Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny dźwięk podczas hamowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, dojeżdżam np. do sygnalizacji, zaczynam powoli hamować i przy samej końcówce przed zatrzymaniem się słychać jakby jakaś sprężyna odbijała, coś w ten deseń. Hamuje normalnie. Co to może być?

Opublikowano

Sprawdz tylne zaciski u mnie tak bylo jak tloczek stanal

Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj przejrzałem parę rzeczy i faktycznie jest coś nie tak z tylnym tłoczkiem, przy zaciągniętym postojowym cieknie.

Opublikowano

Co grzebales przy zawieszeniu ?

Opublikowano
  • Autor

Nic, dopiero co kupiłem tego parcha. W przyszłym tygodniu będę wymieniał amortyzatory z tyłu to przy okazji ogarnę hamulce.

Opublikowano

Pulsuje Ci hamulec ?

Opublikowano
  • Autor

Raczej nie, choć w 100% nie jestem pewny, nie zwróciłem na to uwagi. Czasem pojawia się ten dźwięk, ale nie zawsze.

---------- Post dopisany 05-07-2014 at 14:29 ---------- Poprzedni post napisany 04-07-2014 at 23:31 ----------

Pojeździłem trochę i jednak hamulec pulsuje przy końcówce hamowania.

Opublikowano

Zle ustawiony czujnik (i) w którymś przednim kole.

Trzeba podpiac VAGa i sprawdzic predkosci.

Opublikowano

ja mam chyba to samo gdy zwalniam i przed samym zatrzymaniem słychać i czuć na pedale taki dziwny dźwięk ( brrrrrrrrry) co to może być?

Opublikowano

napraw wyciek.przejrzyj resztę zacisków i spręzynek.Jesli się nie poprawi na diagnostykę ido mechanika

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, odświeże trochę temat. Niedawno kupiłem a4 b7 i zauważyłem ze od czasu do czasu po naciśnięciu hamulca samochód wydaje dźwięk piszczenia, ale to nie jest dźwięk mechaniczny tylko podobny dźwięk jak od czujnika cofania" pi,pi,pi". Dźwięk słychać z jakiegoś głośniczka. Na desce rozdzielczej żadna kontrolka się nie zapala, jest tylko ten dźwięk. Płyn hamulcowy jest w zbiorniczku wiec to napewno nie chodzi o to :-(

Ja juz mam problem rozwiązany. Chodziło o zabezpieczenie przed kradzieżą pojazdu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

tez to mam przy wolnej jezdzie ;/ rozebralem oba zaciski i popsikalem antykorozyjnym prowadnice, czyscilem wszystko drucianka i dalej ;/ dzwiek wydawaloby sie ze pochodzacy z krzywej tarczy poniewaz jakby "tarcie " a raczej czestotliwosc tarcia jest wprostproporcjonalna do predkosci. zmienialem je ze 3 miesiace temu i watpie zeby nagle sie wygiela ;/ zaczelo halasowac jak wymienilem klocki z tylu, wtedy tez servo zassalo mi trosze powietrza bo grzebalem przy przepustnicy w ten dzien...nie wiem czy to moze miec jakikolwiek wplyw na to tarcie z przodu??

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam Wszystkich,

ostatnio wymieniałem tylną belkę w audi i miałem podobne objawy /dźwięku sprężyny ABS/, oczywiście były wyjmowane czujniki w trakcie przekładania i jeden nawet został wymieniony. Czujniki wyszły bez problemu a osadzenie jest dość mocno regulowane. Można przesadzić i czujnik trze o tarcze abs lub za płytko i źle mierzy. Uszkodzony czujnik ABS /uszkodzone uzwojenie/ wywala błąd w ECU ale jak źle mierzy nic nie pokaże a jedynie będzie występował ten dziwny dźwięk. Aby sprawdzić sygnał czujników odpalamy VAG COM, wchodzimy do ABS i poz. 2 wartości, blok 1. cztery okienka odczyt w km. /ja robiłem tył/ ostanie okienko prawy tył, trzecie lewy tył. Jedziemy powoli do przodu i tyłu. Jeżeli jedno koło źle mierzy mamy winnego. Może komuś to pomoże.

Pozdrawiam

Edytowane przez TDI007

Opublikowano

podsumowujac sprawdzamy predkosci poszczegolnych kol (najlepiej wykonac sobie logi toczac sie autem), w tym kole w którym mamy odchyłke od pozostalych nalezy wyregulowac odleglosc czujnika od wienca zebatego, a dzwiek sprezyny to nic innego jak odglos pompy abs ktora sie uruchamia poniewaz wykrywa poslizg jednego z kół