Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stukot na biegu jałowym - luz łożyska półosi w skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ok trudno moze jakies inne dobiore aby jak bys dał radę te wymiary ogarnąć to by było fajnie:)

Opublikowano

Tak jak pisales te wymiary dobre będą. 

IMG_20181128_123250.jpg

IMG_20181128_123355.jpg

Opublikowano

Panowie, 

Mam podobny problem, byłem w warsztacie powiedzieli mi że skrzynia do wymiany bo luz na pół osi, są podkładki pod łożysko - "ewidentnie ktoś tam grzebał"..no dramat. Zerknąłem na forum pierwszy lepszy temat i widzę, że nie jestem jedyny, który ma ten problem.

Czy jesteście w stanie mi polecić jakiś warsztat, który podejmie się naprawy i wymiany łożyska, kapy, podkładki w Warszawie/okolicach Warszawy? 

Już dziękuje specom, którzy twierdzą, że jak jest luz na łożysku to cała skrzynia do wymiany :D....

Opublikowano

Moze faktycznie ktos grzebal i nie da sie tego odratowac.jesli obudowa jest za mocno wybita to tylko wymiana skrzyni.skrzynie mozna juz kupic za kilka stowek

Opublikowano
17 minut temu, quadral20004 napisał:

Moze faktycznie ktos grzebal i nie da sie tego odratowac.jesli obudowa jest za mocno wybita to tylko wymiana skrzyni.skrzynie mozna juz kupic za kilka stowek

Poza podkładkami, które miały utrzymywać pół-oś i "dużym luzem" łożyska nic szczególnego nie powiedzieli. Wyrobiony był tylko trochę otwór, ale z tego co widzę to inni użytkownicy ratują to jakimiś podkładkami? 

Mówisz o kupnie skrzyni w celu zmiany obudowy? 

Opublikowano

Tak.chyba ze skrzynia sprawna to przekladka i po klopocie.moze to byc tansza opcja jak regeneracja

Opublikowano

Jak dziury nie ma na wylot to zawsze się da tulejowac :)

Opublikowano

Dzwoniłem jeszcze do warsztatu, mam dostać fotkę jak to wygląda więc jak dostanę to wrzucę i sami ocenicie :)

usłyszałem tylko, że dziura jest (No ale chyba musi być żeby pół-oś weszła - w każdym razie tak to rozumiem) i że dziura jest za duża więc pół-oś ma przez to luz.

Czytając ten wątek widzę że coś podobnego miały inne osoby więc może jest jeszcze szansa to uratować? :) pytanie czy znacie fachowca godnego polecenia z okolic Warszawy/Mazowieckiego który by się podjął takiej naprawy i zamontowania nowej tulei/łożyska.

Edytowane przez Voitas

Opublikowano

Możesz zrobić jak pisałem wcześniej w wątku dorabiajac puszkę i wklejajac ją w skrzynię jeśli jest sporo luzu. Jak chcesz szarpać skrzynię na podłogę, to w zasadzie każdy zakład który robi obróbkę powinien się podjąć. Ewentualnie najlepiej jak mechanik ma frezarkę, bo wtedy wytaczakiem może otwór poprawić i wprasować tuleję np. z mosiądzu. Obie metody naprawy są poprawne, jeśli kleje będą odpowiednie :)

Widzę że problem jest tak duży, że chyba zestawy z wytaczakiem wkładanym w skrzynię na wiertarkę i przystawką do prowadzenia by się nieźle sprzedawały, bądź wypożyczały ?

Opublikowano
W dniu 28.06.2017 o 14:33, ruffi77 napisał:

Witam

podrzucam foto najnowszej kapy po modernizacji  może się komuś przyda

NR KATALOGOWY-0B4409175E

(TA SREBRNA TO NOWA) 

POZDRAWIAM

IMG_1416.JPG

Czy ktos ma pojecie o wymiarach tej oslony 

Od srodka otworu na sruby do nastepnego 

.potrzebuje dokladne wymiary  moze ktos by mogl wyslac mi na emaila zdjecia z wymiarami z gory dziekuje [email protected]

Opublikowano
W dniu 28.11.2018 o 20:57, Voitas napisał:

Poza podkładkami, które miały utrzymywać pół-oś i "dużym luzem" łożyska nic szczególnego nie powiedzieli. Wyrobiony był tylko trochę otwór, ale z tego co widzę to inni użytkownicy ratują to jakimiś podkładkami? 

Mówisz o kupnie skrzyni w celu zmiany obudowy? 

Masz luz na lewej stronie?

Kilka stron wcześniej wrzucałem przetłumaczoną na polski procedurę zaradczą, instrukcja krok po kroku jak to robić i z jakimi częściami. Ściągnij tę instrukcję, kup zestaw naprawczy (polecam kupić kilka dodatkowych podkładek - w razie co można oddać) i każdy mechanik powinien dać radę to zrobić.

