mati310588 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Witam czy jest możliwe że mam wstawiony w swoim aucie a4 b6 2003r. 1.9 tdi AVF filtr cząstek stałych. Proszę mi powiedzieć jak to sprawdzić i jak go można usunąć. Aha na szybie mam zieloną naklejkę z euro 4. Czy usuwanie takiego filtra którego fabrycznie nie było różni się od usuwania oryginalnego filtra.Proszę o pomoc.
Ravu Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zobacz czy w wlepce z kodami wyposażenia jest 7GG - oznacza obecność dpf'a.
Homiczek Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 euro 4 to 2005r wiec pewnie ktoś dołożył. ale z tego co słyszałem, to jego wywalasz i po problemie, bo kompy avf i podobne nie wspierają dpf'a i nie trzeba nic wyłączać. a w nowszych ori już trzeba programowo też wyłączać
Ravu Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 a w nowszych ori już trzeba programowo też wyłączać Zgadza się .Pierw program, potem usunięcie. Jak ktoś zrobi na odwrót to ASO wita.
mati310588 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2014 Dziękuję za odpowiedzi. Może jeszcze ktoś coś dopisze. I jeszcze jedno pytanie ten DPF ma jakiś związek ze zwiększeniem ilosci oleju na bagnecie?
t_stepniak Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Witam, ja mam u siebie problem z przybywaniem oleju. Dzisiaj rano (-5') odpalił na 'strzał', potem na rozgrzanym silniku nie chciał odpalić. Zostawiłem na 40-50min, żeby odrobinę wystygnął i sprawdziłem poziom oleju ..okazało się, że oleju jest ponad 10cm nad maksimum !!Mam DPF ale uszkodzony, czy aż taki nadmiar może powstać przez DPF ?
jony 2 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Witam, ja mam u siebie problem z przybywaniem oleju. Dzisiaj rano (-5') odpalił na 'strzał', potem na rozgrzanym silniku nie chciał odpalić. Zostawiłem na 40-50min, żeby odrobinę wystygnął i sprawdziłem poziom oleju .. okazało się, że oleju jest ponad 10cm nad maksimum !! Mam DPF ale uszkodzony, czy aż taki nadmiar może powstać przez DPF ? tak może ,szybko spuszczaj
t_stepniak Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Do czerwonej kreski go było, idę zaraz po strzykawkę, wężyk i jazda.Ten DPF to przesrana sprawa.Dzięki jony 2 Edytowane 2 Grudnia 2014 przez t_stepniak
jony 2 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Do czerwonej kreski go było, idę zaraz po strzykawkę, wężyk i jazda. Ten DPF to przesrana sprawa. Dzięki jony 2 ok.a jutro olej do wymiany (za bardzo rozrzedzony ) plus filtr oleju ,dpf kasacja lub naprawa bo będzie powtórka z rozrywki
t_stepniak Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 W piątek jadę do Chełma, rodzinnego miasta, z Warszawy. Tam mam mechanika, który za darmo wytnie mi DPF, filtr też wymienię dopiero tam. Obawiam się tylko drogi, oczywiście olej zmienię przed wyjazdem ale to w dalszym ciągu prawie 250km
dziadek Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) W b6 "dpf" to dodatkowy katalizator i nijak ma sie do tych dpf z b7 gdzie jest on programowo rowniez wrzucony w sterowniku ... ...wiec w b6 ilośc oleju sie nie bedzie zwiększać bo niby jak jeżeli komputer nie ma jak zwiekszyć dawki paliwa jeżeli nawet nie wie o istnieniu czegoś dodatkowego w wydechu ... W b6 nie przejmować sie tylko jeździć U ludzi sama nazwa dpf powoduje juz ze włosy stają na plecach tak samo jak dwumasowe koło czy zawieszenie wielowahaczowe Edytowane 2 Grudnia 2014 przez dziadek
Homiczek Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 W piątek jadę do Chełma, rodzinnego miasta, z Warszawy. Tam mam mechanika, który za darmo wytnie mi DPF, filtr też wymienię dopiero tam. Obawiam się tylko drogi, oczywiście olej zmienię przed wyjazdem ale to w dalszym ciągu prawie 250km ale ty w B7 musisz go wyłączyć w sterowniku
dziadek Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 W piątek jadę do Chełma, rodzinnego miasta, z Warszawy. Tam mam mechanika, który za darmo wytnie mi DPF, filtr też wymienię dopiero tam. Obawiam się tylko drogi, oczywiście olej zmienię przed wyjazdem ale to w dalszym ciągu prawie 250km Mechanik zajmuje sie tuningiem ? Pisze programy? Bo w b7 nie jest tak prosto jak w b6 tak jak napisał przedmówca
t_stepniak Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) http://autoserwis-wegorek.motointegrator.pl/ Zajmuje się moim samochodem od początku. Jak miałem problem z immo to też sobie poradził. Mówił, że z tym nie będzie najmniejszego problemu. No i to MOŻE przyszły teść więc zrobi jak trzeba Tylko boje się tego powrotu. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez t_stepniak
wrclaguna Opublikowano 2 Grudnia 2014 Opublikowano 2 Grudnia 2014 *** Prosze nie zasmiecac watku tu jest temat o A4 B6 1.9 TDI a nie o B7 , kazde nastepne posty beda usuwane !
Rekomendowane odpowiedzi