Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[BFB] - niedawno kupiony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Jak w temacie, kupiłem niedawno A4 B6 1.8T Avant Quattro z silnikiem BFB

przebieg: 230 000 km

od 12tyś jest zainstalowany LPG

Meas.Blocks - 08

Basic Settings - 04 (u góry była opcja ON/OFF/NEXT, ustawione podczas logowania na OFF)
Dodatkowo z Auto Scan(odczyt na zimnym silniku):

VAG-COM Version: Release 311.2-N
Chassis Type: 8E - Audi A4 B6/B7
Scan: 01,02,03,08,09,0F,15,16,17,18,36,37,45,46,55,56,57,65,67,69,75,76,77
Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 8E0 909 518 AA
Component: 1.8L R4/5VT 0004
Coding: 0011701
Shop #: WSC 63351
9 Faults Found:
17698 - Coolant Temp Sensor at Radiator Outlet (G83): Signal too Small
P1290 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
P0300 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
16687 - Cylinder 3 Misfire Detected
P0303 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
18010 - Power Supply Terminal 30: Voltage too Low
P1602 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
16517 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Response too Slow
P0133 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
16685 - Cylinder 1 Misfire Detected
P0301 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
16688 - Cylinder 4 Misfire Detected
P0304 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
17545 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Rich
P1137 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
16486 - Mass Air Flow Sensor (G70): Signal too Low
P0102 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
Readiness: 0000 0000
Address 03 -------------------------------------------------------
Controller: 8E0 614 517 A
Component: ABS/ESP allrad 1729
Coding: 04475
Shop #: WSC 06435
1 Fault Found:
18265 - Load Signal: Error Message from ECU
P1857 - 35-10 - - - Intermittent
Address 08 -------------------------------------------------------
Controller: 8E0 820 043 H
Component: A4 Klimaautomat 1116
Coding: 00000
1 Fault Found:
00710 - Defroster Flap Positioning Motor (V107)
41-10 - Blocked or No Voltage - Intermittent
Address 09 -------------------------------------------------------
Controller: 8E0 907 279 E
Component: int. Lastmodul RDW 0305
Coding: 00011
No fault code found.
Skipping Address 15-Airbags
Address 16 -------------------------------------------------------
Controller: 8E0 953 549 F
Component: Lenksáulenmodul 0308
Coding: 00012
No fault code found.
Address 17 -------------------------------------------------------
Controller: 8E0 920 900 L
Component: KOMBI+WEGFAHRS. RB4 D36
Coding: 03100
Shop #: WSC 00186
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx yyyyyyyyyyyyyyyyyyy
No fault code found.
Address 45 -------------------------------------------------------
Controller: 8E0 951 177
Component: Innenraumueberw. 0604
Coding: 00001
Shop #: WSC 00000
No fault code found.
Address 46 -------------------------------------------------------
Controller: 8E0 959 433 BC
Component: Komfortgerát T3B 1211
Coding: 06986
4 Faults Found:
01370 - Alarm triggered by Interior Monitoring
35-00 - -
00962 - Alarm via. Tilt Sensor
35-00 - -
00955 - Key 1
35-10 - - - Intermittent
00956 - Key 2
35-10 - - - Intermittent
Address 55 -------------------------------------------------------
Controller: 4Z7 907 357
Component: dynamische LWR D09
Coding: 00060
No fault code found.
Address 56 -------------------------------------------------------
Controller: 8E0 035 186 J
Component: concert II GRO 0008
Coding: 01001
No fault code found.
End -------------------------------------------------------

Aktualne informacje:

-> zbyt mało płynu chłodniczego (był wyciek w przyłączu parownika) -> komputer wskazuje niski poziom.

-> po odstaniu 1-2 tygodni, rozrusznik ledwo kręcił, możliwe że akumulator do wymiany.