Chyba, że chcesz się wybrać do Sochaczewa (55km od Warszawy w zachodnią stronę, w godzinę dojedziesz) to dam Ci namiar na mojego kolegę, który u mnie to naprawiał przy pomocy tego zestawu naprawczego i instrukcji. Póki co przejeździłem 20tys km i luz nie powrócił.

Opublikowano
W dniu 4.12.2018 o 08:58, luk330 napisał:

Masz luz na lewej stronie?

Kilka stron wcześniej wrzucałem przetłumaczoną na polski procedurę zaradczą, instrukcja krok po kroku jak to robić i z jakimi częściami. Ściągnij tę instrukcję, kup zestaw naprawczy (polecam kupić kilka dodatkowych podkładek - w razie co można oddać) i każdy mechanik powinien dać radę to zrobić.

Chyba, że chcesz się wybrać do Sochaczewa (55km od Warszawy w zachodnią stronę, w godzinę dojedziesz) to dam Ci namiar na mojego kolegę, który u mnie to naprawiał przy pomocy tego zestawu naprawczego i instrukcji. Póki co przejeździłem 20tys km i luz nie powrócił.

@Luk330, tak - na lewej stronie. Zerknę na procedurę. Póki co dostałem namiar na mechanika w Radzyminie i jeśli nie ogarnie to się odezwę do Ciebie :) kojarzysz jaki koszt tego zestawu naprawczego? Można to dostać od ręki czy trzeba czekać aż zamówią  (intercars/KTD itp.)?

Opublikowano
2 godziny temu, Voitas napisał:

@Luk330, tak - na lewej stronie. Zerknę na procedurę. Póki co dostałem namiar na mechanika w Radzyminie i jeśli nie ogarnie to się odezwę do Ciebie :) kojarzysz jaki koszt tego zestawu naprawczego? Można to dostać od ręki czy trzeba czekać aż zamówią  (intercars/KTD itp.)?

W Radzyminie mogę Ci też polecić Street Lane Garage. Chłopaki zajebistą robotę robią z Audi, ja u nich też robiłem pare rzeczy w swoich audikach.

Co do kosztu to coś koło 300zł było (łozysko, kapa, kilka podkładek i śruby), na podkładki czekałem w ASO chyba 8dni roboczych, reszta była od ręki.

Opublikowano
5 godzin temu, luk330 napisał:

W Radzyminie mogę Ci też polecić Street Lane Garage. Chłopaki zajebistą robotę robią z Audi, ja u nich też robiłem pare rzeczy w swoich audikach.

Co do kosztu to coś koło 300zł było (łozysko, kapa, kilka podkładek i śruby), na podkładki czekałem w ASO chyba 8dni roboczych, reszta była od ręki.

O dzięki za namiar :) masz może numery fabryczne tych części? Czy wszystko jest w poście który wcześniej pisałeś?

Opublikowano
5 minut temu, Voitas napisał:

O dzięki za namiar :) masz może numery fabryczne tych części? Czy wszystko jest w poście który wcześniej pisałeś?

Są gotowe zestawy na necie:

https://czesciaso.pl/pl/p/Luz-na-polosi-Audi-zestaw-naprawczy/844

Opublikowano
18 godzin temu, Voitas napisał:

W tej instrukcji serwisowej wszystko jest. Ta wypukła kapa jedynie różniła się literką na końcu, ale to przy zamawianiu części w ASO powiedzieli, że jest nowsza wersja (chociaż na pierwszy rzut oka się nie różniła, może różnica w materiale).

Edytowane przez luk330
literówka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 5.12.2018 o 12:28, luk330 napisał:

No więc tak, gość z Radzymina się ze mną umówił po czym przestał odbierać telefony...profesjonalizm, że hoho (nie polecam warsztatu na Polnej 13 w Radzyminie)

Co do Street Lane Garage - chłopaki może i chętni ale terminy dopiero od Lutego...znacie może coś jeszcze wartego polecenia w okolicy? 

Opublikowano
14 godzin temu, Voitas napisał:

No więc tak, gość z Radzymina się ze mną umówił po czym przestał odbierać telefony...profesjonalizm, że hoho (nie polecam warsztatu na Polnej 13 w Radzyminie)

Co do Street Lane Garage - chłopaki może i chętni ale terminy dopiero od Lutego...znacie może coś jeszcze wartego polecenia w okolicy? 

Mogę Ci ten Sochaczew polecić o ile chce Ci się jechać 50-pare km.

Co do Street Lane to niestety tak mają :( 

Opublikowano
13 godzin temu, luk330 napisał:

Mogę Ci ten Sochaczew polecić o ile chce Ci się jechać 50-pare km.

Co do Street Lane to niestety tak mają :( 

No generalnie możesz dać namiar i mogę zadzwonić :) pytanie tylko jak Twój kolega z czasem stoi i czy jest w stanie ogarnąć to w jeden dzień? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli jest ktoś zainteresowany wymianą również wymieniamy i zalewamy loctile i problem znika. U mnie przebieg 225 tys i po wymianie cisza ;)