danolek Opublikowano 23 Lipca 2014 Opublikowano 23 Lipca 2014 Podczas wczorajszych upalow ( bylo u mnie 37 stopni) w samochodzie pojawil sie niepokojacy oglos : terkotanie polaczone z buczeniem, wystepujace najbardziej przy predkosci 70-100 km/h przy jezdzie ze stala predkoscia, mam wrazenie ze nasila sie przy hamowaniu silnikiem - moze tez byc ze podczas przyspieszania oglos jest zagluszany przez prace silnika i go nie slysze,ciezko stwierdzic. Odglos zanika wraz ze zmniejszeniem predkosci przy ok 30-40 km/h . Mam wrazenie,ze jest to odglos 'wiatrakowy' badz rolkowy,raczej napewno dobiega z przodu silnika. Na biegu jalowym przy zwiekszeniu obrotow terkotanie nie wystepuje. Paski wygladaja ok,nie ma zadnych niepokojacych odglosow z rolek osprzetu ani rozrzadu. Kompresor klimy jak i wiatrak wymieniony na nowe rok temu. Po wylaczeniu klimatyzacji odglos nadal jest obecny. Temperatura plynu chlodzacego idealnie 90st i ani drgnie,temp oleju takze w porzadku,klima takze chlodzi idealnie. Przebieg auta 220 tys,rozrad wymieniany planowo przy 120 tys i za ok 15 tys tez idzie do roboty. Dzisiaj jest chlodniej,27 st na dworze i nadal oglos pozostaje,nawet na zimnym silniku po wyjezdzie z garazu. Mam tez wrazenie,ze odlgos zwieksza sie wraz z predkoscia,ale nie jest zalezny od obrotow silnika. Czy moge obstawiac wiskoze? Jak to sprawdzic inaczej niz w serwisie? ( dzisiaj i jutro u mnie serwis zamkniety i nie wiem,czy moge poruszac sie autem) Moze alternator i np jego sprzeglo? pozdrawiam i dziekuje za ewentualne sugestie ---------- Post dopisany 23-07-2014 at 12:17 ---------- Poprzedni post napisany 20-07-2014 at 13:20 ---------- no i sie okazalo ze to lozysko kola
Rekomendowane odpowiedzi