springi masz kupić aby zachować ten sam efekt. Są jakieś napisy na springach?

---------- Post dopisany at 02:01 ---------- Poprzedni post napisany at 01:55 ----------

Jak będziesz miał mniej więcej obniżenie około 40mm to możesz kupić coś takiego:

Sprezyny Sportowe Audi A4 B5 -40mm przód MTS (4097410155) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

a jak nie to całość:

SPRĘŻYNY SPORTOWE AUDI A4 B5 QUATTRO SUPERSPORT ! (4097726186) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

tylko wtedy można rozważyć kupno gwintu :wink:

Opublikowano

Amortyzatory koloru czerwonego. Napisów na sprężynach nie widziałem, w każdym bądź razie jutro zrobię rekonesans i opisze sprawę jaśniej.

Opublikowano

Masz amorki 1BE więc spokojnie możesz założyć te springi MTS -40mm na sam przód, sprawdź tylko te odległości od ziemi do nadkola ale myślę że będziesz mieć najtańsze i dobre rozwiązanie :wink:

---------- Post dopisany at 23:15 ---------- Poprzedni post napisany at 23:14 ----------

PS: Wpadnij na spota do Gliwic, w moim podpisie masz wszelkie info :wink:

Jest kilka osób z Rybnika które jeżdżą regularnie :decayed:

Opublikowano

A nie jest to przypadkiem 1BV ???

Opublikowano

BV, Tomek masz rację, tyle że dla kolegi nie ma znaczenia bo oba amorki są o skróconym skoku i jak najbardziej można zastosować sprężynę -40mm :wink:

Opublikowano

Zrobiłem pomiary, nie sprawdzałem oznaczenia na sprężynie, (strzeliło mi coś w kręgosłupie, ledwo schyliłem sie żeby pomierzyć).

Audi jest z roku 99, po pierwszym lifcie, inne są błotniki bodajże więc pisze.

W każdym bądź razie

Po stronie zdrowej sprężyny odpowiednio

1 - 13,5 cm 2 - 16,5 cm 3 - 19,5 cm

Po stronie pękniętej sprężyny

1- 12,5 cm 2 - 15,5 cm 3 - 18 cm

FOTO

Mam jeszcze pytanko przy okazji, skoro mam amortyzatory BV, to są to te najtwardsze, czy jak to jest?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi! :wink:

Opublikowano

Troszkę źle zmierzyłeś, powinieneś tak :wink:

c3252d3f37e99.jpg

Amorki BV to są te twardsze :wink:

Opublikowano

rocznik 99 to drugi lift

w 98 był mały lift

1BV to najtwardzsze amory w tej wersji

Opublikowano

Uaktualnione pomiary - 65 cm po zdrowej stronie i 64 cm po drugiej. Czy jak kupie te sprezyny -40mm zachowam efekt?

A na zlocie w piatek w gliwicach dopiero za 2 tyg bo wyjezdzam na swieta. Przepraszam za brak polskich znakow, pisze z telefonu.

Opublikowano

Spoko, po Świętach pewnie będzie więcej ludzi :wink:

W sumie to nie wiem czy czasem nie za nisko Ci siądzie po zmianie na -40 mm, zobacz jeszcze tył, jak będziesz mieć ze 64, a najlepiej 63 to spokojnie możesz zakładać te -40 mm i powinno ładnie wyglądać :decayed:

Opublikowano

Z tyłu jest 64,5 cm po obu stronach, -40mm na przód zrobi dobrą robotę, czy inne wziąść?

Teraz pytanie bo znalazlen sprezyny do quattro niby

SPRĘŻYNY PRZOD SPORTOWE MTS -35 AUDI A4 B5 QUATTRO (4099141816) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Oraz innej tej samej firmy, gdzie wogóle nie jest sprecyzowane jaki jest rodzaj napedu dedykowany jest do nich

Sprezyny Sportowe Audi A4 B5 -40mm przód MTS (4097410155) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Osobiście posiadam wersje quattro, ale czy aby te spręzyny na przod gdzie zawsze jest napęd nie jest skokiem na dwukrotnie większe pieniądze?

Opublikowano

Wydaje mi się że powinno być tak samo, około 64 cm.

Może jeszcze ktoś się wypowie kto ma takie springi -40mm założone :wink:

---------- Post dopisany at 21:12 ---------- Poprzedni post napisany at 21:01 ----------

Jedne mają -35 mm a drugie -40 mm, cena z kosmosu za sam przód, podałem Ci w moim pierwszym poście te same za 229 zł. Sprawdź tył bo jak Ci się wysra za pół roku to może lepiej kupić komplet z SS te co podałem w drugim linku :wink:

Opublikowano

No wiem ze mają rożne obniżenia. Sprecyzuję pytanie. Czy te tańsze sprężyny będą mi pasować do quattro?

Opublikowano

Przód nie ma znaczenia czy masz q czy ośka, jest ten sam :wink:

Opublikowano

Dzięki wielkie. Kupuje te za 229, jak zamontuje zdam raport z efektów, pewnie w czwartek, piątek.

Opublikowano

Jesli chodzi o sprężyny to sprawa wygląda tak:

zawieszenie 1BE jest obniżone do serii 1BA o 20mm, natomist zawieszenie 1BV jest obniżone o 30mm, 2 cm na sprężynie i 1 cm podstawa spręzyny w amortyzatorze jest niżej o 1 cm, bo spręzyny do zawieszenia 1BE i 1 BV są takie same. Więc jeśli zamontuje się sprężyny -40 bo amortyzatora 1BV to wyjdzie -50 w porównaniu do 1BA, tak mi się wydaję. Miałem w ręku amortyzatory BE i BV i mierzyłem.

W sobotę będę zakładał sprężyny na tył -30 Eibach, bo moje już wysłużone, mam diesla do bagażnika włoże okolo 30kg ładunku i tył siada o 2cm.

Opublikowano

Panowie mam pytanie moje audi avant 1998 1.8 ADR na tyle troszke za nisko mi siedzie chciałbym je podnieść jakie mam włożyć sprezyny na tyle gaz kolo i oba zbiorniki zawsze na full:(

Opublikowano

Jak masz w serii 1BA to najtaniej Ci wyjdzie jak kupisz 2 szt. na tył nówki z lesjofors, przeważnie autko na nich stoi wyżej niż seria co w Twoim przypadku i obciążeniu bagażnika będzie miało znaczenie.

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

A jak mam sprawdzic czy mam 1BA