PS: Jeżeli jakieś logi są źle zrobione to proszę podać jak je robić, to moje pierwsze spotkanie z Audi i z diagnostyką(dziś kabelek przyszedł)

Edytowane przez ExeQtoR
Opublikowano

Proszę Pana, standardowo tak jak w moim przypadku po zakupie auta, sprawdzić szczelność dolotu
Link jak zrobić.

Szczelność odmy, znajduję sie przy ścianie grodziowej.
Sprawdzić zawór DV

Skasuj błędy, zrób logi dynamiczne bloków jadąc na benzynie, bieg 3 od 2 tys do końca
002+115
003+118
020+031
Opublikowano

No i tutaj pojawiły się pytania:

-> Gdzie idzie dostać taką "kulkę" z zaworem aby zablokować wylot i mieć wpięcie pod ciśnienie z kompresora?

-> Odma -> ściana grodziowa(co to ta ściana grodziowa?), czy ona jest pod kolektorem dolotowym, mówiąc inaczej muszę rozebrać/ściągnąć kolektor dolotowy?

-> Jak sprawdzić zawór DV? U siebie widzę że są 2 lub więcej takich zaworów(jeden jest na wężykach pod turbiną) a drugi z tyłu silnika(tam gdzie jest łańcuszek rozrządu) i ten drugi był wymieniany ma wypaloną datę produkcji z 2010 lub 2012(już nie pamiętam).

Z logami będzie mały problem, mój laptop wisi tylko na kablu... musiałbym skołować innego albo baterie nową :(

Fakt, błędy są jeszcze z czasów poprzedniego właściciela i ich nie kasowałem.

Z oględzin i moich przeróbek:

-> wymiana opasek uciskowych na dolocie koło Turbiny/zaworu DV -> tam było widać pocenie się(olej)

-> turbinka trochę cieknie wewnątrz(olej w powietrzu i dolocie), ale na zewnątrz sucho.

-> poci się uszczelka od pokrywy głowicy(dekiel), natomiast między blokiem a głowicą jest sucho. Dokręcić nic się nie da wszystkie śrubki twardo siedzą i ani drgną.

Opublikowano (edytowane)

Zawór DV ma dwa grube węże i jeden cienki, bez podania podciśnienia na cienki wężyk nie powinno być przejścia pomiędzy dwoma grubasami, jeżeli podasz podciśnienie na mały wężyk powinno uaktywnić się przejście między dwoma grubasami (w środku jest membrana ze sprężynką) sprawdzić również czy się nie przywiesza
zawory18T.jpg

A samochód ma jakieś objawy szarpie, muli, obroty falują czy coś ?

Audi90deg005.jpg
Odma ten "grzybek"
Zawory można dostać w sklepie z pneumatyką,gorzej z zaślepkami,
Zaślepki dotoczyłem, a szybko złączkę kupiłem

Ja bym skasował błędy i zobaczył jakie się pojawią po przejechaniu parunastu kilometrów

Edytowane przez Waść Kolorowość
Opublikowano

Samochodem po zakupie przejechałem ok 550km (tyle drogi miałem od sprzedającego)

-> LPG 10L/100km mierzone na realnym tankowaniu(komputer pokazał 7L/100km, max prędkość 120-130km/h bo miałem ogon(Tata jechał Oplem 1,7D - nie chcieliśmy aby się rozleciał 17letni Diesel), trasa z pod Słupska przez autostradę do Częstochowy.

-> Objawy, w zasadzie brak,

--> Żadne kontrolki nie mrugają ani nic się nie dzieje.

--> Turbo/Silnik daje kopa dopiero gdzieś tak od 2600 obrotów, w tedy czuć że auto ciągnie (nówka powinna od 1950 osiągnąć pełny moment obrotowy)

--> Podobno samochód ma moda(program tylko) na 190km ale ja w to nie bardzo wierzę... bardziej obstawiam że to standardowe 163km

-> na LPG szarpie/dusi się na 5biegu przy 195-200km/h (nie pamiętam obrotów, później tego już nie testowałem) - zakładam że instalacja nie przewidziała takiej dawki LPG dla wysokich obrotów i dlatego tak się dzieje.

