Skocz do zawartości
IGNOROWANY

kalibracja fis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich proszę o pomoc przy kalibracji fis mam audi a4 b7 1,9 TDI BRB jestem prosto po wymianie manetki i odblokowaniu fisa potrzebuje się dowiedzieć jakich procentach macie ustawione kalibracje w silniku 1,9 TDI BRB + DPF wtedy wpisze waszą wartości i wtedy dowiem się czy fura dobrze pali czy z nim jest wszystko jest dobrze po zatankowaniu do pełna baku przejeżdżam 900Km cykl mieszany.

z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Opublikowano

Niewiele osób kalibruje po wymianie z rzeczywistym spalaniem. Zatankuj 50 litrów, sprawdź vagiem ile masz paliwa dokładnie, przejedź ile będziesz uważał za słuszne np. 300km i oblicz sobie średnią, najlepsza metoda na dokładny pomiar wartości fis vs rzeczywistość.

Opublikowano

chodzi o to że nie wiem do końca czy maje auto nie spala za dużo dlatego chciałem się dowiedzieć jak inni majom skalibrowany fis i wtedy porównać

Opublikowano

Zatankuj pod korek (nie od odbicia pistoletu), wyzeruj fis-a, przejedź z 500 kilometrów i znowu zalej pod korek. Porównaj wartość na fis-ie z wlanym paliwem. Jeśli masz różnicę to możesz korygować. Ja osobiście obniżyłem o 10%, komp zawyżał mi ~ 0.5 litra.

Opublikowano

Zaniż na maxa i będziesz miał najoszczędniejszego diesla w mieście :)