blind0 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 elegancko, wszystko wyjdzie w praniu. Polecił Ci je ktoś czy metoda prób i błędów tutaj zagrała role ?
Mesiah Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Próbowałem wszystkich przez ostatnie 3 auta. Wpierw miałem świece tej firmy kupione z poprzednim autem. Później chyba ktoś mi je polecił na forum i to przeważyło. Tym bardziej , że NGK (jeb..ne ścierwo!!!) nie spisały się ani w pasku b3 1.8 ani w audi 80 v6 ani w a4 1.8. Patologia. Nikt mi nie powie , że trafiła mi się zła seria albo 1 na 4 czy 6 świec była wadliwa. Żonglowałem nimi jak umiałem i było do kitu. Już bosch który jest dość słaby w tanich świecach wypadał 100 razy lepiej. Z tym syfem zawsze problemy. Wypadające zapłony , problemy z odpalaniem , zimą cyrki z praca silnika , różne kolory i naloty na świecach. To nie tylko moja opinia. Był okreś kiedy NGK cena/jakość były bezkonkurencyjne ale te czasy minęły ze 4-5 lata temu.
blind0 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 No tak, NGK to mi dobrze śmigały ale kiedyś i to w uno Przynajmniej już wiesz co i jak, także dzięki wielkie za info, świece kupiłem, tyle że przez allegro także mimo że kurier i 100km ode mnie to pewnie będą w pon.pozdro:)
blind0 Opublikowano 3 Września 2014 Opublikowano 3 Września 2014 tak mi się teraz przypomniało... świece denso ik20 założone, pali od strzała, ogólnie wszystko w porządku. Dzięki Mesiah
chudy30 Opublikowano 4 Września 2014 Opublikowano 4 Września 2014 koledzy a ja jeżdżę a4 1.8 20v świece BERU 3 elektrodowe i przewody ngk i mam wypadanie zapłonu cały czas 1 i 3 cylinder i co lepsze auto ma wyprzedzony zapłon i nikt mi nie umie pomóc może wy dali byście radę jakoś bo nie mam pomysłu
Mesiah Opublikowano 5 Września 2014 Opublikowano 5 Września 2014 Może cewka? Ogólnie nic z NGK nie polecam a do gazu podobno lepsze są świece z jedną elektrodą. Niestety w naszych silnikach nie ma 4 oddzielnych cewek i nie można ich sprawdzić przez zmianę kolejności ich montażu. Najlepiej i najłatwiej byłoby podmienić cewkę i sprawdzić. Co do wyprzedzenia zapłonu. Przepływka sprawdzona? Jaki ma przepływ przy maks obciążeniu? Jeśli ona świruję to z tego co wiem odczyty z potencjometra przepustnicy są brane pod uwagę i on tez musi być ok. Może też być , że mapa zapłonu się rozjechała bo komp pada. Kąt otwarcia przepustnicy tez można sprawdzić na kompie. Radze udać się do kogoś kumatego jeśli chodzi o diagnoze kompem i zrobić logi.
Rekomendowane odpowiedzi