-> na PB nie było problemów, 230km/h osiągnął na autostradzie i miałem wrażenie że jeszcze z 3-7km udałoby się podciągnąć ale zrobiła się górka, a potem już nie było ładnej prostej, w dodatku "ten ogon". W żadnym zakresie nic nie szarpało i pracował równo. Wolne obroty cały czas takie same nie ma żadnych wahań. Temperatura 90st cały czas po zagrzaniu przez całą drogę.

Zastanawia mnie to, że 163km + quattro + przebieg 230tyś osiągnął bez problemu prędkość z książki(230km/h), z dodatkowym balastem(LPG w kole, 3/4 gazu) + pełny bak PB95 + ja, może tam jest jakiś virusik na 190km.....??? ;-))).

Ogólnie chodzi mi o to że mam jeszcze poprzedni samochód a tego chce maksymalnie posprawdzać i ewentualnie naprawić aby na dłuższy czas mieć w miarę spokojną głowę.

-> Przeprowadziłem konserwacje wahaczy stalowych

-> Wymieniłem wszystkie przewody gumowe(hamulcowe), były od nowości i już spękane.

-> Uszczelniłem wcinki do obiegu chłodzenia(do LPG).

-> Niektóre opaski na dolocie wymieniłem bo były luźne lub "serwisowe"(te co raz zaciśnięte i koniec)

------------------------------

-> Odma - no to ten grzybek jest wymieniony(ma punktowo wypaloną datę na plastiku nowszą niż produkcja auta) + zaciski/opaski serwisowe.

Zdjąłem końcówkę gumową przy dolocie od odmy, tam nie było oleju, tylko takie stare spieki olejowe (nowego oleju nie było)

Jest jakaś procedura sprawdzania szczelności odmy? lub opisz mi to jak to ma działać tak jak z zaworem DV.

Zawór DV sprawdzę wieczorem jak wrócę z roboty. Co prawda sprawdzę tylko czy nie przepuszcza, bo na tym cieniutkim wężyku jest opaska serwisowa i nie mam takiej na stanie aby dać skręcaną.

Opublikowano

Zrób logi dynamiczne jak podpowiedział kolega i będzie wiadomo czy auto ma program czy nie, będzie wiadomo czy z silnikiem wszystko w porzadku.

Opublikowano (edytowane)

Skasowałem błędy i żadne nowe nie wyskoczyły po ponownym sprawdzeniu.

Bateria do lapka idzie więc logi się pojawią za jakiś czas ;-)

Ale jest poważniejsza sprawa....

cieknie olej spod zimeringa na wałku rozrządu od strony paska rozrządu... -> ewidentnie do wymiany, bo po 5km i 20min na biegu jałowym wyleciało tamtędy ok 1ml oleju (kapki oleju były na wężykach od dolotu).

Pytanie nasuwa się czy gdzieś jeszcze są uszczelnienia na wałkach rozrządu, które mogą cieknąć?

Dodam że widać pocenie się od zimeringa wtryskiwaczy, ale to tylko pocenie się w obrębie 1,5cm od wtryskiwacza(każdego) -> pytanie czy to dużo roboty z wyjęciem ich bo może sam dałbym rady, a z tym wałkiem umówiłem się u mechanika, bo nie chce tego zepsuć...;/

No to witam ponownie, udało mi się skołować baterie do laptopa i porobić logi dynamiczne.

Autko stało, bo simering na wałku rozrządu był jak plastik, tak samo do wymiany będą simeringi na wtryskach, bo tak samo twarde są i się pocą :(

DYNAMICZNE:

Grupa 002, 115: http://vaglog.pl/log_194930.html
Grupa 003, 118: http://vaglog.pl/log_194931.html
Grupa 020, 031: http://vaglog.pl/log_194932.html

Mały komentarz:

1 LOG -> udało się zrobić do odcięcia

2 LOG -> zbyt niebezpieczna sytuacja zrobiła się na drodze i nie wiele brakło do odcięcia - musiałem odpuścić już za 6tyś obr.

