Jump to content

VCDS nie widzi RNS-e


bosniak_sg
 Share

Recommended Posts

Załozyłem RNS-e zamiast Concert 3 i chciałem zakodować, bo nie wyswietla komunikatów na FIS-e, no i zeby wszystko śmigało jak trzeba, ale VCDS go nie widzi :shock3: co robić?

Link to comment
Share on other sites

Dziękuje Ci bardzo, jutro sobie kabelki poprzestawiam

---------- Post dopisany 06-07-2014 at 12:35 ---------- Poprzedni post napisany 05-07-2014 at 19:31 ----------

Poprzestawiałem kabelki zamieniajac miejscami pin 7 z pin 5 w kostce D i dalej nic :thumbdown: brał łącznosci z VCDS. Jeżeli cos to pomoże to oryginalnie mialem Concert 2 i sie komunikowalo, nastepnie przeszedlem na Concert 3 i sie komunikowalo, teraz mam RNS-e i brak komunikacji. ponizej rozpiska pinów w Concert 3

IMG_20140706_123411.jpg

Link to comment
Share on other sites

k-ltg to linia k masz tam pin od diagnozy ? masz zamienic pin 7 z 5 z kostki c do b zrobiłeś tak ? w kostce d nie ma pinu 7 i 5

Link to comment
Share on other sites

Kurcze ja mam jakieś popieprzone oznaczenia tych kostek. Generalnie pozamienialem piny w tej samej kostce 5 z 7. Teraz nie wiem który pin z kostki której do którego pinu kostki drugiej. Na concert 3 z tyłu we wtykach mam oznaczenia A kostka zasilania, B kostka od głośników, C zmieniarka i takie tam, D K-ltg i takie tam.

Link to comment
Share on other sites

no to narobiłeś wróć do pierwotnego połączenia i zrób tak jak napisałem tu masz zaznaczone piny które masz zamienić.


http://a4-klub.pl/index.php?/topic/6986-nawigacja-rns-e-od-a-do-z-audi-navigation-plus/?p=95996#entry95996

label_5309.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dziekuje kolego, bardzo mi pomogłes, VCDS widzi teraz radyjko, mam takie kodowanie 0301111, pewnie coś musze zmienic, tylko nie wiem czy w bloku kodowania radia, nawigacji czy wskaźników, żeby wyswietlało na fisie i było wszystko ok, oprocz błedów ponizej, mam jeszcze pytanie kiedy ma sie krecic wiatraczek w radiu?

IMG_20140706_133226.jpg

IMG_20140706_133212.jpg

Link to comment
Share on other sites

wiatraczek kreci się jak temperatura jest wewnątrz zbyt wysoka tu masz kodowanie rns-e

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/6986-nawigacja-rns-e-od-a-do-z-audi-navigation-plus/?p=95996#entry95996

Link to comment
Share on other sites

Mam nadzieje ze to juz ostatni problem, ale teraz ani na fis-e ani w radiu nie wyswietla mi kontaktow po polaczeniu przez bluetooth. Tel. z radiem laczy sie normalnie mozna rozmawiac ale kontaktow musze szukac bezposrednio w telefonie.

Link to comment
Share on other sites

Nieraz nie łapie od razu, trzeba poczekać, popstrykać po RNSie, wyjść z telefonu i po chwili wrócić i są (książka i rejestr ostatnich połączeń).

Jak wsio bangla to raczej nie wina polączeń czy kodowania, ja bym obstawiał raczej telefon.Spróbuj z innym.

A i było jeszcze coś, że nie widziało wpisów bodajże z karty SIM tylko trzeba je mieć w pamięci fona.

Link to comment
Share on other sites

Wszystko dzial, juz nie aktualne bylo zle kodowanie i u mnie w adaptacji zegarów ma byc 23 a nie 21.

Link to comment
Share on other sites

Dziekuje kolego, bardzo mi pomogłes, VCDS widzi teraz radyjko, mam takie kodowanie 0301111, pewnie coś musze zmienic, tylko nie wiem czy w bloku kodowania radia, nawigacji czy wskaźników, żeby wyswietlało na fisie i było wszystko ok, oprocz błedów ponizej, mam jeszcze pytanie kiedy ma sie krecic wiatraczek w radiu?

