Opublikowano 21 Października 201411 l Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu pojawiło sie grzechotanie/ tyrkanie z okolic silnika dochodzi ono gdzieś z okolic alternatora/sprężarki a/c. Odgłos pojawia sie po kilku min od uruchomienia silnika.. Dodaje filmik i proszę o jakieś podpowiedzi moze ktoś z was juz to przerabial. Z góry dziękuje i pozdrawiam..
Opublikowano 22 Października 201411 l Autor Włączenie/wyłączenie klimy nic nie zmienia.. Myśle, ze na początek wymienię sprzegielko alternatora i zobaczę. W sumie mam ja juz pare lat i nigdy nie wymienialem moze to to.. Panowie jeszcze szybkie pytanie jakiej firmy sprzegielko kupić?
Opublikowano 23 Października 201411 l Nie rób nic w aucie co nie jest niezbędne!!! Nie mam możliwości odsłuchania ale zanim czegokolwiek się dotkniesz dobrze zdiagnozuj i rozwiązuj faktyczny problem a nie na chybił/trafił. Sprzęgiełko nie jest takie tanie. Jest to konstrukcja "zrywna" czyli jak musiało zadziałaś to zerwało zabezpieczenia, kółko pasowe pracuje luzem a sprężarka nie ma napędu i tymsamym klima stoi. W innym przypadku gumki w sprzęgle mogą być mocno spracowane, w sprzęgle pojawią się większe luzy ale nie sądze by objawiało się to jakim terkotem. Może popołudniu odsłucham ale na na tą vhwilę obstawiał bym napinasz paska wielorowkowego i do sprawdzenia sprzęgiełko alternatora - doświadczony mechanik oceni to w 3 minuty.
Opublikowano 23 Października 201411 l Autor Dzięki za zainteresowanie tematem. Z chęcią pojechałbym do jakiegoś mechaniora ale w okolicy nie ma nikogo konkretnego komu mógłbym zaufać.. Poza tym pracuje od rana do późnego popołudnia.. Narazie szukam przyczyny i jeśli nie jest to nic skaplikowanego zabiorę sie za to sam.. Pozdrawiam
Opublikowano 24 Października 201411 l Podobne objawy daje uszkodzona sprężarka klimy. Mogą to być gumki w kole pasowym, ale często też sie spotkałem z uszkodzeniem łożyska w kompresorze klimy.