Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Buczy podczas przyśpieszania i szczypiące spalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taką przypadłość w 1.9 AVB kiedy silnik ma większe obciążenie na przykład podczas przyśpieszania silnik zaczyna buczeć szczególnie od 1600 do 2100 obr/min , nie wiem co może być przyczyną na wyższych obrotach już to tak nie przeszkadza.

Kolejną niepokojącą mnie rzeczą są szczypiące w oczy spaliny gdy auto chodzi w garażu czy to normalne czy objaw zużytych pompek? Dodam że silnik pracuje równo i nie kopci nawet jak się dodaje gazu.

A i jeszcze jedno dziś rano jak było -2 to silnik zapalił ale musiał obrócić z dwa razy wcześniej palił z ćwierć obrotu.

Opublikowano

Kolego ja po wybiciu katalizatora mam taki3 buczenie i spaliny calkiem inaczej smierdza. W garazu to sie stac nie da z tylu auta.

Opublikowano
  • Autor

Hmm ciekawe czy u ,mnie jest kat ,ale spaliny bardzo śmierdzą..

Opublikowano

Sprawdź plecionkę pod EGR'em. Pewnie przepalona i stąd buczenie. No i kat pewnie też wypalony.

Opublikowano

Witam ,założyłem podobny wątek ale ze względu na brak reakcji opisze swój przypadek tu bo problem wydaje się podobny -silnik ten sam - avb.

W zakresie obrotów silnika 2200 - 2600 pojawia się rezonans basowy jakby ktoś napier.... w jakaś tubę .

Słychać to generalnie w tym zakresie obrotów bez względu czy przyspieszam , utrzymuje czy tez obroty schodzą w dół przy odpuszczeniu powiedzmy z 3tys i trafiam na ten zakres.

Jest to słyszalne najbardziej na 4 i 5 biegu.

Słychać to wyraźniej po rozgrzaniu i w dłuższej trasie- najczęściej używany zakres obrotów w sumie .

Auto przyspiesza normalnie ,nie dymi itp .... na zimno jednak potrafi trochę nasmrodzić przy porannym odpaleniu ale dymu nie ma ....no chyba ze jest zimno i wilgotno (pewnie para).

Plecionka trochę się pruje ,ale mechanik stwierdził ,że czarno nie jest wiec nie puszcza i by tego nie ruszał na razie...

Tylko ten basowy dźwięk jest jednak irytujący.

Czy wymiana na coś takiego to dobry pomysł ?

http://allegro.pl/katalizator-audi-vw-passat-a4-a6-b5-1-9tdi-kat-i4731402580.html

...a może to jednak nie jest wina tej plecionki...

Opublikowano
  • Autor

Sprawdź plecionkę pod EGR'em. Pewnie przepalona i stąd buczenie. No i kat pewnie też wypalony.

No plecionka troszkę się sypie ale okopcenia ani przedmuchów nie widać, a co to jest ten kąt go sprawdzić?

Edytowane przez toma085

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

jak wam buczy to zanczy ze walek jest do wymiany

Opublikowano

a może to wybite broki?

Opublikowano

to nie wałek ja jestem świeżo po wymianie a buczy podobnie jak na starym, według mnie to coś w układzie wydechowym.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie u mnie zauważyłem przypadłość że póki auto nie osiągnie 90 stopni to nie buczy. Jak tylko temperatura w pionie to buczy. Ale to też nie zawsze. Czy tu temperatura silnika może mieć coś do rzeczy?

Opublikowano

raczej w poduszkach. u mnie buczy jak jest zimno a poduszki mam nowe. gdy sie zrobi cieplej czyli jest na plusie nic nie buczy.

Opublikowano

Ale to wiesz. jest powiedzmy 80 stopni i nie buczy.a wskazówka w pion i buczy.

Opublikowano
  • Autor

U mnie chyba rzeczywiście jak zimniej to bardziej buczy może i rzeczywiście to poduszki ,powiem wam że zaczyna mnie drażnić to jeżdżenie dieslem chyba się przesiądę z powrotem na benzynkę.

Opublikowano

U mnie chyba rzeczywiście jak zimniej to bardziej buczy może i rzeczywiście to poduszki ,powiem wam że zaczyna mnie drażnić to jeżdżenie dieslem chyba się przesiądę z powrotem na benzynkę.

Mam podobnie ...próbuje polubić tego mojego klekota ale jakoś nie idzie się zaprzyjaźnić ;) jedyna zaleta porównując do poprzedniego benzynowego r6 że mało pali to trochę za mało ...

Opublikowano
  • Autor

Dla mnie jest jeszcze jedna zaleta że jest fajny moment z dołu ale te wszystkie inne rzeczy są już gorsze niestety.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy i jak z tym buczeniem ? Poradziliscie coś? Tez mi buczy i wydech drży.

Opublikowano

U mnie nadal buczy,huczy i drży itp ... generalnie porażka , ale skoro chciało się "premium" z klekotem to teraz się ma ;-)

Nie mam teraz możliwości żeby odstawić klekota na kontrole przez kumatego fachowca ...

PS.

taka moja uwaga ap-ropo słynnej już oliwy do PD ...

kupiłem z "kartką" castrol 5w30 , zalałem motulem specyfic 5w40 - był lepiej - klekot nieco ucichł ...

idąc za ciosem ;-) postanowiłem zalać niby wypasem millers oil do PD i tu ...ból w moich uszach....

Opublikowano

A u mnie wsio samo ucichło i chodzi teraz aż miło :) Nie powiem Wam co pomogło bo nic nie ruszałem w aucie. Obstawiam poduchy i pewnie coś się ułożyło i chodzi elegancko