Opublikowano 11 Marca 20179 l widze że Ravenol CVT i Liqui Moly Top Tec ATF 1400 spełniają wymogi G 052 516 A2 linki do stron: http://www.ravenol.de/en/products/usage/d/Product/show/p/ravenol-cvt-fluid.html https://products.liqui-moly.com/oils/top-tec-atf-1400-1.html Ktoś z Was może lał już Liqui Moly Top Tec ATF 1400 to skrzyni multitronic w B8
Opublikowano 21 Marca 20179 l witam, planuję wymienić olej w swoim multitronicu, czy mógłby ktoś doradzić który olej byłby najlepszy? ile będzie mi potrzebne? i co zrobić z filtrem? skrzynia to multitronic o oznaczeniu FRC. Zorientowałem się już że należy wlać olej ATF o specyfikacji G052180A2 ale pojęcia nie mam jaki wybrać :/ pozdrawiam
Opublikowano 20 Lipca 20179 l Dnia 17.12.2016 o 07:17, wojtas88 napisał: ASO z tego co się orientowałem wymienia filtr przy wymianie oleju. Ja również wymieniłem. Kupiłem ori olej w ASO+filtr. Oleju weszło 7 litrów ile taka impreza kosztowała?
Opublikowano 27 Lipca 20179 l Witam. Posiadam skrzynie o oznaczeniu LKT jaki olej szukać oraz ile jego potrzebuje do wymiany? W informacjach po VIN pokazuje że jest to Tiptronic 8-biegowa czy należy ona do grona obarczonych jakimiś wadami czy już z tych pewniejszych? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Edytowane 27 Lipca 20179 l przez artrem
Opublikowano 27 Lipca 20179 l 2 godziny temu, komoornik napisał: Żaden Tiptronic, tylko Multitronic. Na 3 zadane pytania dziękuję że odpowiedziałeś na .. żadne oprócz nazewnictwa bo podczas jazdy nie zauważyłem że jest bezstopniowa taki żart
Opublikowano 27 Lipca 20179 l Rozumiem że ATF G052180A2 i 7 litrów muszę mieć? Z filtrem sprawa wyjaśniona auta modelowo 2010 mają ten filtr zewnętrzny więc też muszę kupić i wymienić. Ten olej jakiej firmy polecacie? Lepiej szukać warsztatu który wymienia dynamicznie czy nie za bardzo zwracać na to uwagę? Wymiana statyczna już z filtrem koszt 800zł wydaje się dobrą ceną tylko czy właśnie lepiej dopłacić i porządnie to zrobić? Edytowane 29 Lipca 20179 l przez artrem
Opublikowano 2 Września 20178 l @Dev Czy jest duża różnica pomiędzy G 052 532 a G 055 532? (jeśli to nie kłopot, to stuknij do mnie na PW)
Opublikowano 2 Września 20178 l 3 godziny temu, black70 napisał: @Dev Czy jest duża różnica pomiędzy G 052 532 a G 055 532? (jeśli to nie kłopot, to stuknij do mnie na PW) skąd mam wiedzieć? olej ale dajesz taki jaki przewidział producent
Opublikowano 1 Lutego 20188 l Szybkie pytanie, który serwis polecacie do wymiany oleju w skrzyni Multi w Krakowie? Skuszę się na techniczne pytanie, czy prawdą jest, iż w B8 są Multitroniki z filterm i bez? W Axod Kraków mówią, że niby muszą sprawdzić, bo jeżeli jest, to jest bardzo drogi i może podnieść koszt wymiany. Brzmi trochę jak naciąganie. Znajomy mechanik sprawdzał w systemie intercars, to istnieją nawet dwa filtry do Multi w B8. Jeden chyba ten zewnętrzny (detal ok. 180pln, aczkolwiek były również po 480....nie wiem jaka różnica), i jest taki większy filtr..mogę się jedynie domyśleć, że z środka skrzyni. Czy rzeczywiście trzeba podpinać pod komputer skrzynie przy wymianie i sprawdzać ustawienia po wymianie....bla bla...czy można powierzyć takie zadanie fachowemu mechanikowi lecz nie specjalizującemu się w skrzyniach. Skrzynia pracuje płynnie, nie szarpie, przebieg 190tyś, więć chyba najwyższa pora na wymianę, lecz zanim to zrobię, szukam opinii... Pozdrawiam fanów Audi. J
Opublikowano 6 Lutego 20188 l A jaki warsztat polecacie z wymiana oleju w skrzyni automatycznej w Żarach Lubuskie.
