Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Rozebranie drzwi przednich (aby dojść do wiązki kabli od lusterka).Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam problem.Musze rozebrać drzwi przednie od kierowcy,trzeba znaleźć przyczynę nie grzania sie wkładu lusterka(wkład dobry) i podczas zamykania/otwierania auta pilotem od kierowcy są otwarte.Zdemontowałem tapicerkę i nadal nie mam dojścia do wiązki kabli od lusterka i do zamka..Co dalej muszę zrobić???Pomocy

Opublikowano

Jeżeli chodzi o lustra to wiązka idzie wewnątrz drzwi musisz odkręcić lusterko i wyciągnąć wiązkę górą ale wątpie żeby to wina wiązki była raczej szukałbym przyczyny w silniczku który jest na drzwiach chyba że gdzieś jest problem w wiązce która wchodzi do auta czasem kabelki lubią sie łamać...

Dla pewności trzeba by było podłączyć vaga może jakieś błędy się pokażą :wink:

Opublikowano

Jeżeli chodzi o lusterko to muszę sprawdzić wiązkę bo nie grzeje sie wkład,a jest dobry.Czy tą blachę pod tapicerką można jakoś zdemontować?

Opublikowano

Blachy nie zdemontujesz..wiązkę mozesz jedynie wyciągnać górą :kwasny: i pamiętaj jak byś wyciągał żeby rozebrać wtyczkę bo ciężko wychodzi w całości

Opublikowano

Którą wtyczkę,bo nie bardzo idzie tam zajrzeć ??Czyli muszę ściągnąć lusterko tak

Opublikowano

Jeżeli chcesz dostać się do wiązki od lusterka to tak musisz ściągnąć...wtyczka od lusterka podłączona jest pod silniczek na drzwiach jeżeli wiesz o czym mówie...najlepiej z tej wtyczki zdjąć obudowę wtedy łatwiej wyjdzie Ci cała wiązka...powiem Ci tak i mnie wszystko działało ale jak zmieniłem na lusterka elektryczne i wymieniłem silniczki na drzwiach na takie które będą te lustra obsługiwały przestało mi działać grzanie wkładów...też nie wiem co może być przyczyną i podejrzewam silniczki jak będzie cieplej to pobawię się i zamienie spowrotem na te stare i wtedy zobaczę czy o to chodzi...ale jeżeli chcesz dobrać się koniecznie do wiązki to walcz tak jak Ci mówiłem :wink:

Tu masz silniczek

1bcaec1758fe.jpg

A tu kostke zaznaczyłem na czerwono

8281099210fd.jpg

Opublikowano

ok.Zobaczymy co z tego wyjdzie

Dzięki.Napisze co i jak z tym zdziałałem

Opublikowano

ja bym szukał uszkodzenia kabli w "gumie" prowadzącej wiązkę pomiędzy karoserią a drzwiami

Opublikowano

No taka opcja też jest dlatego napisałem wyżej żeby to również sprawdził...u mnie wiązka cała więc pobawie się silniczkami ;)

Opublikowano

Dojście do kabli pod gumową osłoną jest bardzo słabe.Jakieś porady???

Opublikowano

Guma jest na zatrzaski z obu stron, po stronie wnętrza auta bez problemu rozepniesz wystarczy nacisnać na końcach gumy i sam zobaczysz jak puszczają zatrzaski natomiast od strony drzwi musisz włożyć rękę w otwór głośnika po uprzednim jego zdemontowaniu i tak samo od środka naciśnij na gumę i zatrzaski puszczą i wtedy masz eleganckie dojście do wiązki :wink:

Opublikowano

Jeżeli chcesz dostać się do wiązki od lusterka to tak musisz ściągnąć...wtyczka od lusterka podłączona jest pod silniczek na drzwiach jeżeli wiesz o czym mówie...najlepiej z tej wtyczki zdjąć obudowę wtedy łatwiej wyjdzie Ci cała wiązka...powiem Ci tak i mnie wszystko działało ale jak zmieniłem na lusterka elektryczne i wymieniłem silniczki na drzwiach na takie które będą te lustra obsługiwały przestało mi działać grzanie wkładów...też nie wiem co może być przyczyną i podejrzewam silniczki jak będzie cieplej to pobawię się i zamienie spowrotem na te stare i wtedy zobaczę czy o to chodzi...ale jeżeli chcesz dobrać się koniecznie do wiązki to walcz tak jak Ci mówiłem :wink:

Tu masz silniczek

1bcaec1758fe.jpg

A tu kostke zaznaczyłem na czerwono

8281099210fd.jpg

Otóż jestem po sprawdzeniu kabli trzeba było izolować niektóre,ale sprawdziłem czy po podłączeniu kostki tej w kolorze pomarańczowym pod silniczek,czy bezpośrednio za kostką jest prąd??Sprawdziłem i zaraz za kostką go nie ma (w czarnych kabelkach,które idą do lusterka,aby je grzać) .Uszkodzony silniczek??? (elektryczne sterowanie działa normalnie a przecież to ta sama kostka)