Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Chrobotanie po odpuszczeniu gazu w Audi A4 B6 1.9 TDI AWX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cały problem polega na tym, aby zapewnić kierownicom powietrza w zmiennej geometrii turbosprężarki odpowiednie warunki do szybkiego powrotu w pozycję spoczynkową.

Na czas powrotu geometrii do pozycji wyjściowej ma wpływ wiele czynników:

- brudne elementy geometrii;

- zatkany filterek regulacyjny w N75;

- przytkane wężyki podciśnienia przy N75;

- osłabiona sprężyna w gruszce;

- niewłaściwie podłączone podciśnienie;

- niewłaściwa regulacja cięgna siłownika turbo.

Oczywiście w każdym przypadku może to być co innego, nie ma co generalizować że znamy złoty środek na chrobotanie.

Ja powiem tak - sprawdzić i wyczyścić nie zaszkodzi. Zapewne cześć z użytkowników po tym zabiegu będzie zadowolona.

Dla potwierdzenie swojej tezy poproszę was o sprawdzenie jak wyglądają nowsze zaworki, które są z 3 króćcami.

W nowszych modelach ten dodatkowy króciec jest podłączony do obudowy filtra powietrza silnika, który ma większą wydajność i nie brudzi się jak ten w N75.

Edytowane przez CzarekJ

Opublikowano

Może ktoś pokazać na przykładzie z naszych n75 jak wygląda ten filterek, o którym jest mowa? Może ma ktoś uszkodzony bądź niepotrzebny zawór i mógłby go rozebrać i wrzucić zdjęcie.

Opublikowano

Może ktoś pokazać na przykładzie z naszych n75 jak wygląda ten filterek, o którym jest mowa? Może ma ktoś uszkodzony bądź niepotrzebny zawór i mógłby go rozebrać i wrzucić zdjęcie

Tu masz zdjęcie.

https://www.google.pl/search?q=N75+FILTEREK&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwir_4mSr6fLAhWLFJoKHV7QDR4Q_AUIBygB&biw=1360&bih=657#imgrc=jtPLDL_IF_Hs5M%3A

Opublikowano

Może ktoś pokazać na przykładzie z naszych n75 jak wygląda ten filterek, o którym jest mowa? Może ma ktoś uszkodzony bądź niepotrzebny zawór i mógłby go rozebrać i wrzucić zdjęcie

Tu masz zdjęcie.

https://www.google.pl/search?q=N75+FILTEREK&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwir_4mSr6fLAhWLFJoKHV7QDR4Q_AUIBygB&biw=1360&bih=657#imgrc=jtPLDL_IF_Hs5M%3A

Ten ze zdjecia jest z Volvo, w Audi jest taki sam I w tym miejscu ma ten filtr ktory czyściłeś?
Opublikowano

W b6 jest taki sam ale jeszcze mi sie nie trafilo zeby bylo z tym cos nie tak. Przewaznie albo zapieka sie tulejka w elektromagnesie albo zasyfia dysza. Zreszta diagnoza n75 to max 10 min roboty.

W starszych a4 nie ma tych filterkow tylko idzie przewodem do filtra.

W ktoryms temacie wrzucalem krok po kroku jak zreanimowac n75 ale teraz po czasie stwierdzam ze szkoda zachodu na takie dlubanie.

Opublikowano

Podpowiedzcie koledzy... mam w rękach n75 i nie widzę tu żadnego filterka.

Opublikowano

Bo nie jest ci do niczego potrzebny z nim nic sie nie dzieje, jesli zapcha sie dysza to i tak zaworek nadaje sie na smieci.

Opublikowano

Kolego Kamil.

Ja Ci chętnie pomogę.

Tu masz link do zdjęcia zaworka N75.

https://www.google.pl/search?q=n75+czyszczenie&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiauNXjs7TLAhVFxxQKHQz3CCkQ_AUIBygB&biw=1360&bih=657#tbm=isch&q=zaw%C3%B3r+n75&imgrc=AO959yDeGLJAdM%3A

Żeby się dostać do filterka musisz zdjąć plastikową prostopadłościenną obudowę.

