Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szarpnięcie przy dodaniu/odjęciu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej:wink:

nęka mnie problem mianowicie jadąc na 1 czy 2 biegu auto się toczy obroty około 1000 w momencie wciśnięcia gazu mam pojedyncze szarpnięcie dalej normalnie przyspiesza nie szarpiąc, to samo dzieje się gdy puszcze gaz czuć szarpnięcie oczywiście towarzyszy temu ruch lewarka zmiany biegów, w czasie jazdy gdy zmieniam bieg również skubnie czym wyższy bieg tym skubnięcie mniej jest wyczuwalnie w zasadzie na 4 i 5 już nic nie czuć, macie jakieś sugestie co to może być.

Opublikowano

U mnie podobnie było jak poduszka skrzyni urwała się na dwie części.

Ustań gdzieś na trawniku i bez ESP wyladuj partyzanta i słuchaj czy coś nie yebnie w podłogę.

Opublikowano
  • Autor

kurde być może coś jest na rzeczy bo faktycznie słyszę że coś puknie w momencie tego szarpnięcia.

---------- Post dopisany 16-06-2014 at 16:27 ---------- Poprzedni post napisany 15-06-2014 at 19:41 ----------

byłem pod autem dzisiaj i zauważyłem że w momencie próby ruszenie z szarpnięciem skrzynia się porusza o jakieś 1,5 cm, można też ręcznie poszarpać góra/dół i słychać takie delikatne stukanie czy to jest normalne czy raczej coś jest nie tak z tą poduszką.

Opublikowano

Powiem Ci ze mechanicy sprawdzali i mi wszyscy twierdzili ze dobra. Po 3 miesiącach kupiłem nowa i pojechałem do warsztatu twierdząc że i tak chce wymienić. Po wyjęciu starej mieli wielkie oczy ze jednak urwana a do końca twierdzili ze cała. Także chyba ciężko o diagnozę.

Polecam nowa Lemfordera bo Febi za miękka.

U mnie była taka

http://media1mi.pl/p/1/198/489/photo-91feb18c-614a-4fe0-91bc-d949bc74c6c2-for_zoom.jpg

Opublikowano

U mnie jak była urwana poducha, wystarczyło na wstecznym energiczniej puścić sprzęgło, na jedynce było to mniej odczuwalne, dźwięk był taki jakby ktoś młotem 5kg walił.

Opublikowano
  • Autor

nic pozostaje kupić nową i wymienić oby to było ta poduszka bo już mnie strasznie irytuje to szarpanie.

Opublikowano

W sumie jeszcze wadliwy egr podobny efekt. Może najpierw zaslep egr. Zdejmij ten wąż co wystaje w tym otworze na pokrywie silnika i włoż w wąż śrubę 6 lub 8 żeby nie ssalo lewego powietrza i pojezdzij.

Opublikowano

Urwa! To temu mi kowal wali pod maską jak ruszam. A już miałem zmieniać zawieszenie! Ile taka poducha? :wink:

Opublikowano

Ok 130 Lema

Wymiana dość prosta, musisz odkręcić ta cała,, łapę,, 3 śrubki, trochę trzeba pokombinować żeby wyciągnąć bo plastiki przeszkadzają.

Opublikowano

Musze się zgodzić ze jak porządnie oberwana to ma yebniencie gorsze od 5 młota w podłogę. ?

A jeszcze jedno to poducha awx 5 biegów, do automatu i 6 są chyba inne.

---------- Post dopisany at 20:05 ---------- Poprzedni post napisany at 19:53 ----------

Jeszcze jedno trzeba wiedzieć o naszych cudach. Często odkrecaja się śruby od tej ramy wsporczej co jest do niej przez poduszki zamocowany silnik i skrzynia. 4 czy 6 śrub do budy od dołu. Jak się poluzuja to przy ruszaniu i cofaniu słychać uderzenie słabe ale słychać bo się całość przesuwa. Jak ktoś stwierdzi ze luźne to wykręcić i posmarować loctite 243 i doyebac. Kumpel juz tak miał ze mu plywala na ulicy. ?

Opublikowano
  • Autor

a czy powodem tych szarpnięć mogą być przeguby wewnętrzne bo wyczułem że mają luz około 2mm?

Opublikowano

Mogą ale coś by stukalo, a przynajmniej powinno podczas jazdy. 2 mm to coś za dużo tego luzu.

Opublikowano
  • Autor

Wróciłem i trochę potestowałem mam wrażenie że gdy silnik jest jeszcze zimny to szarpnięcie jest dużo mniejsze wręcz nie wyczuwalne jednak w miarę nagrzewania szarpnięcie się pojawia i przy 90 jest zawsze podczas zmiany biegu szczególnie z 1 na 2 i 2 na 3 czuć pojedyncze szarpnięcie jedynym sposobem aby to wyeliminować to puszczać powoli sprzęgło, teraz to już jestem skołowany na maxa kij wie o co tu chodzi jakieś sugestie czy raczej tylko mechanik zostaje no ale wiecie jak to z nimi jest nigdy nikt nic nie wie albo że tak musi być.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Kris jutro będę kontynuował walkę z tym autem bo dzisiaj już siły nie mam, fakt auto dosyć mocno drży jadąc na 5 biegu około 130 km/h i wciskając mocno pedał gazu ehhh coś czuje że to będzie drogi interes :facepalm:

Opublikowano
  • Autor

mam prawdopodobnie przyczynę jako że byłem dzisiaj ustawić zbieżność gość który mi to robił ( diagnosta ) zauważył że mam luzy na tulejach wahaczy i koło podczas gwałtownego puszczenia sprzęgła na 1 i wsteczny ewidentnie szarpie, co by wyjaśniało szarpnięcie podczas dodawania gazu i odejmowania.

• 6 lat później...
Opublikowano
W dniu 20.06.2014 o 19:00, Lukasz_200616 napisał:

mam prawdopodobnie przyczynę jako że byłem dzisiaj ustawić zbieżność gość który mi to robił ( diagnosta ) zauważył że mam luzy na tulejach wahaczy i koło podczas gwałtownego puszczenia sprzęgła na 1 i wsteczny ewidentnie szarpie, co by wyjaśniało szarpnięcie podczas dodawania gazu i odejmowania.

Wybaczcie, że odkopuje temat ale mam identyczne objawy tylko że w 1.8T i chciałem zapytać czy faktycznie te luzy były winowajcą? Sprzęgło + dwumas świeżo po wymianie, przepustnica wyczyszczona, poducha pod skrzynią wymieniana 2 lata temu, poduchy pod silnikiem w dobrym stanie. Nie mam zielonego pojęcia co to może być. Najbardziej odczuwalne jest to na jedynce i dwójce. Strasznie irytuje to szarpanie, szczególnie podczas dodawania i odpuszczania gazu w korku na jedynce :smutas:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pierwszy objaw wywalonych tulei dolnych wahaczy to telepanie przy dojeżdżaniu do świateł takie jak przy krzywych tarczach hamulcowych. 

Poduszka skrzyni po 2 latach tez mogła powiedzieć papa. Poduszki silnika też mogą dać taki efekt.