Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] piski paska

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś miał coś takiego?

Wczoraj usłyszałem dziwne dźwięki od silnika. Najpierw myślałem że obluzowała się jakaś osłona (taki dźwiek) ale to nie to. Dzieje się tak gdy obroty spadną poniżej 900 - słychać grzechot, ponadto jak chodzi na luzie słychać delikatne popiskiwanie paska jak skręcę kierownicę na maxa w prawo lub w lewo to wtedy słychać wyraźnie pisk. Myślę że to pasek albo napinacz ale zastanawia mnie i niepokoi ten grzechot. Co to może być?

Opublikowano

może rolka napinacza padła :mysli:

Opublikowano

Możliwe, teraz się nim przejechałem i na początku wszystko ucichło jednak podczas parkowania znowu zaczął popiskiwać i hałasuje teraz już do 1000 o/min. Jutro znajdę jakiegoś mechanika i zobaczę co powie.

Opublikowano

moze napinacz sie konczy. przy skecaniu kol uruchamiasz pompe wspomagania zwieksza sie moment przenoszony przez pasek wieloklinowy i stad piszczenie.

Opublikowano

moze napinacz sie konczy. przy skecaniu kol uruchamiasz pompe wspomagania zwieksza sie moment przenoszony przez pasek wieloklinowy i stad piszczenie.

tez mysle ze to napinacz ,poza tym chyba jeszcze klima chodzi na tym pasku wiec po jej wlaczeniu powinno piszczec jeszcze bardziej.pozdrawiam

Opublikowano

Mi popiskiwal pasek rozrzadu,torche wd40 i po sprawie :cool1:

Opublikowano

Zostawiłem auto - diagnoza koło pasowe alternatora podobno ma jakieś sprzęgiełko w środku i to ono się zatarło. Ma być dzisiaj zrobiony

Opublikowano

Zostawiłem auto - diagnoza koło pasowe alternatora podobno ma jakieś sprzęgiełko w środku i to ono się zatarło. Ma być dzisiaj zrobiony

jest takowe, bywa powodem zerwania paska wieloklinowego

Opublikowano

to pochwal się ile teraz kasują za to...

jaki przebieg miałeś?

Opublikowano

Przebieg 152000 km.

A z tym kołem różnie bywa, dzwoniłem do serwisu i po vin-ie powiedzieli że jest 5 rodzajów do tego silnika, począwszy od zwykłego kółka bez sprzęgiełka za 100 a kończywszy na kole za 430 zł /to wszystko zależy od rodzaju alternatora i wyposazenia/. U mnie na szczęście było po środku i za wszystko z robocizną zapłaciłem 350 zł no i nareszcie cisza pominąwszy standardowy klekot TDI.

Opublikowano

Przebieg 152000 km.

A z tym kołem różnie bywa, dzwoniłem do serwisu i po vin-ie powiedzieli że jest 5 rodzajów do tego silnika, począwszy od zwykłego kółka bez sprzęgiełka za 100 a kończywszy na kole za 430 zł /to wszystko zależy od rodzaju alternatora i wyposazenia/. U mnie na szczęście było po środku i za wszystko z robocizną zapłaciłem 350 zł no i nareszcie cisza pominąwszy standardowy klekot TDI.

w dieslach zawsze wystepuje kolo pasowe ze sprzeglem. oryginalnie montowane sa kolka firmy INA

Opublikowano

Możliwe, ale tych ze sprzęgiełkiem jest też parę i w różnych cenach

w dieslach zawsze wystepuje kolo pasowe ze sprzeglem. oryginalnie montowane sa kolka firmy INA