IMG_20140706_133226.jpg

IMG_20140706_133212.jpg

bosniak_sg czy udało ci się rozwiązać problem z błędem 01044 z drugiego zdjęcia? Ja po przepięciu przewodu z pinu 7 na 5 w drugiej kostce uzyskałem komunikację, po sprawdzeniu błędów wyskakuje mi cały czas ten błąd. Dziwi mnie tylko jedna rzecz bo na radiu jest napisane że na pinie 5 jest linia K a przewód który był do przełożenia był zielony z niebieski paskiem a według schematu zielony z niebieskim paskiem to linia L. Daj znać czy też u Ciebie były takie kolory

Link to comment
Share on other sites

Cos zle zakodowane jest :) jakie masz teraz ?

===> http://a4-klub.pl/index.php?/topic/6986-nawigacja-rns-e-od-a-do-z/?p=95996#entry95996


STG 56 (Navigation System) -> Coding -> Function 07
0?xxxxx: Model
1 - Lamborghini
2 - Audi A3 (8P)
3 - Audi A4 (> 2004)
4 - Audi A4 Cabriolet (> 2004)
5 - Audi A6 (< 2004)
6 - Audi TT (> 2007) (sw US 0150+, EU 0500+)
7 - Audi R8 (sw US 0150+, EU 0500+)

0x?xxxx: Diagnostics for front speakers
0 - activ
1 - inactiv

0xx?xxx: Sound characteristics
0 - linear
1 - Audi A4 (> 2004)
2 - Audi A6 (< 2004)
3 - Audi A4 Cabriolet (> 2004)
4 - Audi TT (> 2004)
5 - Audi A3 (8P)
9 - Bose Soundsystem

0xxx?xx: Telephone/telematics
1 - no telephone (supply voltage for microphone actively)
2 - Mobile phone preparation (Temic - Speisesp. Microphone inactively)
3 - Mobile phone preparation (Cullmann - Speisesp. Microphone inactively)
4 - Mobile phone preparation (Nokia - Speisesp. Microphone inactively)
5 - Telematics Europe (supply voltage microphone inactively)
6 - Telematics US (supply voltage microphone inactively)
7 - Base plate diagnostic capable with comfort control

0xxxx?x: Options I
1 - default
2 - Digital-Radio
3 - Satelite-Radio
4 - Satelite- and Digital-Radio

0xxxxx?: Options II
1 - default
2 - TV-Tuner
3 - CD-Changer
4 - TV-Tuner and CD-Changer
5 - Multifunction Steering Wheel
6 - TV-Tuner and Multifunction Steering Wheel
7 - CD-Changer and Multifunction Steering Wheel
8 - TV-Tuner, CD-Changer und Multifunction Steering Wheel

Link to comment
Share on other sites

Taj jak wrclaguna napisał błąd w kodowaniu skoro wyświetla się 01044

Link to comment
Share on other sites

Miałem kodowanie 0301717 ale zmieniłem na 0301711 bo przy wcześniejszym miałem znowu błąd "00857 - CD Changer Unit (R41)"

a to dlatego że nie mam zmieniarki i kierownicy multifunkcujnej, no i po zmianie na 0301711 mam błąd

01044 - Control Module Incorrectly Coded

000 - -

Freeze Frame:

Fault Status: 01100000

Fault Priority: 7

Fault Frequency: 1

Reset counter: 28

Time Indication: 0

Date: 2014.09.18

Time: 15:22:32

Jeszcze mi się przypomniało, dziś przetestowałem jedną rzecz, jak łączę się z radiem 56 przy wyłączonej stacyjce to ten błąd nie występuje.

A co sądzicie o tym że ten kabelek który przepiołem to nie linia K tylko L?

Edited by djbasto
Link to comment
Share on other sites

al emieszacie tematy

linia K diagnoza podporwadz prosto do zlacza diag

can H i can L, komunikacja wymiana danych miedzy sterownikami w kostce nic nie zaminiaj, podepnij do zlacza i zmien kodowanie z a3 na a4

10 min roboty

Link to comment
Share on other sites

al emieszacie tematy

linia K diagnoza podporwadz prosto do zlacza diag

can H i can L, komunikacja wymiana danych miedzy sterownikami w kostce nic nie zaminiaj, podepnij do zlacza i zmien kodowanie z a3 na a4

10 min roboty

Ja nie piszę o can High i can Low tylko o lini K i lini L

Pin

Opis

2 - J1850 Bus+

4 - Masa nadwozia

5 - Masa sygnałowa

6 - CAN High (J-2284)

7 - ISO 9141/ISO14230 Linia K

10 - J1850 Bus

14 - CAN Low (J-2284)

