Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z Manetką świateł drogowych/tempomatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z włączaniem świateł drogowych/długich w swoim samochodzie. Otóż po przełożeniu manetki na odpowiednią pozycję, światła się nie włączają, dopiero po bardzo mocnym dociśnięciu załączają się, natomiast po odpuszczeniu dociskania z powrotem się wyłączają (słychać jakiś charakterystyczny dźwięk, taki pyk). Sądzicie że powinienem całą manetkę wymienić (Na allegro widziałem używki za bodajże 300zł), czy pokombinować coś najpierw samemu, ew. iść do jakiegoś mechanika/elektromechanika z tym?

Moja manetka wygląda tak samo jak ta - http://img07.olx.pl/images_tablicapl/127009255_1_1000x700_tempomat-manetka-fis-z-kostkami-audi-a4-b5-wolsztyn.jpg

P.S - Zauważyłem też, że tempomat w ogóle nie działa, ale może w ogóle go nie mam w aucie, tylko po prostu manetka była już prędzej zmieniana, a nie wiem jak sprawdzić, czy tempomat mam w aucie zamontowany.

Edit: Na aukcjach widzę różne "wejścia" pod manetkę, np. na jednej jest takie:

MANETKA PRZEŁĄCZNIK ŚWIATEŁ AUDI A4 B5 4D0953513D (4294568954) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

A na drugiej

manetka tempomatu, świateł, instalacja audi a4 b5 (4298947917) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Mam wersję z komputerem pokładowym i dowiedziałem się, że jak jest manetka z FIS to może nie pasować, pomożecie :) ?

Opublikowano

Co do FISa to lewa strona (czyli światła i kierunki) nie maja nic z FISem wspólnego (patrz foto, które wkleiłeś). Musiał byś sprawdzić po wlepce czy miałeś fabrycznie czy ktoś dokładał tempomat. Może tak jak ja miał zamiar ale na chęciach się tylko skończyło :decayed: Manetkę możesz rozebrac i przeczyścić, może akurat poprawi się jej działanie.