nitroo Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Piszę do Was z zapytaniem o zaślepione EGR - w imieniu kolegi, który posiada Passata B5 1.9 TDI AFN z 1998 roku. Zdjęcie, które podlinkuje nie przestawia jego silnika - jest wygrzebane z neta, żeby przestawić co go ciekawi. Na czerwono zaznaczono miejsce, w którym u kolegi jest wstawiony kawałek blaszki. Szukając coś o zaślepianiu EGR zwykle w tym miejscu go nie zaślepiali. Dzisiaj odkręcił śruby, a jak ją wyciągnął, to okazało się, że tam i tak była zaślepka jakaś, coś wygląda na uszczelkę, ale nie ma dziury. Czy to jakieś celowe zaślepienie? Czy tak ma być po prostu? I jeszcze, czy jak to się rozbierze - to są do tego jakieś uszczelki? Widzieliśmy fotoporadę czyszczenia EGR w AFN + czyszczenie kolektora i tam było wspomniane o wymianie uszczelki, ale przy kolektorze. Wpisując na allegro na różne sposoby takich uszczelek nie znalazłem. Z góry dziękuje. Ktoś gdzieś napisał, że na wolnych obrotach na postoju komputer mu wskazywał wyższe wartości przepływomierza - u kolegi jest to samo. Oczyszczenie EGR w jego przypadku poprawiło osiągi auta, a przy zaślepianiu EGR już gdzieś odmę trzeba odłączyć i zaślepić, bo ciska olejem.
fanthomas18 Opublikowano 1 Maja 2014 Opublikowano 1 Maja 2014 Ja miałem w tym miejscu u siebie zaślepiony EGR, na łączeniu EGRa z kolektorem ssącym, poprzedni właściciel pewnie go zaślepił Niech zostawi tak jak jest, to daje zmiany tylko na + żadnych wad nie ma zaślepienie EGRu:wink: EGR to wymysł ekologów, żeby spaliny jeszcze raz szły do komory spalania, przez co jest mniejsza emisja szkodliwych substancji do atmosfery:naughty: Ja jeździłem na tak zaślepionym ponad rok i nic się nie działo, nie było też problemów na przeglądzie etc:wink: Kolega niech tylko w wolnej chwili wyciągnie i wyczyści sobie kolektor ssący, bo tam może być sporo syfu:wink: A co do uszczelki to niech kolega poszuka gdzieś w domu jakiegoś twardego kartonu i wytnie z niego uszczelkę
wesz82 Opublikowano 1 Maja 2014 Opublikowano 1 Maja 2014 Pakujcie od razu kolektor z AWX. http://a4-klub.pl/audi-a4-b5-131/zaslepic-egr-1-9-tdi-afn-272559/
fanthomas18 Opublikowano 1 Maja 2014 Opublikowano 1 Maja 2014 Z sharana, jest kilka razy tańszy od AWX'a a nie różni się praktycznie niczym:wink: O ile nie jest taki sam:decayed: Ja swój kupiłem za 9zł na alledrogo:grin: SHARAN GALAXY MK2 1.9 TDI KOLEKTOR SSĄCY (4167175311) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Rekomendowane odpowiedzi