Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Silnik TDI i olej rzepakowy to dobre połączenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;)

Ostatnio dużo słyszałem o tym, że wiara jeździ dieslami na oleju rzepakowym ale sa to silniki wolnossace. Nie jestem orłem w sprawach mechanicznych więc jeśli piszę głupoty to proszę o wyrozumiałość ;) Ciekaw jestem czy olej rzepakowy można spokojnie lac też do silników TDI, ja ma 1Z 90KM z 95r. Sprawa jest interesująca bo znacznie obniża koszty jazdy ;) Kombinował już ktoś coś w tym temacie? Jak to się ma do trwałości silnika?

Będe wdzięczny za wszelkie informacje ;)

Opublikowano

A ile kosztuje litr oleju rzepakowego. I gdzie można go kupić.

Tzn czy sa już stcje z nim w dystrybutorach czy pozostają zakupy w super markecie :?:

Opublikowano

mozesz kupic 4 ha pola zasiac rzepak i kupic kilka maszyn... bo bylem u wujka na wsi i widzialem cos takiego ale czasu duzo to zajmuje i duzo pracy a jesli malo jezdzisz to taka inwestycja jest malo oplacalna...

Opublikowano

Zeby jezdzic na oleju to trzeba kupic normalny olej w sklepie, przy czym im wieksze opakowanie tym wiecej wychodzi za litr, ewentualnie mozna skupowac taniej olej ze smazalni czy z jakiegos innego zrodla, bo tak tez mozna. Przy czym nie mozna sie afiszowac z tym ze sie jezdzi na oleju roslinnym bo rzad narzucil na ten olej 1,88 zl akcyzy, tylko nie ma jak tego wyegzekwowac. A co do szkodliwosci to olej ten jest tolerowany przez silniki wolnossace, a problemy z jego przepaleniem maja tdi'ki oraz silniki z common railem. Zainteresowanych odsylam do "Motoru" z 10.04. Jest tam obszerny artykul na ten temat. Zalety wady, za i przeciw. Naprawde interesujacy:D

A tak BTW najnowszy samochod jezdzacy na oleju roslinnym to Mondeo z 2002 r. ale bez common raila

Opublikowano
ewentualnie mozna skupowac taniej olej ze smazalni czy z jakiegos innego zrodla

tylko lepiej zeby ten olej nie był po frytkach bo mogą być problemy z solą :wink:

Opublikowano
  • Autor

Mnie osobiście ciekawi jak zniesia to silnik 1Z z 95r TDI 90KM no bo przecież tam jest pompa wtryskowa i dzaila to chyba na tej samej zasadzie jag w golfie IItd tyle, że tu jest intercooler - mam racje ? sowją droga to taki goferek też stoi na podwórku ;)

Opublikowano

Olej ze smazalni i tak dalej trzeba przefiltrowac. O tym zapomnialem napisac, i to dokladnie przefiltrowac. Aha a co do wytrzymalosci to najbardziej tolerancyjne sa podobno silniki merca, jak na przyklad 300D :D

Opublikowano
  • Autor

Gdzieś czytałem, że taki specjalny filtr wielokrotnego użytku kosztuje coś ok 60 zyli więc nie byłaby to tragedia ;)

Opublikowano

Ja tego nie wyczytalem i raczej wolabym nie ryzykowac bo tdi i common raile to dosc zaawansowane technicznie silniki

Opublikowano
  • Autor

Ale ja nie powiedzialem ze trzeba to lac do TDI bo sam boje sie tak zrobic, napisalem to bo może się przydac komuś kto ma zwykly silnik ;)

Kolega mowił, że jego znajomy śmiga transitem tylko teraz ma 1/1 ale jak wyjedzie to ma zalać samym OR.

Jak będę wiedział coś więcej to dam znać.

Na tym filmiku widziałem, że kolo Leonem chyba śmiga i ma silnik TDI.

Narazie boję sie kombinować bo może i moje autko najnowsze nie jest ale lubię je ;)

Gdyby okazało się, że można tak jeździć to zysk jest oczywisty ;)

Opublikowano

oczywiscie ze sie oplaca, a poza tym policja nie jest w stanie sprawdzic wzrokowo co jest zalanebo OR ma taka sama konsystencje i kolor jak ON, a policja na pewno nie bedzie ryzykowac i jechac na jakies testy, bo by sie nie wyplacili.

Opublikowano

KUMPEL JEZDZI PASSATEM I JEST OK SAM NIE MOGŁEM UWIERZYć ALE WIDZIAŁEM NA WŁASNE OCZY JAK LEJE OLEJ Z BIEDRONKI :) TYLKO RZEPAKOWY ROSLINNEGO NIE LAŁ A JAK SIE ZATRZYMA TO TROCHE SMIERDZI INACZEJ A TAK TO TO NORMALNIE ZAPALA I NIC SIE NIE DZIEJE I NAWET MÓWI ZE LEPIEJ CHODZI I Z NICZYM NIE MIESZA

Opublikowano

No najlepiej jakiegos rolnika dorwac , zaznajomic sie i wtedy mamy tani olej rzepakowy :mrgreen:

Opublikowano
KUMPEL JEZDZI PASSATEM I JEST OK SAM NIE MOGŁEM UWIERZYć ALE WIDZIAŁEM NA WŁASNE OCZY JAK LEJE OLEJ Z BIEDRONKI :) TYLKO RZEPAKOWY ROSLINNEGO NIE LAŁ A JAK SIE ZATRZYMA TO TROCHE SMIERDZI INACZEJ A TAK TO TO NORMALNIE ZAPALA I NIC SIE NIE DZIEJE I NAWET MÓWI ZE LEPIEJ CHODZI I Z NICZYM NIE MIESZA

ale że jak, taki olej z butelki do baku i smiga, ja sam jeżdze na OR znaczy się paliwie Bio(nie wiem czy to samo) i nie ma żadngo problemu, ładnie plackami z tyłu zapodaje :mrgreen: :mrgreen:

Opublikowano

jak czytalem komentarze to niektorzy mowili ze w samochodzie sie czuja jakby przejezdzali kolo Maca

• 2 lata później...
Opublikowano

Żebyś wiedział że będzie śmigał!Jak zobaczyłem że kumpel walił z lidla prosto do baku to się uśmiałem a ten cyk zapalił i poszedł!!!Tylko plackami wali z rury wydechowej także poznac nie jest trudno.Ale czy nie lepiej 'zaprzyjaźnic' sie z TIREM? :good:

Opublikowano

to żeś kotleta odgrzał na starym oleju :kox:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tam kolega pisał że w Mercach najlepiej działa to prawda miałem Vito 110D i z 80 -100 tys przejechało na tych "gumi Jagodach" :polew: i jeździło paliło tyle samo jak na ON no ale teraz do 2.5 TDI nie lejemy szkoda Rydzy-kować jak ktoś lał o 2.5 TDi to dajcie mi znać jak to działa... na stacji Bio Diesel jest taki sam jak w Rzepak różni się tyle że ma Akcyze :disgust:

Opublikowano

w mercu 290gd sprawdza się od kilku lat świetnie :kox: (2.9D)