redziasom Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 Witam, ostatnio się dowiedziałem że dobrze jest upuścić ciśnienie w oponach letnich pozostawionych na "leżakowanie" na zimę w garażu. Macie może jakieś swoje zdanie na ten temat?
jacek70 Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 Nigdy nie upuszczałem powietrza i było zawsze dobrze.Myślę ze to zbędny zabieg.
Maciek0502 Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 Też uważam to za zbędne. Opona z obniżonym ciśnieniem jest podatna na odkształcenia- a później będzie łomotało całym autem
.Pablo. Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Jak byłem wywazac opony przed sezonem wulkanizator powiedział żeby upuście ciśnie jak zdejmie letnie. Nigdy nie upuszczalem ciśnienia i wasze było ok. Edytowane 29 Listopada 2014 przez .Pablo.
nobii Opublikowano 29 Listopada 2014 Opublikowano 29 Listopada 2014 Upuścisz czy spuścisz odksztalci się w zimie, a jakby jeszcze mrozy dopadły te miękkie opony. Zostaw nabite, tak mówili, tak czytałem, tak robię! Snt frm iP usng Tptlk
A4_Dominik_WAW Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Ale Panowie tutaj nikt nie mówi żeby zostawiać flaka na stojaku, tylko upuścić żeby opona nie była mocno nabita. Jeździmy na różnych oponach i przy 18/245 opona ma swoje ciśnienie. Ja słyszałem od wulkanizatora że warto lekko upuścić do przechowywania i tak robię. Na pewno im to nie szkodzi. A opona na stojaku raczej się nie odkształca bo z jakiego powodu ?
Maciek0502 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Z powodu masy własnej. Jeżeli jest na stojaku to ma tendencje do "zsuwania się" z felgi. Pamiętaj że to ciśnienie w oponie odpowiada za dociskanie opony do felgi.
arkady1321 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 nawet należy dopompować....by nie lezakowala na flaku względem odkształcenia i bicia bocznego....
redziasom Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2014 widzę że zdania na ten temat są podzielone, ja jednak upuszczę trochę wiatru z opon i zobaczymy na wiosnę co będzie.
Fido Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Mnie zawsze uczono by popuszczać ale tego nie robię.
Maciek0502 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 A co do kwestii "zobaczę co będzie po zimie". Zawsze jeździjcie na punkt wymiany opon celem WYWAŻENIA kół. możesz sobie pod blokiem je wymienić czy w garażu, ale jedź i wyważ.
Rekomendowane odpowiedzi