szefmuzyk Opublikowano 20 Lipca 2014 Opublikowano 20 Lipca 2014 Witam, Od jakiegoś czasu mam problem z kontrolką air bag w swojej audi. Błąd jaki wyskakuje na VAG: 01025 - Trigger for On Board Diagnostic Lamp; Malfunction 31-10 -- Open or Short to Ground - Intermittent - Nieprawidłowe sterowanie lampki sygnalizacji uszkodzeń MIL Zacząłem od mierzenia rezystancji, ale koledzy na forum zmartwili się aby mi poduszka nie wystrzeliła, więc odpuściłem. Później natrafiłem na forum na którym, ktoś miał taki sam problem jak mój: - a4 b5 wymiana kieraka a poduszka • .: AUDI KLUB POLSKA :. • Zacząłem więc od od zdjęcia zegarów i natrafiłem wtedy na brak przewodu na pinie 12 w niebieskiej kostce 26pinowej. A sugerowałem się tym schematem: Proszę mi powiedzieć jak to powinno wyglądać. Gdzie znaleźć ten przewód do pinu 12 w niebieskiej kostce? Przekładałem już z pinu 9 na 12, ale airbag wtedy nie daje oznak życia na tablicy zegarów.
Labiel Opublikowano 25 Lipca 2014 Opublikowano 25 Lipca 2014 Muszę się zastanowić. Ostatnio wywalałem u siebie całą instalację poduch z przedlifta łącznie ze sterownikiem i dawałem nową instalację poliftową. Musiałem więc łączyć kable, więc jestem w temacie. ---------- Post dopisany at 09:00 ---------- Poprzedni post napisany at 08:52 ---------- W kostkach nic nie zmieniaj. To o czym piszesz to problem przy zmianie zegarów. Ciebie nie dotyczy jeśli zegarów nie zmieniałeś. Po prostu przy zmianie zegarów są różne problemy bo żarówka jest różnie sterowana. U mnie na przykład po zmianie zegarów na poliftowe z biały podświetlaniem kontrolka od poduch mrugała. W starych zegarach miałem żarówki a w nowych diody, co wiązało się z inną oporowością i stąd u mnie ten problem. Po zmianie instalacji i sterownika teraz wsio działa tak jak powinno. Na początek sprawdź czy żarówka nie przepaliła się. Co do kontrolki to za nią odpowiada przewód biało-żółty który idzie do niebieskiej kostki licznika - pin 9 - tak jest na schematach i tak ma być.
Rekomendowane odpowiedzi