Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opony trą o koszyki amortyzatorów tylnych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniałem ostatnio amortyzatory na trw.

Po wymianie na 2 typach sprężyn (1BA i Kayaba utwardzane) objaw ten sam - przy większym lub szybszym zakręcie słychać tarcie gumy z tyłu.

Koszyczki amortyzatorów od strony opon są już wytarte z farby.

Co może być przyczyną?

Wymieniałem już kilka lat temu amorki i jedyna różnica podczas wymiany, to zastosowanie podkładek pod poduszki (12 na zdjęciu) podczas pierwszej wymiany.

Do trw nie dołączyli ich, w sklepie powiedzieli, że nie mają znaczenia, ale czy na pewno?

Amortyzatory ze sprężynami po złożeniu są krzywe, czy tak powinno być?

Jak kładę je na poduszcze (mocowanie do belki w górze), to przy obkręcaniu o 90o przy ścianie widać, jak przechylony jest amortyzator na jedną stronę (obydwa mają ten sam objaw).

Nakrętka (3 na zdjęciu) nie jest w osi poduszki, widać, że jest na jedną stronę bardziej przesunięta.

amortyzatory_ty.jpg

Znalazłem wątem o wymianie amortyzatorów.

Czy tak powinna wyglądać cała kolumna?

03092011331.jpg

To co mam u siebie wygląda tak jak na poniższym zdjęciu, zupełnie inaczej zbudowana jest poduszka.

4216104557

mocowanie-amortyzatora-swag.jpg

109499937_2_644x461_audi-a4-b5-mocowanie-amortyzatora-tyl-gora-dodaj-zdjecia.jpg

Czy mam nie odpowiednią poduszkę u siebie?

Krótka historia jest taka, że miałem gwintowane zawieszenie po zakupie auta i wymieniłem na całe oryginalne kolumny (miały być niby do a4 b5 avant), później zmieniłem amorki na sachs, a ostatnio amorki na trw i sprężyny, aby podnieść tył.

Opublikowano

Jakie masz et kół i rozmiar opony? :wink:

Opublikowano

Myślę, że nie ma to znaczenia, bo prawie 6 lat było dobrze, zmienną jest tylko amortyzator trw i brak podkładki.