Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Przesiadka z 16'' na 17'' - wrażenia z jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aby się nie rozpisywać zacznę od tego co było czyli oryginalne fele 16'' z oponkami GOODYEAR Hydra Grip 205/55R16

old_b5.jpg

... a obecnie są oryginalne felgi z modelu B8, 17'' (7,5) ET45 z oponami Dunlop Sport Maxx TT 225/45ZR17

new_b8_768.jpg

Osobiście mi się dużo bardziej podobają ale wygląd to nie wszystko... Jeśli chodzi o jazdę to powiem tak: jeśli felgi 18'' i opony do nich były by na podobnym poziomie cenowym co 17'' to teraz pluł bym sobie w brodę, że ich nie wziąłem. Jeździ się o niebo lepiej (ciszej i pewniej) - fakt faktem stare oponki były trochę przytyrane ale jeśli ktoś mów, że komfort jazdy na 17'' jest dużo gorszy niż na 16'' to chyba powinien starać się o główną rolę w spektaklu "księżniczka na ziarnku grochu". Prawdopodobnie komfort jazdy pogorszy się jak zmienię zawieszenie (za miesiąc lub może przeczekam zimę i dopiero na wiosnę) ale póki co jeździ się bardzo dobrze. Myślałem, że wizualnie auto będzie gorzej wyglądało jak założę te felgi przy obecnej "wysokości autka", a prawdę mówiąc nie jest tak źle. Jeszcze mała wzmianka odnośnie ET. Nowe felgi mają ET45 - ale wydaje mi się, że są ciut bardziej "wyciągnięte" na zewnątrz niż stare (bez żadnych dystansów). Mam nadzieję, że ten post przekona co niektórych nad przewagą felg 17'' nad 16'' :good:

Opublikowano

Ja mam zamiar przeskoczyć z 15' na 17' bądź 18' :). A odczułem spadek mocy bądź większe odczucie nierówności na drodze?

Opublikowano
  • Autor

Ja mam zamiar przeskoczyć z 15' na 17' bądź 18' :). A odczułem spadek mocy bądź większe odczucie nierówności na drodze?

Co do spadku mocy to jest on nie odczuwalny, może nie porównywałem przyśpieszenia ze stoperem w ręku ale prawdopodobnie różnica była by widoczna po przecinku. Co do nierówności to jeszcze nie mogę wiele powiedzieć. Póki co jeździłem po tarnowskich drogach i wszystko w jak najlepszym porządku :good:

Jak pojeżdżę trochę po koleinach to dam znać.

Opublikowano

Właśnie koleiny są dość uciążliwe - ciągą kierownicę, ale jak wjedziesz w wyjeżdzony "tor jazdy", to wszystko wraca do normy :wink4: Nie wspomniałeś o b. ważnym aspekcie - hamowanie jest o wiele lepsze na szerszych oponach - na 15" czułem jakbym jechał na oponach z gąbki.

Opublikowano

To teraz wpadnij sie pochwalic na spota.. :evil::)

Opublikowano

no no felgi ciekawe ale w 18 to by był :kox:

Opublikowano
  • Autor

To teraz wpadnij sie pochwalic na spota.. :evil::)

No mam nadzieje, że znajdę czas w następną sobotę :good:

Opublikowano

Kolego zrób glebe ...przeklniesz 17 jeszcze nie raz :kox::cool1:

Opublikowano
  • Autor

Zrobię, zrobię ale tak jak wcześniej napisałem - w swoim czasie.

A co do przeklinania to jak już coś to będę klną na zawieszenie, a nie 17'' (skoro dyskomfortu po przesiadce z 16'' nie odczułem).

Opublikowano

A co do przeklinania to jak już coś to będę klną na zawieszenie, a nie 17'' (skoro dyskomfortu po przesiadce z 16'' nie odczułem).

Wiem coś o tym bo moja b5 jest obniżona i przeklinam to. :wallbash:

Taką już kupiłem.Teraz zbieram się do wymiany na seryjne sprężyny - na całe szczeście tylko sprężyny.Jakby ktoś był chętny to będą do sprzedania - firmy H&R :naughty:

Opublikowano

Wiem coś o tym bo moja b5 jest obniżona i przeklinam to. :wallbash:

Taką już kupiłem.Teraz zbieram się do wymiany na seryjne sprężyny - na całe szczeście tylko sprężyny.Jakby ktoś był chętny to będą do sprzedania - firmy H&R :naughty:

jakie masz to obnizenie? ja mam zawias 1BE to jak coś to mozemy spróbować się zamienić i zobaczyć co z tego będzie.
Opublikowano

Jakby ktoś był chętny to będą do sprzedania - firmy H&R :naughty

Jakie oznaczenie spręzynek ? Ja mam H&R ..i polecam :good:

Opublikowano

Ja zmieniłem 205/55/16 na 235/45/17 i wielkiej róznicy nie odczuwam nie licząc lepszej przyczepności obecnie i gorszej jazdy po koleinach. Ogolnie jest bardzo :good:

Opublikowano

Ja przesiadłem się z 15'' na 17''

Jeżdżę kilka miesięcy już i powiem tak - prowadzenie poprawiło się niesamowicie, spalanie wzrosło jak diabli (ale to pewnie przez zaostrzenie stylu wink ), hamowanie i przyspieszanie (na mokrym od zera) bez porównania lepsze, przyspieszanie na trasie - chyba nieco gorsze, komfort nie zwróciłem uwagi na większe zmiany. Co do dwóch ostatnich to się przekonam, jak założę zimowe kapcie, ale nie wiem czy to jeszcze w tym aucie :wink4:

Z przyspieszeniami, to mi trudno powiedzieć, bo ze zmianą felg pokrył się pewien problem, co spowodowało, że się nieco połamałem spadkiem osiągów, a później okazało się, że za znaczną część tego pogorszenia odpowiadały problemy techniczne.

Ogólnie chwalę sobie 17'' bardzo - tylko w benzin trzeba się liczyć ze wzrostem spalania przy kapciu 235.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

bo 235 to trochę przy grubo na 101 ps, trzeba było 205 lub 215.

A co kolegi mtjk, to hydragrypy to już nowe są lipa, sport maxx nowe na wodzie brzytwa, ale co z tego jak ja nowe w audi 80 b4 90 ps po 15 tys miałem do wymiany... :confused4:

Opublikowano

Należy pamiętać o tym, że są dwa rodzaje wody - na gładkim asfalcie i na grysiku.

Ja jeżdżę na Conti SportContact 2 - na suchym i na grysiku rewelka, ale na warstwie wody na gładkim asfalcie trzeba uważać - przy szerokiej oponie nie trudno popłynąć.