Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak prawidłowo odpowietrzyć układ hamulcowy z ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja pisałem że tak u siebie robiłem. To normalne że ciecz spływa "z góry na dół", musisz być jedynie cierpliwy, całość potrwa 2-3h. Pilnuj zbiorniczek płynu hamulcowego, aby w nim nie zabrakło płynu.

Opublikowano

Oki Dzięki bardzo spróbuje z ta grawitacja najpierw :D

Opublikowano

Grawitacyjnie to tylko w WC

Opublikowano

Jak dev napisal ,bedzie syfon na przewodach i po jabkach

Opublikowano

Tak mialem jak piszesz.

Plyn sciekl sam sobie zostalo wsii zalane nowym plynem pompa abs i tylny przewod do wymiany nie dalo rady tego odetkac.

Opublikowano

wesz82 czyli da rade czy nie da rady bez pompowania??

Opublikowano

Słuchaj masz wyzej wypowiedz gostka co w awatarze ma kotka,jeżeli chodzi o hamulce każdego rodzaju to ten miły Pan zawsze ma racje.

Zjadł juz wszystkie zeby i osiwiał od tego wiec warto jego słuchać-----pompuj ile będziesz miał sił :decayed::decayed::kox:

Ja byłem młody i mniej bardziej głupi a jezeli teraz i zostawiłem auto na 3 dni bez naciśniętego pedału hamulca i płyn sciekł z syfem,zablokował przewód i pompe absa.

Opublikowano

Dzisiaj caly dzien cwiczyłem scenica, niech go ch... za....ie :facepalm:

Audi to pestka w porownaniu z tym g....m.

Blok ABS jest w tak go...ym miejscu ze lepszego sam bym nie wymyslił, na dodatek daleko od pompy hamulcowej.

Popaprance z Renault umiejscowili blok ABS pod prawą przednią lampą za zderzakiem, poyeby.

Odpowietrzenie tego dziadostwa graniczy z cudem ale mi sie to właśnie jakims cudem udało. Noga jeszcze mnie boli :facepalm:

Opublikowano

Wierze Ci tam wsio jest na odwrót.

U mnie blok nie puszczał na prawy przód i lewy tył nawet sprężone powietrze gówno pomagało dopiero wymian pompy i przewodu scoś pomogła.

Gdybym wiedział wtedy tyle co teraz to miałbym eds ;)

Tomasz tego mam szukać? :decayed:

http://olx.pl/oferta/zacisk-tyl-audi-a8-d2-4-2-CID5-IDdYMYd.html#d13643035d

Opublikowano

Jo to je to ale trzeba zapytac o rozmiar tarczy, ma byc 269/22mm

Opublikowano

Dev a zachować kolejność lewy przód, prawy tył, prawy przód, lewy tył? Pewnie muszę jakąś rozporke sobie ogarnąć żeby przytrzymać hamulec. A jak wygląda wymiana płynu z wysprzeglika ?

Opublikowano

Dev a prubowales kiedys odsysac plyn zamiast pompowac przy odpowietrzaniu

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Kolego prosciej w 2 osoby zacznij od tylnego prawego puzniej lewe następnie prae przednie i lewe i po klopocie wiadomo na zgaszonym silniku

Kolego to układ hamulcowy z ABS.

Swoją drogą fajny sposób mam na odpowietrzanie w "pojedynkę" wężyk z zaworem zwrotnym . Wtedy można samemu odpowietrzac... Dorobić sobie trzeba do niego pojemnik jeszcze.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Pozwolę sobie dopisać parę informacji które mogą przydać się innym. W prawdzie to już strasznie stary temat ale korzystałem z niego, gdy chciałem odpowietrzyć hamulce w moim Audi a4 b5. Przeczytałem tutaj różne sposoby, jeden pisze że od najdalszego do najbliższego koła inny że to ABS i jeszcze inaczej, jeszcze inny że najpierw przednie później tył, a jeszcze inny że metodą na ukos. Jak przeczytałem to nie wiedziałem w końcu jak to odpowietrzyć. Postanowiłem odpowietrzyć układ prostym, najlepszym sposobem, dobrze wszystkim znanym czyli od najdalszego koła od zbiorniczka płynu hamulcowego do najbliższego koła. U mnie to było prawe tył, lewe tył, prawy przód, lewy przód. Najprościej w 2 osoby, ja na ten przykład poluzowałem odpowietrznik 2 osoba pompowała płyn, płyn leciał za każdym wciśnięciu pedału hamulca na bieżąco i do tej pory aż podziały się pęcherze powietrza. Rezultat jest taki, pedał hamulca jest twardy jak powinien, ABS śmiga aż miło, żadnych problemów z hamowaniem nie ma. Piszę to info dla takich, którzy chcą odpowietrzyć swoje (audi) a nie wiedzą jakim sposobem. Pozdrawiam.