Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czujniki otwartych drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z informacją na FIS'ie o otwartych drzwiach. Wygląda to następująco:

Otwieram drzwi kierowcy - świeci: drzwi kierowcy, drzwi lewy tył, klapa bagażnika.

Zamykam drzwi kierowcy wszystko gaśnie i jest OK.

Jak otworze klape bagażnika przy zamkniętych drzwiach to pokazuje tylko klapę, ale jak otworze drzwi lewy tył to sytuacja wygląda identycznie jak z drzwiami kierowcy :(

Wcześniej miałem 1/2 FISA na którym praktycznie nic nie było widać więc jakoś z tym żyłem, ale po wymianie na duży FIS stało się to trochę irytujące. Dodam że w drzwiach kierowcy ktoś kiedyś dorobił zwykły włącznik jak z tyłu, więc mikrostyk w tych drzwiach zapewne jest odłączony. A włącznik z tego co udało mi się dojść jest podpięty pod żółto-brązowy przewód.

Drzwi od strony pasażera pokazuje normalnie.

Opublikowano

Dobra, nie będę się konkretnie rozpisywać.

Jest osobny temat o wymianie 1/2 FIS na pełny FIS gdzie nawet napisałem poradnik i o drzwiach było.

Szukasz w.w. tematu, ściągasz poradnik i sprawdzasz instalację według schematów i opisów.

W przypadku jakichś druciarni to może być mały problem z dojściem o co loto, ale na 100% zamiana 1/2 fis na pełny wymaga pewnej modyfikacji w instalacji. Wszystko w poradniku.

Opublikowano

Instalacja zrobiona wszystko tak jak ma być wedługo poradnika. Przecież napisałem, że prawą stronę pokazuje ok zarówno przód jak i tył. A problem z zapalaniem się wszystkiego po lewej strony miałem juz na 1/2 FISa tak jak wspomniałem, z tym że tam nie było podziału na konkretne drzwi.

Opublikowano

Aktualnym dalej zostaje:

... sprawdzasz instalację według schematów...

nikt nic mądrzejszego nie wymyśli.

Opublikowano

A może jest tak, że ktoś podłączał tą "dodatkową" krańcówkę w drzwiach kierowcy, tylko po to żeby lampka się zapalała i zrobił to po najmniejszej lini oporu, podpinając się pod tylne drzwi ?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy pod tylne drzwi ale Z krańcówki w drzwiach wyprowadzony jest tylko jeden przewód podpięty pod brązowo-żółty idący w wiązce drzwi kierowcy, masa przez styk krańcówki z karoserią :/

Edytowane przez przemek_144