Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana licznika monochromatycznego na kolorowy w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieki Grzegorz. A czy te liczniki z koncowka C czyli z początku produkcji B8 roznia sie czyms od tych z konca produkcji przedlifta czyli z końcówką N ?

Opublikowano

Mam w planach wymienić licznik na kolorowy liftowy z A5 do swojej A4 z 2010r. Czy oprócz ramki wyświetlacza i kratki nawiewu trzeba tez wymienić tą czarną ramkę co jest pod licznikiem i wyświetlaczem ?

Opublikowano

Mam w planach wymienić licznik na kolorowy liftowy z A5 do swojej A4 z 2010r. Czy oprócz ramki wyświetlacza i kratki nawiewu trzeba tez wymienić tą czarną ramkę co jest pod licznikiem i wyświetlaczem ?

nie trzeba, wszystko pasuje

Opublikowano
  • Autor

Dzieki Grzegorz. A czy te liczniki z koncowka C czyli z początku produkcji B8 roznia sie czyms od tych z konca produkcji przedlifta czyli z końcówką N ?

Sa nowsze softy oraz wprowadzone drobne funkcje .

Opublikowano

nie trzeba, wszystko pasuje

Ja wymieniałem stelaż do ramki polifta. Przedlift ma poziome otwory na zatrzaski od ramki dekor natomiast polift ma pionowe otwory.

Niewiem czy bedzie pasować

I nie kupuj stelaża na Allegro bo w serwisie bez rabatu kosztuje koło 110zl.

Opublikowano

czy jak na allegro są liczniki których wskazówki nie sa idealnie na "0" tylko pokazuje niby tam prędkość 30km/h i 1000 obrotów to znaczy że coś jest nie tak? można kupić taki licznik i jak sie podłączy to się wyzeruje?

Opublikowano
  • Autor

czy jak na allegro są liczniki których wskazówki nie sa idealnie na "0" tylko pokazuje niby tam prędkość 30km/h i 1000 obrotów to znaczy że coś jest nie tak? można kupić taki licznik i jak sie podłączy to się wyzeruje?

Mi pokazywało 220 km/h :)

Po podłaczeniu wtyki do licznika wszystko wróci do normy .

Opublikowano

Wyzeruje się na 100%, można śmiało kupować :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak pojadę do ASO na ściągnięcie CP przed korektą stanu kilometrów to czy w historii napraw będzie zapamiętany stan nowo zalozonego licznika? Czy może przy ściąganiu CP w ogóle nie ma informacji o aktualnym przebiegu?

Opublikowano
  • Autor

Jak pojadę do ASO na ściągnięcie CP przed korektą stanu kilometrów to czy w historii napraw będzie zapamiętany stan nowo zalozonego licznika? Czy może przy ściąganiu CP w ogóle nie ma informacji o aktualnym przebiegu?

wszystko zalezy jak do tego podejdzie Pan z obslugi oraz diagnosta .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem po wymianie licznika na kolorowy. Można dopisać do listy licznik o numerach: 8K0 920 931 J (Kolorowy, bez ACC).

Licznik pochodzi z modelu poliftowego.

Byłem usuwać ochronę komponentu a serwisie Audi w niemczech. Tak jak już szybciej pisałem płaci się tutaj nie za jakieś śmieszne jednostki tylko za czas jaki im to zajmuje. Usunięcie w moim przypadku trwało to około 5 minut. Gdy zapytałem ile płącę to serwisant się uśmiechnął i machnął ręką :)

Spytałem go o to czy oni wykupują jakieś jednostki z Audi do usuwania tych ochron to odpowiedział że nic podobnego. I wykonują tym programem co mają na warsztacie a normalnie klient płaci za ich czas.

Dziwi mnie to że w polsce ludzie płacą po 400zł w ASO za ściągnięcie ochrony i tam serwisy muszą wykupować jakieś jednostki.

Pytałem w poprzednich postach czy szybka wraz z przednią obudową z licznika przedliftowego pasuje do tylnej części poliftowej. Teraz mogę odpowiedzieć: TAK, więc można wkładać licznik poliftowy wraz z szybką przedliftowego jeśli nie chcemy zmieniać przedniej listwy ozdobnej.

Opublikowano

Teraz mogę odpowiedzieć: TAK, więc można wkładać licznik poliftowy wraz z szybką przedliftowego jeśli nie chcemy zmieniać przedniej listwy ozdobnej.

No widzisz, dobrze wiedzieć :):thumbup1:

Opublikowano

wychodzi na to ze w Polsce nas kroją przy sciaganiu CP, tak tez myslalem. cwaniaki.

