Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

VCDS nie widzi RNS-e w Audi A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też mam problem od dłuższego czasu z komunikacja RNS-E bluetooth oraz parktronikiem,powiedzcie czy ten kabelek od Pana Viekena po Canie jest adekwatny?

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

mam viakena i łączy się bez problemu z tymi modułami, zresztą specjalnie do tego go kupiłem bo oryginał nie ogarniał

oryginalny vcds 12.12 nie dawał rady z tymi modułami?

no mam go przecież od Ciebie :)

Opublikowano

Tomcio jak masz ori vcdsa za 1800zł netto to musi działać, kto preferuje tańsze opcje ten musi szukać dobrego chinola..

tak mam ori ale nie za 1800 a za 2230 :) doskonale rozumiem chciałem tylko powiedzieć że nie ma idealnego klona :)

Też mam problem od dłuższego czasu z komunikacja RNS-E bluetooth oraz parktronikiem,powiedzcie czy ten kabelek od Pana Viekena po Canie jest adekwatny?

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

mam viakena i łączy się bez problemu z tymi modułami, zresztą specjalnie do tego go kupiłem bo oryginał nie ogarniał

kolego nie gadaj głupot że ori vcds nie ogarniał viaken to też chinol i nie ma nawet startu do ori

Opublikowano

kolego nie gadaj głupot że ori vcds nie ogarniał viaken to też chinol i nie ma nawet startu do ori

a kiedy ja powiedziałem że viaken jest lepszy od ori ?

na viakenie mogę się połączyć tylko z radiem i parktronikiem reszty nie widzi, natomiast na kabelku od H4mm3R'a łączę się ze wszystkim i działa pięknie, ale niestety ani z radiem ani z parktronikiem się nie łączy ... tyle jeśli chodzi o B7 bo w Q5 ogarnia już wszystko

Opublikowano

napisałeś tak cyt: mam viakena i łączy się bez problemu z tymi modułami, zresztą specjalnie do tego go kupiłem bo oryginał nie ogarniał.

wniosek prosty stwierdziłeś że viaken jest lepszy od ori. Skoro w q5 się łączy szukaj winy w swoim aucie pierwsze q5 wyszło w 2008 a b7 w 2004 więc w twoim powinien ogarniać wszystko.

Opublikowano

Tomek, słów się czepiasz :decayed: ori ogarnia pięknie po canie i dlatego wszystko w Q5 idzie i w B7 też, ma natomiast problem po linii K a radyjko właśnie tak się łączy, starsze ori łączą bez problemu

Opublikowano

czyli tak jak napisałem 90% kabli klonów to buble , sam przetestowałem z 20 jak nie więcej i w każdym coś było nie tak. Ori jest tylko jeden jeśli mowa o ori kablu tylko oprogramowanie w kablu i soft się zmienia w czasie aktualizacji ,a w klonie jest tylko to co chińczyk wgrał.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Ok to ja mam inna zagadke rnse led 2011 w gore mialem je w a3 8l i nie bylo problemu z komunikacja, trafilo do a4 retrofit i nie moge sie polaczyc

Vcds 11.11.3 w a3 czyta w a4 ni husteczki

Na odczepnego wymienilem kabel w przejsciowce na lepszy

Miedzy kostka zasilania pin 3 (auto) a kostka b pin 5

Dodam ze cany sa tez ok navi rds wsio jest na fisie

Jakies pomysly

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Opublikowano

pin przepięty od dagnostyki ? jakie radio było w a4 przed rns-e

Opublikowano

Concert taki sam jak w a3 1 din kaseta dziwne jest ze w a3 dziala a w a4 nie, podpiolem do drogiej a4 takiej samej ( blizniak) i tez nie wchodzi

K line w concercie jest na pinie 3 w kostce zasilania a w rns na pinie 5 kostki B

Podlaczenie sie zgadza po za tym w kostce obok na pinie 7 nie mam nic pusto

Dziwne jest ze wloze je do a3 i moge sie podlaczyc

Ps sklamal bym ze taki sam w a3 concert ma zasilanie ze stacyjki a a4 can-a by sie wlaczyc jeden kabel wiecej w kostce zasilania +po zaplonie

Opublikowano

can nie ma nic wspólnego masz na 99% źle wpięty pin od diagnostyki. W a3 podpinasz do ori instalacji a w a4 przez przelotkę ?

Opublikowano

Nie a3 ma ta sama instalacje co a4 wiec oba idą przez przejściówkę

Opublikowano

musi być coś w instalacji namieszane daj foto tej kostki co masz w a3 i tej z a4 i foto radia tam gdzie sa rozpiski.