3 LOG -> sam w aucie byłem cały czas i nie kliknąłem na zakończenie logowania, więc jeszcze był etap wolnej jazdy po wsi w celu dojechania do domu i trochę ostudzenia, potem w domu zakończyłem logowanie...

Sprawa virusa w tym aucie powraca, bo odgrzebałem wykres z hamowni w warsztacie tuningowym (był w dokumentach) z 2010 roku z Warszawy, co prawda był przypisany tam Audi A6 1.8T, a nie Audi A4 1.8T, ale numer rejestracyjny pojazdu był wpisany i zgadza się z zielonymi kartami ubezpieczenia i tą kartą pojazdu. No i rzeczywiście w tym czasie właściciel był z Warszawy i auto miało taki numer rejestracyjny.

------------

Sprawa druga, po odebraniu auta od mechanika trochę go po testowałem i w pewnym momencie: ostre ruszanie pod kątem 90st (jak na skrzyżowaniu), zamrugała kontrolka trakcji ta obok lewego migacza. I na kompie pojawił się błąd:

No fault code found.
Readiness: 0010 0001

Address 03 -------------------------------------------------------
Controller: 8E0 614 517 A
Component: ABS/ESP allrad 1729
Coding: 04475
Shop #: WSC 06435
1 Fault Found:
01826 - Sensor for Steering Angle (G85): Supply Voltage Terminal 30
35-10 - - - Intermittent

Po wykasowaniu i dzisiejszych testach(logach) ten błąd się nie pojawił, ale należy zwrócić uwagę że nie ruszałem ostro na zakręcie, a jedynie na wprost.

Po tych logach sprawdziłem raz jeszcze kompa i zero błędów, jedynie co mnie zastanawia to ta pozycja:

No fault code found.
Readiness: 0000 0000

Bo nie wiem co oznacza "Readiness" i dlaczego to się zmienia - czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat ??

Wykres z hamowni mogę zeskanować, ale najpierw czy ktoś na podstawie tych logów może podać przybliżoną moc auta ??

Aha, droga po równym, opony letnie standardowe 205/55/R16. Brak pasażerów. Do masy należy doliczyć 55L benzyny i 1/2 Baku gazu oraz instalacje gazową z butlą toroidalną w kole.

Wdzięczny będę za każde opinię ;-))

Edytowane przez ExeQtoR
Opublikowano

Jest program po logach na ok 185-190 km i ok 280 nm, co do logów turbina już nienajlepiej wstaje ale po takim przebiegu i programie tak może być, możliwe że przepływka bedzie do wymiany, dla potwierdzenie zrób jeszcze jednego loga 002+033, readiness to są testy diagnostyczne systemów katalizatora, sai, evap po kasowaniu błedów przechodzą na 1 , testują się podczas jazdy po zakończonym pozytywnie przechodza na 0.

Opublikowano

Jak na 185-190 koni to mało na przepływce. 143mg to jakieś 170parę koni.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie widzę że przepływ powietrza w gramach w porównaniu do innych logów BEX(190km) mam gorszy, ale za to ciśnienie mam większe, niż u tego BEXa.

Wykres z hamowni z 2010roku, widać, że moment obrotowy rośnie i dopiero stabilizuje się od 3300 obrotów...

http://zapodaj.net/e13f31770e5af.jpg.html

Książka serwisowa prowadzona do 10.09.2009roku -> przebieg 150 000, więc obstawiam że z 15tyś jeszcze zrobił do 07.2010, to mod był robiony przy ok 165tyś przebiegu, a aktualnie ma 232tyś więc prawie 70tyś na tym modzie już ma zrobione.

