roadking Opublikowano 30 Czerwca 2014 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Od pewnego czasu mam problem z którym nie mogę sobie dać rady. Sterownik regulujący zasięg xenonów zgłasza co rusz błąd na obu czujnikach G78 i G76 "short to plus". Kłopot w tym że oba czujniki sa sprawne i nawet jak zaemulowałem ich działanie na rezystorach zapiętych bezpośrednio przy wtyczce modułu xenonów to nadal się pojawiają błędy. Zapiołem się VCDSem i obserwowałem moment pojawienia się błędu na wykresie graficznym. I co ciekawe wcale nie pojawia się dodatnie napięcie na wejściach, jedyne co się zmienia to parametr "time constant" (4 pozycja w 2 bloku mierzonych wartości). Przed błędem wyświetla się tam 61,44s w chwili pojawienia się błędu parametr pływa na przemian 31 sek i 61 sek... po skasowaniu błędów znowu pojawia się 61,44s. Co to jest za parametr? skąd on sie bierze i od czego zależy ?
piotrsob1 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Przeczytaj ten wątek: http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/problem-czujnikiem-poziowania-xenonow-331044/
Rekomendowane odpowiedzi