Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szyby elektryczne , podświetlanie , temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowy a nawet bardzo nowy na forum bo dopiero kupiłem swoje AUDI i dopiero się zarejestrowałem.

Chciałbym żeby w moim nowy aucie wszystko działalo jak należy jest troche detali które mnie wkurzają.

Auto kupiełem od dziadka który był jedynym właścicielem w polsce dbał o takie rzeczy jak zawiecha silnik ale....

1. nie działa wskazanie temperatury silnika tzn działa ale pokazuje 60-65 stopni cały czas. Dziadek mówi że tak jeździł a termostat jest ok. I teraz nie wiem czy to wina jakiegoś czujnika ( wydaje mi się że auto się dogrzewa) , zegarów czy może termostatu .

Czytając to forum prawdopodobieństwo wskazuje na czujnik ale jak mam to sprawdzić nie mając VAG-a/kabla ....

Teraz najlepsze :

2 elektryczne szyby (mam z przodu) działają wg dziadka jak auto się zagrzeje / po chwili lub dłuższej chwili . Ja jechałem z pół godziny i niestety nie zadziałały :( :( :(

3. Podświetlanie panelu Climatronic'a który posiadam - jak wyżej jak się auto ogrzeje to mi podświeci i cokolwiek widze na wyświetlaczu... i tu niespodzianka podczas jazdy faktycznie jak się cieplej w aucie zrobiło zaczął działać ekran (przyciski działały- chyba bo wcześniej nie mialem takiego cacka ale coś tam się regulowało jak naciskałem).

Szperając w necie znalazłem coś o jakieś pompie centalnego że steruje podświetleniem i szybami... i coś tam. Czy te 2 usterki mogą byś ze sobą powiązane czy niekoniecznie. Jak napisałem w przywitaniu nie miełem wcześniej audi więc prosze o lagodne potraktowanie nowicjusza....

Może ktoś z klubowiczów z Częstochowy miałby takiego Vag'a coby sprawdzić usterkę 1 ... bo widzę że jakieś spotki są urządzane to mógłbym podjechać z autkiem ... jakoś się odwdzięcze... ;) Muszę podpytać....

Opublikowano

jeśli chodzi o pytanie 1. to stawiam na czujnik temperatury cieczy chłodzącej to on wysyła dane na zegary jaka jest temperatura

Opublikowano

Sprawdzić czujnik temp cieczy. Sprawdzić wskazanie temperatury cieczy na klimatroniku tak dla pewności. Co do szyb to faktycznie pompka nimi steruje, możesz ją wyciągnąć i sprawdzić czy nie dostała wilgoci, zimne luty itp. Pompka steruje też podświetleniem , ale wnętrza pojazdu. Co do panelu klimatronika to może już wyświetlacz padać. Najlepiej podmienić na inny i sprawdzić.