A takie pytanie, czy nieszczelność w dolocie może być winą niskiego przepływu?? Bo jak wspomniałem uszczelniacz na wałku rozrządu po wyjęciu wykruszył się jak plastik, a te na wtryskach benzynowych są niewiele lepsze... Co prawda nie sprawdzałem szczelności dolotu, bo nie mam za bardzo jak :-(

Dodatkowy log zrobię jutro, ale już chyba na zimówkach bo z rana mogą być mniejsze kolejki - czy to będzie miało wpływ na wynik loga?

Czy jeszcze jakieś sugestie się nasuwają?

Aha, mechanik po wymianie uszczelniacza na wałku rozrządu powiedział że stuka łańcuszek z tyłu, no i faktycznie na zimnym tak hmmm "rechocze" nie słychać czystego metalicznego dźwięku, ale słychać rozklekotany łańcuch, jutro nagram filmik to wrzucę i ocenicie czy to jeszcze pochodzi czy nie, bo za ok 40tyś robiłbym cały rozrząd dopiero więc i jego bym wymienił - teraz na zimę nie bardzo mam finansów na ten cel :/

Edytowane przez ExeQtoR
Opublikowano (edytowane)

Może faktycznie jest nieszczelność lub przepływka wadliwa. Posprawdzaj i zrób logi jeszcze raz.

Edytowane przez jacek70
Opublikowano (edytowane)

yyyy a tak się zapytam gdzie ta przepływka jest? bo to moje pierwsze Audi i nie bardzo się orientuje w urządzeniach, które nie popsuło się w moim starym Volvo V40 ;-))

edit/////

znalazłem przepływke na allegro, to już wiem jak to wygląda i gdzie to jest, jutro zrobię nowego loga i postaram się sprawdzić szczelność dolotu, bo inaczej nic nie zweryfikujemy...;/

hmmm... tak jeszcze myślę nad tym i pewna myśl mi przeleciała. Skoro przepływka siedzi przed turbiną to w sumie mierzy ilość powietrza zaciągniętego przez filter do turbiny(i dalej...) więc nieszczelność w dolocie w sumie nie będzie miało wpływu bo ta przepływka nie jest na wlocie do kolektora i nie mierzy sprężonego powietrza a tylko zassane przez turbinkę. Więc jeżeli dobrze rozumuję, to:

- turbina za słabo ciągnie powietrze (Ale utrzymuje ciśnienie większe niż w BEXie...?)

- zapchany dolot do filtra (prawie nie realne)

- przepływka szwankuje ->> ???? Są jakieś testy typu: "sprawdź sam" nie posiadając nowej ??

- turbina ciągnie "lewe" powietrze (mało prawdopodobne)

filtr powietrza jest nowy, ale dostałem taki z dodatkową 0,5cm białym przedfiltrem (jakkolwiek to nazwać) ale nie sądzę aby to filtr powietrza stawiał taki opór...

Te logi nie dały mi spokoju... Zrobiłem analizę porównawczą między moimi logami a tymi od BEX'a co się okazało,

-> moja turbinka późno wstaje - to idzie wyczuć, zbiera się dopiero od ok 2,5tyś obr.

-> przepływka raczej dobrze wskazuje, a ciśnienie się utrzymuje na poziomie 1600... Więc dlaczego jest różnica na przepływce ?

odpowiedź jest na bloku 118 gdzie jest mierzona temperatura powietrza. U mnie temperatura przy obrotach od 6tyś wzwyż wynosi powyżej 30st C. a w BEXie wynosi ok 18st C. Stąd ciśnienie w kolektorze dolotowym jest, ale ilość atomów powietrza wyrażona w gramach jest mniejsza ponieważ temperatura gazu jest większa. No chyba że ja już coś źle rozumuje?

Tutaj od razu pytanie:

-> czy dużo przeróbek trzeba aby dołożyć drugi intercooler ?

-> czy komputer sam sobie poradzi w przypadku gdy zwiększy się przepływ powietrza, czy może trzeba mu inny program wgrać ?