Opublikowano

A3 sprzedalem ale ori radio z a3 siedzi w 2 a4 i sie laczy z kompem a to niechce w zadnej a4 juz kilka osob zagladalo do tego i wszyscy rece rozkladaja

zrobie rozpiske puzniej

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Znalazlem rozwiazanie tylko teraz pytanie dlaczego k linia w kostce obd2 jest na pinie 15

Znalazlem na niecie by podpiac sie bezposrednio do pinu 7 w obd i polaczylo sie bez problemu

Opublikowano

Cześć możesz powiedzieć nieco dokładniej o co chodzi ?, obd2 czyli złoże przy polaczeniu do kabla czy chodzi o kostkę B w RNS i k-linie ?

Opublikowano

K line przy radiu bezpośrednio do gniazda obd2 pod kierownica do pinu 7 polaczyc z istniejacym juz tam kablem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

problem częściowo rozwiązany tzn, udało się połączyć sposobem wskazanym przez misiek_gda do navi tylko strasznie rwało mi połączenie i za nim udało się zakodować trochę czasu mineło (pewnie przez to że użyłem za długi i gruby kabel do połączenia). Pytanie teraz do bardziej wtajemniczonych w instalacje w A4, gdzie szukać braku komunikacji w oryginalnym k-line przewodzie. Widziałem że idzie gdzie w kierunku słupka, ale tyle nie rozbierałem jeszcze tego, a chciałbym unikną rozebrania pół samochodu zanim znajdę przyczynę.

pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

Załączyłem dwa schematy z radia które miałem czyli Audi Concert i radia RNS-E z Seata. Wzorując się na opisie złączy z RNSE jako że mają przypisane numery kabli i oznaczenia literowe kostek w przeciwieństwie do starego Concerta zamiana ma wyglądać tak: 

W starym radiu kabel K-ltg jest w złączu C pin nr 7 a w nowym ma być w złączu B pin nr 5. 

Teraz pytanie od czego jest ten kabel oznaczony BOSE w starym radiu siedzący w złączu B pin nr 5? Ja mam u siebie system głośników Bose w aucie. Powyższa zmiana spowoduje że kabel BOSE będzie w złączu C pin nr 7. W RNSE to jest miejsce na Mic in(+) a kabel BOSE powinien być tak naprawdę w złączu B pin nr 7.  W starym układzie opisany jako AUX-R. Będzie cud jak już tego nie pomieszałem. :) 

IMG_20180410_183241.jpgIMG-20180409-WA0003.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dołączam do tematu....

Jako że walczyłem dziś pół dnia z RNS-E z jakimś tam sukcesem to chętnie się podzielę informacjami.

Auto trafiło do mnie bez radia (zionęła czarna dziura w kokpicie) a fabrycznie był RNS-E (A4 B6 cabrio z 2004).

Zakupiłem RNS-E od znajomego (niestety bez kody ale to inna para kaloszy) i po założeniu rozładowało mi akumulator po 2-3 dniach do zera.

Jak wiadomo z innych opisów na forum radio nie usypia się co powoduje ciągły pobór prądu rzędu 2,2-2,4A co w krótkim czasie uśmierca akumulator.

Aby rozwiązać problem zakupiłem HEX+CAN (podróbka ale droga) w wersji 17 no i się zaczęło...

Ni jak nie mogłem się połączyć z RNS-E, jak odpinałem ISO to miałem błąd że nie wykrywa radia a jak podłączałem to błędu nie było ale i tak go nie widziało.

W międzyczasie odkryłem kompletnie zalany wodą moduł telefon+bluetooth w podłodze - totalnie zniszczony i nadający się tylko do wymiany. Przy okazji wtyczka prowadząca do niego mocno zaśniedziała więc wymagała wyczyszczenia.

Po lekturze postów na forum i zamianie pinów (5 z 7) w niebieskiej wtyczce byłem już niemal pewny, że za kłopoty z komunikacją z RNS-E odpowiedzialny jest kiepski interfejs.

Zdążyłem przerobić różne wersje VCDS pro i Lite ale bez skutku.

Czytając o podwójnej lini K coś mnie tknęło i postanowiłem sprawdzić który to właściwie kabelek z kostki ISO od RNS-E leci do gniazda OBD... i się okazało że... żaden!

Kabelek który fabrycznie był na pinie 5 w niebieskiej wtyczce (Linia K wg opisu z naklejki na RNS-E) nie wiem dokąd prowadzi ale nie do złącza OBD.

W każdym razie słusznie z sugestią z tego i wielu innych forów pin ten wylądował na pozcyji 7 a na pozycję 5 wrzuciłem kabelek łączący bezpośrednio pin 5 z niebieskiej wtyczki z pinem nr 7 w gnieździe OBD.

Ku mojej uciesze VCDS w końcu oświadczył iż potrafi się dogadać z RNS-E

Nie wiem dlaczego ktoś zaprojektował tą wiązkę tak, że brakuje kabelka do linii K - czyżby serwisy Audi łączyły się z RNS-E jakimś innym sposobem?