PASSATB5 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Witam, Panowie mam taki problem. Chciałbym ogrzać garaż obok domku 1rodzinnego używając do tego celu kotła który mam zamontowany w domu. Garażu nie chcę ogrzewać cały czas ( w największe mrozy i tak się fest nie nagrzeje) W tym celu chciałbym podłączyć 2 instalacje, zalaną glikolem pod ten piec poprzez wymiennik ciepła płytowy. Czy ogarniał ktoś taki temat?? Chciałbym to rozwiązać w taki sposób ponieważ zdarza się że jest poniżej 0 w garażu i mi po prostu porozsadza instalacje. Jak dobiera się taki wymiennik?Może jakieś sugestie? Powierzchnia garażu to 6x4x4. pozdrawiam Czy jest tu jakiś szpec od ogrzewania?;p
janusz_stg Opublikowano 3 Września 2014 Opublikowano 3 Września 2014 Chyba sobie kompikujesz życie. Nie łatwiej podłączyć zwykły grzejnik . Wiem ,że trzeba przekopać kawałek działki i dobrze ocieplić rurki zasilające. W zasadzie przez wymiennik droga zasilania taka sama a koszty wyższe o cenę wymiennika. Doinstalujesz głowicę termostatyczną w celu regulowania odpowiedniej temp. lub zamknięcia obiegu i po kłopocie. Znam przykłady gdzie kotłownie są usytuowane w budunkach gospodarczych i przesyłają pod ziemią ciepło do budynków mieszkalnych . To o wiele prostsze i tańsze rozwiązanie.
Rekomendowane odpowiedzi