Opublikowano

Mam problem z tym poliftowym licznikiem. Mianowicie jest on teraz nie aktywny w MENU Car. Mam właczone ostrzeganie o prędkości a niestety nie można nic zmienić w Menu bo licznik jest nieaktywny w tym Menu. Czyt ktoś miał podobny problem że po montażu licznika przestał on być aktywny w MEnu?

Druga sprawa to że nie jest aktywny zegar cyfrowy. W poprzednim czerwonym liczniku był a tutaj nie ma. Czy muszę coś gdzieś przekodwać dodatkowo? Stary Long Coding z czerwonego licznika zakodowałem w nowym.

Opublikowano

zegar cyfrowy w adaptacjach i kanal 19 ustaw np na 10

a co do car menu to sam jestem ciekawy jak to rozwiazac ...

Opublikowano

Przestawiłem ten kanał 19 w adaptacjach i zegar cyfrowy ruszył.

Co do ustawień licznika w mmi. W grupie 56 Radio mam następujący błąd, który podejrzewam jest winowajcą nieaktywnego licznika w MENU:

01043 - Control Module; Incorrect Software Version
000 - -
Freeze Frame:
Fault Status: 01100000
Fault Priority: 5
Fault Frequency: 1
Reset counter: 126
Mileage: 34828 km
Time Indication: 0
Date: 2015.03.19
Time: 01:39:20
Freeze Frame:
Bin. Bits: 00000000
Bin. Bits: 10000000
Bin. Bits: 00001010
Może być że któryś przewód trzeba przepiąć żeby się komunikacja pojawiła?

Edytowane przez tommy-cichy

Opublikowano

Przestawiłem ten kanał 19 w adaptacjach i zegar cyfrowy ruszył.

Co do ustawień licznika w mmi. W grupie 56 Radio mam następujący błąd, który podejrzewam jest winowajcą nieaktywnego licznika w MENU:

01043 - Control Module; Incorrect Software Version
000 - -
Freeze Frame:
Fault Status: 01100000
Fault Priority: 5
Fault Frequency: 1
Reset counter: 126
Mileage: 34828 km
Time Indication: 0
Date: 2015.03.19
Time: 01:39:20
Freeze Frame:
Bin. Bits: 10000000
Bin. Bits: 00001010
Może być że któryś przewód trzeba przepiąć żeby się komunikacja pojawiła?

Ten blad w radiu jest z data z marca ...

Opublikowano

A to dlatego bo kopiowałem ten błąd zanim licznik się przestawił z datą. Bo dopiero jak aktywowałem zegar cyfrowy dopiero po którymś odpaleniu auta sam załapał a błąd który powyżej cały czas się utrzymuje.

Jeśli nikt nie ma pojęcia co z tym dalej zrobić to może chociaż da radę wyłaczyć VCDSem ostrzeżenie prędkości numer 2? Poprzedni właściciel licznika zakodował ostrzeżenie prędkości 2 przy 110 km/h i nie mogę tego wyłączyć bo w MMI nie mam teraz ustawień licznika. Przyciskiem SET na liczniku można wyłączyć jedynie ostrzeżenie pierwsze.

W Long Coding w Byte 00 --> Bit 6 można ustawić ostrzeganie o prędkości przy 120 km/h ale u mnie zakodowane jest przy 110 km/h. Można to gdzieś w Adaptacjach zmienić (wykodować)?

Opublikowano

A to dlatego bo kopiowałem ten błąd zanim licznik się przestawił z datą. Bo dopiero jak aktywowałem zegar cyfrowy dopiero po którymś odpaleniu auta sam załapał a błąd który powyżej cały czas się utrzymuje.

Jeśli nikt nie ma pojęcia co z tym dalej zrobić to może chociaż da radę wyłaczyć VCDSem ostrzeżenie prędkości numer 2? Poprzedni właściciel licznika zakodował ostrzeżenie prędkości 2 przy 110 km/h i nie mogę tego wyłączyć bo w MMI nie mam teraz ustawień licznika. Przyciskiem SET na liczniku można wyłączyć jedynie ostrzeżenie pierwsze.

W Long Coding w Byte 00 --> Bit 6 można ustawić ostrzeganie o prędkości przy 120 km/h ale u mnie zakodowane jest przy 110 km/h. Można to gdzieś w Adaptacjach zmienić (wykodować)?

Nigdzie tego nie wykodujesz ani nie wylaczysz programowo

Zostaje podlaczyc MMI 3G+ ustawic co potrzeba na liczniku lub podlaczyc licznik do samochodu z MMI 3G+

nic innego nie przychodzi mi do glowy