Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pada deszcz = wariuje silnik, spalanie stukowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc. 1.9 TDI,AVB,2002r 101km

Jak popada deszcz, lub jest wilgotne powietrze- auto traci moc.Silnik wariuje (słychać coś jakby spalanie stukowe) ,słaby. Odczekam kilka godzin i wraca do normy.

Brak błędów po podłączeniu do VAGa. Temperaturę na wskaźniku pokazuje normalnie. Wymieniłem EGR ale nie pomogło.

Mechanicy ( co jeden to inne rzeczy chce wymieniać) sugerują : czujnik temperatury zewnątrznej, wewnętrznej, oringi na pompowtryskach, olej w układzie dolotowym :/.

Od czego zacząć, to ewidentnie wygląda na elektrykę ?

proszę o pomoc

Opublikowano

Pierwsze co, sprawdź szczelność obudowy komputera na podszybiu oraz drożność odpływu pod akumulatorem. Uwaga na śrubę, która jest w lewym rogu pod osłoną podszybia (konieczne zdjęcie wycieraczki kierowcy) Jeśli tam wszystko ok to VAG i komplet logów (patrz dział diagnostyka).

Opublikowano

Pierwsze co, sprawdź szczelność obudowy komputera na podszybiu oraz drożność odpływu pod akumulatorem. Uwaga na śrubę, która jest w lewym rogu pod osłoną podszybia (konieczne zdjęcie wycieraczki kierowcy) Jeśli tam wszystko ok to VAG i komplet logów (patrz dział diagnostyka).

Dziękuję Pawle

Komputer wymontowałem z pół rokutemu. Uszczelka była wilgotna( ktoś to bez sensu wymyślił tam...woda przy komputerze) odpływ był z liścmi

Wyczyściłem i całość silikonem zapaćkałem. Niestety nie pomogło. Jeśli byłbyś uprzejmy powiedzieć czy jakikolwiek wpływ może mieć niesprawny czujnik temp zewnętrznej?Czy on tylko za klime odpowiada?

Opublikowano

mialem niesprawny czujnik tem zewn, przez ponad rok i zadnych wymienionych przez Ciebie rzeczy nie powodowal, poza blednymi wskazaniami temp, swoja droga ten czujnik kupisz juz chyba ponizej 60 zl, wiec zmien go i tyle, powodzenia w rozwiazywaniu twojego problemu

Opublikowano

Ale czy pozbyłeś się wilgoci a czy tylko wymieniłeś uszczelkę? Sprawdź też przekaźniki czy mają nie zaśniedziałe nóżki. Już były opisywane takie przypadki ze od wilgoci nóżki w przekaźnikach przerdzewiały i działy się cyrki z elektryką.