Edytowane przez ExeQtoR
Opublikowano

Za bardzo kombinujesz zrob loga o ktorym mowilem i bedzie wiadomo czy przeplywka zaniza wskazania a patrzac na 031, tak moze byc, przed logiem skasuj bledy. Sprawdz tez jakie sa wartosci na kanale 032 tylko po jakiejs dluzszej jezdzie.

Opublikowano

Oki, zrobione:

DYNAMICZNE:
Grupa 002, 033: http://vaglog.pl/log_194967.html
Grupa 002, 032: http://vaglog.pl/log_194966.html

Opony były te same dopiero po logach zmieniłem oponki, więc warunki zbliżone, każdy do odcinki bo akurat warunki pozwalały na to ;-)

Porównałem jeszcze czasy rozpędzania się aut -> drugi to ten BEX też w quattro co wyżej linka podałem.

[bEX]

2000 -> 3,17
6720 -> 17,55
--------14,38
3280 -> 6,85
6720 -> 17,55
--------10,70
mój [bFB]
2000 -> 1,13
6720 -> 17,18
--------16,05 -> 1,67 gorzej od BEX
3280 -> 5,07
6720 -> 17,18
--------12,11 -> 1,41 gorzej od BEX

Czasy i obroty spisałem z logów - specjalnie wziąłem identyczne obroty i wyszło że u mnie jednak wolniej się rozpędza i widać późno wstającą turbinkę.

Ale to też nie jest 100% wyznacznik, bo zależy od długości biegów, BEX ma 6 biegów i trochę krótsze przełożenia, natomiast mój na 5biegowej ma dłuższe przełożenia - ale finalnie i tak BEX na 6 biegowej ma większą różnicę przełożeń(1-6) niż ja (1-5).

Ale czekam na analizę logów, bo na wartościach lambdy się nie znam i nic nie mogę wyczytać :(

Opublikowano

Przepływka troche zaniża wskazania, ale najpierw sprawdz dolot ciśnieniowo czy nie ma nigdzie dziur jak nic się nie poprawi to raczej do wymiany będzie, co do lpg podaj co masz tam zamontowane bo z tego co piszesz powyżej 5 tys brakuje gazu...

Opublikowano (edytowane)

mam tylko książkę serwisową i w niej takie dane:

układ sterujący: OPTIMA (odczytane ze sterownika: OPTIMA ECO-TEC)

Reduktor: SHARK (Ale w rzeczywistości siedzi tam: KME RED-1 GOLD z rurką od gazu 8mm[zew ok 12mm] (do silników do 260KW))

Wtryskiwacze: BARACUDA (odczytany Baracuda z maxflow: 115NL/min, końcówki zmierzyłem ok 6mm na zewnątrz)

Zbiornik: TOROIDALNY

Stan licznika: 219500

Data montażu: 11.02.2014 (ta sama data w dowodzie i karcie pojazdu)

Diagnostyka co 24miesiące lub 60000km

Przegląd zerowy wykonano: 14.03.2014r. ze stanem licznika 220650

Przegląd okresowy 1: 02.10.2014r. ze stanem licznika 231 000 -> Na parę dni przed moim zakupem(sprzedawca chciał wiedzieć czy z gazem jest wszystko ok)

W wolnej chwili sprawdzę ten gaz na niższym biegu, a może masz jakiś numer bloków do mierzenia VAGiem aby coś więcej informacji wyciągnąć? Lub może są jakieś interfejsy diagnostyczne do gazu pod mój sterownik w rozsądniej cenie ;-))

Co do przepływki, to jest trochę zabrudzona - turbina trochę cieknie i widzę że na nowym filtrze powietrza są punkty gdzie gromadzi się olej. Olej z turbiny jest "czysty" więc nie jest przepalony - stąd tak późno wstaje turbo bo nie jest pierwszej młodości... :/

Edytowane przez ExeQtoR