Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Swieci sie ABS ESP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
problem jak w temacie: ABS. Mianowicie chodzi o to, że przy delikatnym hamowaniu na suchej nawierzchni pedał hamulca pulsuje a koła przyhamowują(kierowca i pasażerowie na szybę przednią).
Początkowo (po przeczytaniu innych postów) zakładałem, że jest to wina:
1. Czujnik ABS z jakiegoś koła
2. Sterownik ABS ESP
3. Koronka
4. Czujnik przyśpieszenia
No i tak:
1. Prędkość na kołach jest taka sama dlatego wykluczam pkt 1 i 3
2. Podmieniłem czujnik przyśpieszenia i sterowniki ABS ESP - zostały zakodowane i skalibrowane
No i dalej hamulec raz działa poprawnie a raz nie :(
Po podłączeniu do kompa nie wykazuje żadnych błędów, kontrolki się nie świecą itd.
Brak mi pomysłów :(
Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Opublikowano

wyczysc koronki na przegubach i ustaw prawidłowo wszystkie czujniki w zwrotnicach

Opublikowano

Miałem ten sam przypadek po wymianie tarcz i klocków. Wszystkie czujniki ustaw w takiej samej odległości od siebie. (prawa i lewa strona)

Opublikowano
  • Autor

a czy jeśli odległości byłyby różne względem siebie, to czy pomiar prędkości na kołach nie byłby różny?

Opublikowano

Witam , na poczatku napisze ze nie dziala szukaj i za cholere nie moge nic znalesc ! zapala mi sie kontrolka ESP podczas jazdy , po zgaszeniu sielnika jest ok i po jakims czasie np : 2 godz zapala sie od nowa . Wpalem na pomysl by wyczyscic klemy na aku , po tym w ogole nie gaslo i zapalala sie odrazu . Potem zgaslo i znowu powrocilo do normy czyli pojawia sie podczas jazdy . Zaznaczam ze napiecie sprawdzilem - jest , ładowanie - jest . Wiecej nie mam pomysłów . Moze cos jescze z tymi klemami ale juz sam nie wiem . Prosze o pomoc

---------- Post dopisany at 19:48 ---------- Poprzedni post napisany at 19:11 ----------

wyczytalem gdzies ze to moze byc jakis sensor kąta skretu , lub jego adaptacja . Nic na ten temat nie wiem . Mam kompa i kabel wiec moze ktos napisze gdzie mam szukac ?

Opublikowano

jak masz kompa i kabel to Cie powstrzymuje od podpięcia do auta ?

spokojnie nie wybuchnie

Opublikowano

wchodzisz w ABS i odczytujesz błędy, wklejasz tutaj i jedziemy !!!!!!!!!!! :grin:

Opublikowano

zaobserwuj również inne objawy, być może zapalenie się kontrolki może być połączone z inną, która oświeci się/zgaśnie/ opadnie wskazówka temp. płynu etc...

U mnie (V6)było tak, że padł czujnik G2/62 i różnica w temp dla komputera to ESP:facepalm:

Doszedłem do tego jak zauważyłem że kontrolka oświeca się wtedy jak opadała wskazówka temperatury. po zgaszeniu i ponownym dopaleniu silnika na jakiś czas mijało. po wymianie czjnika usterka nie powróciła.

ale sprawdz najpierw VAGiem jak pisze @dev....co mu dolega.

Opublikowano

Też ciekawy jestem...

I jak ustawić "te" prawidłowe odległości czujników w zwrotnicach???

Opublikowano

Na 0.6-0.8 mm :grin:

Opublikowano

A Ty potrafisz czasem na forum konkretnie odpisać, czy wszystko to zagadką musi być lub tajemnica???

Opublikowano

w zwrotniczch masz czujniki, które mozna regulowac

ja zawsze wciskam do oporu i delikatnie krece półosią, jak zaczyna trzec to delikatnie cofam

i jest ok

Opublikowano

01826- Sensor for steering Angle (g85)- supply voltage terminal 30

35-10 intermittent

01206- signal for duration of ignition Off

27-10 - implausible signal - intermittent

---------- Post dopisany at 19:34 ---------- Poprzedni post napisany at 17:27 ----------

Takie oto blędy

---------- Post dopisany at 20:44 ---------- Poprzedni post napisany at 19:34 ----------

Co mogę zrobic na początku panowie ? Prosze o jakąs kolejnosc , jakas adaptacja czy cosik takiego tez jest . Prosze o pomoc , bo do zimy niedaleko :)

Opublikowano

pierwszy bład jest o G85, trzeba sprawdzic kalibracje, mozliwe że sam czujnik zdechł, kiepskie zasilanie

drugi błąd jest nma temat problemu z zasilaniem, sprawdz stacyjke

Opublikowano

Dziękuję. :good:

Opublikowano
  • Autor

Mam pytanko,

w jaki sposób ruszyć czujnik skoro on siedzi jak zaspawany?

Opublikowano

delikatnie WD lub inne ujostwo. A jak nie to rwij na chama i nowy czujnik kup.

Opublikowano
  • Autor

no już jeden tak załatwiłem:/ no i teraz reszta 3x stówka ....średnio

zapomniałem natomiast dodać, że tarcze są troszkę zwichrowane, i czuć jak się hamuje- czy to może być powód?

Opublikowano

witam. od pewnego czasu borykam się z problemem. z niewiadomych przyczyn zaczęła się świecić kontrolka abs i miga kontrolka ręcznego. jeszcze do niedawna czasami znikało, pojawiała się kontrolka esp, po czym gasła i niby wszystko okej było. bywało że przy odpalaniu nic się nie pokazywało. teraz już cały czas widnieje abs i ręczny, od samego zapłonu, 3krotny sygnał dźwiękowy. podłączyłem vaga i wywala w grupie engine:

1 Fault Found:

18057 - Powertrain Data Bus: Missing Message from ABS Controller

P1649 - 35-00 - -

chodzi o uszkodzony czujnik abs w którymś kole czy coś poważniejszego?

jak próbuję wejść w vagu w grupę abs/brakes, to parenaście sekund oczekiwania i wywala:

No response from controller. Retry?