Rako Opublikowano 25 Lipca 2014 Opublikowano 25 Lipca 2014 Witam Serdecznie. Od wtorku jestem po zakupie autka dla dziewczyny. Zdecydowała się na Audi A3 2005r. z silnikiem 2.0 na pojedyńczym wałku. Autko przed zakupem szczegółowo zbadane na stacji, sprawdzona historia autka. Przy zakupie byłem z mechanikiem....Ogólnie autko w dobrym stanie. Jedyny mankament to taki że przy gaszeniu wydaje terkot...(nie ma w tym jakiegos metalicznego dzwieku) Autko nie szarpie, dobrze się zbiera , chodzi równo. Nie trzęsie budą na wolnych obrotach, sprzęgło działa bez zarzutów.... I teraz ogólnie niewiem jak to zdiagnozować.... liczyłem się z tym że może to być dwumas...( co prawda w histori figurowało wymiana właśnie dwumasu) ale nie wiadomo jak autko było użytkowane. Może znajdzie się osoba co troche doradzi...albo miała podobny problem. Z góry dzięki Pozdrowionka;)
ChilliPalmer Opublikowano 25 Lipca 2014 Opublikowano 25 Lipca 2014 Na pierwszy ogień do sprawdzenia klapa gasząca, może ona powoduje jakieś zawirowanie i właśnie pojawia się terkot. Druga kwestia, sprawdź umocowanie filtra powietrza oraz elementów dolotu. Co do dwumasy, to ona lubi terkotać ale najczęściej w sposób metaliczny, sprawdzisz puszczając delikatnie sprzęgło (czy kopie w pedał sprzęgła). Ew. jeszcze turbina, zdjemij wąż i poruszaj wirnikiem... jeśli ma luz to znaczy że od drgań silnika przy wyhamowaniu wpada w rezonans i ociera o obudowę.
Rako Opublikowano 25 Lipca 2014 Autor Opublikowano 25 Lipca 2014 spoko dzięki za rade....nie chce nie potrzebnie narazie kase ładować w dwumas...jeśli trzeba będzie to spoko...autko ma służyć długo. Co do kopania w pedał sprzęgła nie odczułem...Sprzęgło działa bez zarzutów...do tego na wolnych obrotach nic nie słychac. Przy odpalaniu też cicho.... ---------- Post dopisany at 13:15 ---------- Poprzedni post napisany at 13:12 ---------- a opcja jakieś poduchy też w chodzi w grę...??
ChilliPalmer Opublikowano 25 Lipca 2014 Opublikowano 25 Lipca 2014 Tak, poducha silnika też potrafi "klepnąć" przy gaszeniu. Napisałem Ci co i w jakiej kolejności sprawdzić... to nic nie kosztuje. EGR i klapkę gaszącą da radę wyczyścić samemu, luzy na turbinie jesteś w stanie sam sprawdzić... podobnie jak zamocowanie elementów dolotu...
Turboziomal Opublikowano 25 Lipca 2014 Opublikowano 25 Lipca 2014 Jest spora szansa ze poduszka skrzyni- czy przy gwałtownym przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem słychać pukanie?
SotoM Opublikowano 25 Lipca 2014 Opublikowano 25 Lipca 2014 sprawdź koło pasowe alternatora - wolnobieżkę - jesli stoi ,to przy gaszeniu napinacz podskakuje od paska klinowego powodując dziwki - terkot.
Rako Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Opublikowano 26 Lipca 2014 Jest spora szansa ze poduszka skrzyni- czy przy gwałtownym przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem słychać pukanie? Czasem słychać takie ,,puste" puknięcie....ale naprawdę nie jest to częste.....Od poniedziałku zabieram się za diagnozę. ---------- Post dopisany at 08:33 ---------- Poprzedni post napisany at 08:32 ---------- Jest spora szansa ze poduszka skrzyni- czy przy gwałtownym przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem słychać pukanie? Czasem słychać takie ,,puste" puknięcie....ale naprawdę nie jest to częste.....Od poniedziałku zabieram się za diagnozę. najczęściej idzie to usłyszeć z szybszej zmianie z 4 biegu na 5...
Rekomendowane odpowiedzi