Opublikowano 3 Kwietnia 20188 l Witam kolegó Mam pytanie na które na pewno doskonale znacie odpowiedź a mianowicie posiadam Audi A4 B8 2012 face lifting i zbliża mi się wymiana oleju w skrzyni automatycznej proszę o pomoc co zalać bo zaczynam głupieć. Jedni mi mówią Motul drudzy zaś Ravenol CVT a znowu trzeci mówią lej to co szło od samego początku lecz ja do końca nie wiem co zalewane było regularnie. W historii pojazdu mam takie oznaczenie podczas wymian oleju w skrzyni: G 052516A2 ATF FLUID i trochę zgłupiałem żeby nie spierniczyć skrzyni jakimś badziewnym olejem albo nie fachową wymianą a wiadomo parę lat ma posłużyć. I jeszcze jedno mam pytanie czy znajomy mechanik wymieni olej w skrzyni z filtrem i uszczelką czy jest tylko jeden filtr? Bo twierdzi jeśli wymienny jest filtr i uszczelka to dla niego nie problem ? I ostatnie pytanie w historii wymian mam wpisane ilość 7 litrów a chyba wchodzi 8 litrów jest miarka jakaś do sprawdzenia ilości oleju. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 3 Kwietnia 20188 l przez bart1907
Opublikowano 3 Kwietnia 20188 l 14 minut temu, bart1907 napisał: Witam kolegó Mam pytanie na które na pewno doskonale znacie odpowiedź a mianowicie posiadam Audi A4 B8 2012 face lifting i zbliża mi się wymiana oleju w skrzyni automatycznej proszę o pomoc co zalać bo zaczynam głupieć. Jedni mi mówią Motul drudzy zaś Ravenol CVT a znowu trzeci mówią lej to co szło od samego początku lecz ja do końca nie wiem co zalewane było regularnie. W historii pojazdu mam takie oznaczenie podczas wymian oleju w skrzyni: G 052516A2 ATF FLUID i trochę zgłupiałem żeby nie spierniczyć skrzyni jakimś badziewnym olejem albo nie fachową wymianą a wiadomo parę lat ma posłużyć. I jeszcze jedno mam pytanie czy znajomy mechanik wymieni olej w skrzyni z filtrem i uszczelką czy jest tylko jeden filtr? Bo twierdzi jeśli wymienny jest filtr i uszczelka to dla niego nie problem ? I ostatnie pytanie w historii wymian mam wpisane ilość 7 litrów a chyba wchodzi 8 litrów jest miarka jakaś do sprawdzenia ilości oleju. Z góry dziękuję za pomoc. Witaj, nie jestem pewien czy będę w stanie Ci pomóc, ponieważ tak jak Ty, czytając ten forum zgłupiałem. Można tu czytać wypowiedzi fachowców nad fachowcami, a każdy twierdzi co innego. Ja znalazłem opinie pobliskich serwisów skrzyń i pojechałem do najlepszego. Tam zalali mi olej cvt bez wymiany filtra - ponoć w mojej skrzyni nie ma. Jest jedynie w środku skrzyni duży filtr, który się wymienia przy wyciąganiu i rozbieraniu skrzyni, lecz ponoć są skrzynie multi z zewnętrznymi "małymi filtrami" na górze skrzyni. Z ilością płynu w skrzyni nie podpowiem, w serwisie mi zalali tyle ile było potrzebne. Przyjemnego użytkowania!!
Opublikowano 3 Kwietnia 20188 l każdy będzie dobry pod warunkiem spełniania właściwej normy dla danej skrzyni, nie ma znaczenia czy będzie to ori, Ravenol, Febi, Valvoline itd itp
Opublikowano 4 Kwietnia 20188 l każdy będzie dobry pod warunkiem spełniania właściwej normy dla danej skrzyni, nie ma znaczenia czy będzie to ori, Ravenol, Febi, Valvoline itd itpA co byś polecił z doświadczenia jakiś konkretny? A z tą ilością to wiadomo ile potrzeba oleju?I czy poradzi sobie znajomy mechanik mówię o tym filtrze uszczelce itd... czy skomplikowana wymiana? Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 4 Kwietnia 20188 l ja leje Ravenola potrzebujesz 5 litrów jak mechanik ma odpowiedni sprzęt to spokojnie ogarnie
Opublikowano 4 Kwietnia 20188 l ja leje Ravenola potrzebujesz 5 litrów jak mechanik ma odpowiedni sprzęt to spokojnie ogarnieA nie przypadkiem 8 litrów?Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 4 Kwietnia 20188 l 8 minut temu, bart1907 napisał: A nie przypadkiem 8 litrów? Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka nigdy nie usuniesz całosci starego oleju nie zauważyłem ze masz B8, tam wchodzi ok 6litrów
Opublikowano 4 Kwietnia 20188 l nigdy nie usuniesz całosci starego oleju nie zauważyłem ze masz B8, tam wchodzi ok 6litrówOk dzięki za pomoc [emoji16]Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka