Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwne dźwięki podczas odpalania Audi A4 B5 1.6 LPG sedan 98

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Na początek chciałbym podziękować edekxp oraz jacek70 za wstępną pomoc!!

mam taki problem, podczas odpalania samochodu (lecz nie jest to regularne - co przyjadę do mechanika to tak się nie dzieje) słychać taki dźwięk. Przesyłam link z yt. Po lekkim przegazowaniu dźwięk ten znika. Po kolejnym odpaleniu już dźwięk ten nie występuje. Najczęściej przy pierwszym odpaleniu auta danego dnia.

Mój olej to 10w40 (edekxp zasugerował wymianę na Motul 8100 x-cess 5W40 co też uczynię). Również zasugerował coś z zaworami może szklanki ewentualnie łańcuszek rozrządu. Jak sprawdzić ciśnienie oleju?

Paska rozrządu wraz z napinaczami nie wymieniałem od zakupu (wiem stąpam po kruchym lodzie lecz trochę krucho z kasą - zrobię to teraz)

Dźwięk ten pojawia się bez znaczenia czy to benzyna czy lpg.

Poniżej filmiki z tym dziwnym dźwiękiem oraz po zgaszeniu i odpaleniu ponownie:

prosiłbym o pomoc. Bo tak jak napisałem, co podjeżdżam do mechanika to dźwięk ten się nie pojawia. Jednakże czasami jest tak, że 5 razy pod rząd po odpaleniu się pojawi. NP. Jak uruchomię auto rano, zrobi 15km, zgaszę, odpalę ponownie to losowo - raz jest, raz go nie ma. Z góry dziękuje.

Opublikowano

to klepanie to szklanki, podjedź do mechanika i niech spr. ciśnienie oleju

Opublikowano

Cykanie to bankowo popychacze, mógłbyś powiedzieć jak problem ? - pojawia się dalej po zalaniu motula ?:)

Opublikowano

co do tych falujących obrotów to sprawdż, przewody koło przepustnicy bardzo mozliwe ze ci sie zsunął..