Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cieknie EGR, olej wypływa przez dwie dziurki pod "grzybkiem" , śladowe ilości oleju,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu cieknie mi EGR, ostatnio całkowicie go wyczyściłem z zewnątrz aby zobaczyć gdzie jest wyciek. Olej wydobywa się z tych dwóch dziurek które są naprzeciw siebie zaraz pod grzybkiem. Do tego są śladowe ilości oleju w dolocie.

Wiele wątków przeczytałem i z tego co zauważyłem jest to bardzo częste zjawisko w 1.9 tdi. Na forum najwięcej osób mówi że warto wyczyścić dolot wraz z intercoolerem i wymienić EGR na nowy, natomiast młody mechanik w ASO skody i seata stwierdził że turbo jest do regeneracji...z tego co wiem to każde turbo puszcza olej.

Chciałbym zapytać Was o zdanie, czy robić turbo czy wymieniać EGR i czy może ktoś z Warszawy lub południowych okolic W-wy jest w stanie to zdiagnozować lub polecić mi jakiś warsztat gdzie nie będzie to strzelanie "co by tu wymienić". Samochód ma przejechane 145 tys km

Zamieszczam fotki egr przed czyszczeniem, po czyszczeniu z zewnątrz oraz z rur dolotowych przed egr i na pierwszym łączeniu za intercoolerem.

Wolał bym nie usuwać EGR, nie zaślepiać go i nie montować OCT :)

Zależy mi na rozwiązaniu tego problemu gdyż planuje wypad wakacyjny i zrobię około 3-4 tys km. Dodam jeszcze że autko nie bierze oleju ponad normę i nie kopci.

20140526_183637.jpg

20140529_215218.jpg

przed_EGR.jpg

wyczyszczony.jpg

za_intercoolerem2.jpg

---------- Post dopisany at 01:09 ---------- Poprzedni post napisany at 00:47 ----------

Dysponuje Vag-com oraz polskim vagiem więc jesli ktoś potrzebowałby jakiś danych to od razu podpinam autko

Opublikowano

Padł uszczelniacz grzybka zaworu Egr. Nie da się wymienić. Trzeba nowy Egr.

W sumie to tylko wyciąć grzybek, nagwintowac otwór 12 i wkręcić śrubę a dolot zaslepic blaszka i na wieki spokój. Ale nie chcesz to musisz nowy kupić. I za jakiś czas będzie to samo.

Te otwory cieknace to odpowietrznik gruszki Egr.

Niech sobie oleju do zakutych baniakow naleja a nie turbo wymieniają. Olej jest z odmy i tak ma być. Znaczy ten typ tak ma. ;-)

Jak olejesz sprawę na dłuższą metę nie robiąc z tym nic to stanie zawór w pozycji otwartej i auto straci moc bo cały czas będzie pchać spaliny w dolot.

---------- Post dopisany at 15:16 ---------- Poprzedni post napisany at 01:38 ----------

http://www.ice.tanihost.com/allegro/038131925A.jpg

Nawet aso je sprzedaje.

Opublikowano

też mam mokry egr , kupiłem nowy i dalej cieknie , nic nie szukam dopóki jest wszystko okej , olej wymieniam od wymiany do wymiany zero dolewki więc nie przejmuję się ale jest jeden klubowicz co dobrym pomysłem zaślepił te dziurki , wziął poxipol taki klej do metali i zaklei te dziurki i jest zero wycieków , też zastanawiam się nad tym ale czekam nad tym co dalej będzie u klubowicza działo się , jak tak pojeździ jeszcze parę tysięcy kilometrów i będzie w porządeczku to chyba też tak zrobię

Opublikowano

Nie można ich zaslepic na sprawnym bo wytworzy się podciśnienie i albo się nie domknie, albo będzie niewłaściwie pracował. Po zaslepieniu można nagwintowac lub zdjąć czapkę i śruby wkręcić z nakretkami. Po wycięciu zaworu można nagwintowac 12 czy 14 gwintownikiem otwór po tloczku i wkręcić w nagwintowany otwór śrubę . Nie trzeba wtedy zaslepiac tych malych otworów. Polecam. ?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

też mam mokry egr , kupiłem nowy i dalej cieknie , nic nie szukam dopóki jest wszystko okej , olej wymieniam od wymiany do wymiany zero dolewki więc nie przejmuję się ale jest jeden klubowicz co dobrym pomysłem zaślepił te dziurki , wziął poxipol taki klej do metali i zaklei te dziurki i jest zero wycieków , też zastanawiam się nad tym ale czekam nad tym co dalej będzie u klubowicza działo się , jak tak pojeździ jeszcze parę tysięcy kilometrów i będzie w porządeczku to chyba też tak zrobię

U mnie ta sama sprawa ciekawy jestem czy poxipol załatwił sprawę ma ktoś jakieś infoo ???

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witajcie. Ja mam podobny problem, tylko ze przy EGR mam az wszystko zachlapane olejem z tego co sie orientuje to chyba mi troche oleju ubywa i do tego wszystkiego kopci mi Audióweczka:(

Co sie może dziać? Pomocy!!!

Opublikowano

kazdy ma ten sam problem, a wystarczy zdjac egr i kolektor ssacy wszystko wyczyscic, kupic na allegro dwie zaslepki wszystko zlozyc i jest bajka zero wyciekow falowania silnika czy jakichkolwiek cudow zwiazanych z egrem, koszt wszystkiego 40 zl.jesli jest wyciek z egr to zaloze sie, ze kolektor ssacy zaklejony sadza na maxa.

Opublikowano

Temat przerabiany przez userow weteranów. Zaslepic egr blachami, w dziurki wsadza się małe nity na klej, wężyk z n18 zaslepiamy, w rocznikach do 2002 nie będzie błędu, w rocznikach powyżej 2002 będzie wywalalo błąd, czasem można oszukać ecu vagiem ale przeważnie bez wizyty u tunera nie da się tego obejść.

Polecam podwieszony temat "cieknący egr po raz enty". Ten watek jest bliźniaczy do podwieszonego wiec jak dla mnie do zamknięcia.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

kolego nie czytaj tych bzdetow typu (zaslepic dziurke) ja tak zrobilem i samochod po kilometrze nie mial wogole mocy ...

Opublikowano

Dziurek nie zaślepiamy ,tylko zdejmujemy wężyk z egr-a i w wężyk wkręcamy śrubkę ,ja dodatkowo wywaliłem rurkę od egr do kolektora i zaślepiłem blaszkami

Opublikowano

Jeśli nie potrafi się czytać ze zrozumieniem to tak jest .Przewod się zaślepia a dziurki blokuje jeśli leci przez nie olej ale juz na nieczynnym zaworze.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wyłączyć elektronicznie lub w starszych odpiąć i zaślepić wężyk.

Sprawdzić czy zawór EGR jest zamknięty.

Zanitować otworki z których cieknie "olej".

Temat zamknąć.

wysłane z Commodore 64

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam koledzy. Mam A4 1.8T avj. Mi cieknie natomiast z uszczelki EGRu przy kolektorze wydechowym. Czy sama wymiana uszczelki powinna wystarczyć czy radzicie profilaktycznie cos sprawdzic,zrobić?