Trzeba odchylić obudowę przy zatrzaskach.

Tu masz fotkę ze zdjętą osłoną filterka.

https://www.google.pl/search?q=n75+czyszczenie&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiauNXjs7TLAhVFxxQKHQz3CCkQ_AUIBygB&biw=1360&bih=657#tbm=isch&q=zaw%C3%B3r+n75+czyszczenie&imgrc=jtPLDL_IF_Hs5M%3A

Nie patrz ze to z innego auta u Ciebie tak samo to wygląda i tak samo działa.

Najlepiej przeczyścić zaworek również w środku.

Edytowane przez CzarekJ

Opublikowano

Tylko, że mój zawór wygląda tak:

5721190775c20a78cf09c795e7cbec9c.jpg

Opublikowano

Co wy sie uparliscie na filtr do czego on wam potrzebny.

Na focie zaworek nie ma filtra tylko podlaczenie pod filtr powietrza.

Opublikowano

Kolego mimo dobrych chęci z mojej strony w tym przypadku już niewiele ci pomogę.

Po prostu w Twoim zaworku nie ma filterka. Masz trochę inny i chyba nowszy model, w którym nie ma zintegrowanego siteczka.

Ewentualnie masz ściągnięty filterek, który oryginalnie jest wciśniety na czarny króciec.

U Ciebie ciśnienie atmosferyczne dostaje się do N75 najprawdopodobniej poprzez filtr powietrza silnika.

Spróbuj rozebrać i wyczyścić N75 w środku. Może na trochę pomoże.

No i sprawdź połączenia podciśnienia.

Podaj numer wg. Etka twojego N75. Coś mi się wydaje, że to z VW.

Uzupełnij profil.

Edytowane przez CzarekJ

Opublikowano

Mam ten sam problem. W którym miejscu jest zlokalizowany ten zaworek? mam a4 b6 130km z 2004 r .

wyjąłem ten zaworek nie widzę tutaj zadnego filterka byla jakaś gąbka pod tą zaslepką co zdjąłem

17452248.jpg?1457624318

17452246.jpg?1457624557

Opublikowano

Właśnie ta gąbka stanowi filtr. Jak była czysta i przepuszczała powietrze to wszystko OK.

Opublikowano

troszke okurzona byla . Chcialbym wyczyścić to w środku ale nie mogę zdjąć tego plastiku co oslania tą czapkę .Czy nie ruszać tego i gąbkę tylko wyczyścic?

da się bez rozbierania stwierrdzić czy zaworek jest sprawny jak podepnę pod 12v?

Opublikowano

mam chrobotanie ale dopiero jak sie nagrzeje silnik i jak nagrzeje to robi dziwne takie dzwieki jakby gdzies powietrze ulatywalo takie huhuhuhuhuu niejednostajne

niestety na zdjęciach nie opisał jak ten plastik z wlotu powietrza zdjąć podważam to ciągne i nie chce zejsc, a nie chce tego połamać

Czarek odpiszesz na PRV?

Opublikowano

Powiem tak nie macie o tym zielonego pojecia a ktos nagadal wam glupot. N75 sprawdza sie przez logowanie grupy 11BS jesli sztanga sie porusza to zaworek dziala i nie ma sensu go dotykac.

Opublikowano

Na zimnym silniku nic sie nie dzieje nie charczy. Na rozgrzanym juz charczy . Po odpięciu gruszki przestaje jest cisza. Filterek wyczyszczony. Sztanga się nie blokuje chodzi ok 1 cm robilem test . Macie jakies propozycje ?

bo bardzo to denerwujące

Opublikowano

zrób loga dynamicznego 11

Opublikowano

Proszę http://vaglog.pl/log_253768.html

kurde to jest statyczny