15 - ISO 9141/ISO14230 Linia L

16 - Zasilanie (+)

A po drugie w moim kodowaniu nigdzie nie mam zakodowane A3 więc nie rozumiem co mam zmienić z A3 na A4

Edited by djbasto
Link to comment
Share on other sites

Miałem kodowanie 0301717 ale zmieniłem na 0301711 bo przy wcześniejszym miałem znowu błąd "00857 - CD Changer Unit (R41)"

a to dlatego że nie mam zmieniarki i kierownicy multifunkcujnej, no i po zmianie na 0301711 mam błąd

01044 - Control Module Incorrectly Coded

000 - -

Freeze Frame:

Fault Status: 01100000

Fault Priority: 7

Fault Frequency: 1

Reset counter: 28

Time Indication: 0

Date: 2014.09.18

Time: 15:22:32

Jeszcze mi się przypomniało, dziś przetestowałem jedną rzecz, jak łączę się z radiem 56 przy wyłączonej stacyjce to ten błąd nie występuje.

A co sądzicie o tym że ten kabelek który przepiołem to nie linia K tylko L?

a masz bluetooth ? moze zmien jeszcze 7 na 1

Link to comment
Share on other sites

Nie mam Bluetootha, i próbowałem zmienić 7 na 1 to pojawił się kolejny błąd związany z mikrofonem już nie pamiętam dokładnie jaki bo wróciłem od razu do 7

Link to comment
Share on other sites

A w liczniku kodowałes NAVI ? daj tu scan błedów bo do niczego nie dojdziemy .

Link to comment
Share on other sites

W liczniku jest navi zakodowana wyświetla podczas nawigacji strzałki oraz radio na fisie

Address 37: Navigation Labels: 8E0-035-192-RNSE.lbl
Control Module Part Number: 8E0 035 192 Q HW: 8E0 035 192 Q
Component and/or Version: RNS-E HIGH EU H74 X---
Software Coding: 0301711
Work Shop Code: WSC
VCID: 326F1EFBD447
1 Fault Found:
01044 - Control Module Incorrectly Coded
000 - -
Freeze Frame:
Fault Status: 01100000
Fault Priority: 7
Fault Frequency: 1
Reset counter: 28
Time Indication: 0
Date: 2014.09.18
Time: 15:22:32

Ok problem rozwiązany, teraz mam kodowanie radia 0301711 a problem był związany z kodowaniem kierownicy "Steering Wheel Electronics" w tym sterowniku miałem kodowanie 04042 gdzie pierwsza 4 odpowiada za kodowanie kierownicy multifunkcyjnej a ja jej nie mam i zmieniłem na 1 "3-Spoke Steering Wheel (Sport Steering Wheel)" bo mam 3 ramienna kierownicę S-line i po tym zabiegu nie występuje już błąd w radiu 01044. Dziękuję wszystkim za sugestie i porady :beach:

Link to comment
Share on other sites

to ja sie podepne zmienilem z syphony 2 na rns-e z seat exeo uzylem gotowych przejsciowek dolozylem tez bluetooth z mikrofonem posiadam multi ale vcds nie widzi mi radia musze ktores piny zmieniac ? wszystko inne chyba dziala ( nie wyswietla mi nawigacji na zegarach ale to pewnie ze nie sa to kolorowe)


to ja sie podepne zmienilem z syphony 2 na rns-e z seat exeo uzylem gotowych przejsciowek dolozylem tez bluetooth z mikrofonem posiadam multi ale vcds nie widzi mi radia musze ktores piny zmieniac ? wszystko inne chyba dziala ( nie wyswietla mi nawigacji na zegarach ale to pewnie ze nie sa to kolorowe)


Da rade pomoc Edited by Rado83
Link to comment
Share on other sites

Siemanko,

Wymieniłem Rns-e zwykła na ledowa i chciałem zakodować nawigacje i nie moge sie z na połączyć przez vcdsa co mam zorobic ??

Link to comment
Share on other sites

vcds ori ? ze starą śmigało bez problemu ?

Link to comment
Share on other sites

Skoro ze stara tez sie nie dało nawiązać połączenia to brak lini k

Wysłane z mojego GT-I9505

Edited by Tom A4
Link to comment
Share on other sites

vcds u mnie nie widzi RNS-e nawet po przepięciu kabelków z kostek w odpowiednie miejsca... Co może być jeszcze problemem?

Link to comment
Share on other sites

mam VCDS 12.12 chyba powinno wszystko chodzić. Inne kanały działają bez problemu

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...