Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Swap zacisków na 320mm W A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

skonczmy ta rozmowe ,bo zaczyna sie bardzo prymitywnie ......

pozdrawiam i bez napiny.

Opublikowano

Dlaczego ? Bardzo lubię takie twórcze dyskusje.

Gdybyś potrzebował jeszcze jakiejś informacji na temat hamulców to chętnie służę.

Opublikowano

Dlaczego ? Bardzo lubię takie twórcze dyskusje.

Gdybyś potrzebował jeszcze jakiejś informacji na temat hamulców to chętnie służę.

Prowokujesz kolego Dev Prowokujesz :naughty:

Nie to żebym się bał dyskusji z tobą ,broń boże ..... uwielbiam takowe i to nawet bardzo.

Z racji wyksztłcenia i wykonywanej pracy ,lubie mieć poparcie w swoich wypowiedzich w postaci twardych faktów ,oraz wyliczeń ,bo teraz nie posiadam takowych.

Dlatego pozwól,że zajme sie w wolnej chwili tym tematem ,wylicze siły nacisków na tarcze ,zacisku proponowanego przez ciebie ,oraz tego co mam w garażu ,oraz powierzchnie tarcia klocków o tarcze ,pojemność termiczną tarczy zostawimy w spokoju ,bo załóżmy ,że bedzie jednakowa dla obydwu rodzajów zacisku.

Oczywiście ,potrwa to trochę ,bo ogólnie mam mało czasu na prywatne wygłupy....

Dla mnie temat jest ciekawy i zamieszcze tutaj wszystkie swoje spostrzeżenia .

Pozdrawiam i do spisania się.

Edytowane przez bartez80

Opublikowano

Odpuść sobie, szkoda Twojego cennego czasu, nie mając bezpośrednio kontaktu z hamulcem i odpowiedniej wiedzy na ich temat nie podołasz problemowi.

Ale jak chcesz to podrzucę Ci pierwsze zadanie.

Tarcza 320/30mm

Zacisk jednotloczkowy Ate, tłoczek fi60

Zacisk dwutloczkowy Lucas, dwa tłoczki fi41

Teraz pytanie: dlaczego jednotloczkowy jest bardzie skuteczny od dwutloczkowego ?

Wg wyliczeń wychodzi dokładnie odwrotnie.

Praktyka swoje, teoria swoje.

Opublikowano

nie wiem w jaki sposób to liczyłeś ,ale mi z wyliczeń (zakładając stałe max .cisnienie w ukadzie 10MPa) wychodzi ,że tłok o srednicy 60 mm działa z siła 28,27 kN a tłok o średnicy 41 mm 13,2 kN ,jako że tłoków o srednicy 41 mm jest sztuk 2 ,to sumujemy ich siłę co daje nam 26,4 kN

Jak łatwo zauważyć tłok o srednicy 60 mm działa z siłą większa aniżeli dwa tłoki o średnicy 41 mm , Tak więc nie jest tak jak piszesz ,że teoria swoje ,a praktyka swoje ...

do pełni szczescia i wiarygodnosci ,sprawnosci obydwu zacisków ,trzeba by jeszcze wyliczyć wspołczynnik tarcia klocka o tarcze ,a do tego potrzeba miec pole powierzchni klocka ,ja niestety posiadam tylko takie od tego zacisku dwutłoczkowego ,a od tego z 2,0 tfsi nie posiadam.

pozdrawiam.

Opublikowano

W dużym skrócie to opisałeś, jest mniej więcej tak jak piszesz choć nie do konca.

Pozbądź się tego dwutłokowego szmelcu i zapodaj jednotłoka.

Opublikowano

Gorąco widzę się zrobiło ale myślę, że dobrze trafiłem... Na początku zaznaczę iż nie jestem zadnym szpecem w tym temacie. Otóż, chcialem zalozyć u siebie na przód hebke 320. Kupiłem takowy zestaw z ogłoszeenia i okazało się, że prawdopodobnie przyszedł mi zestaw 345 z c6. Oto zdj zaciskow i jarzmd2c91e516cfb789dc68714e15ec1cb51.jpgb3183afbf78640a8829fc366998228a1.jpg47f147bbdaedc692d560670366a16514.jpg

Zestaw uzywany. Chciałbym się dowiedzieć czy to podejdzie p&p do b6. Tarcze klocki i oslony byly w komplecie.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tarcze nie podejda z osłonami loteria

Opublikowano

To Dave jakie tarcze pod to podejda i klocki.? Generalnie powiedz mi co tu kupic zeby te zaciski spasowaly z b6?

Opublikowano

To Dave jakie tarcze pod to podejda i klocki.? Generalnie powiedz mi co tu kupic zeby te zaciski spasowaly z b6?

tarcze, klocki i osłony od S4

Opublikowano

Czyli to co wyzej jest na pewno od a6c6 tak? I na 100 % oslony i tarcze nie podejda do b6 a zaciski tak ??

Opublikowano

Czyli to co wyzej jest na pewno od a6c6 tak? I na 100 % oslony i tarcze nie podejda do b6 a zaciski tak ??

powiem Ci tak Maćku, mam zaciski od S4 i od A6 i za cholerę tych różnic nie widzę rozstaw śrób i wielkość taka sama (to tylko tacy znawcy jak Dev czy Wendej to widzą bo tych zacisków przewalili od groma), oba pasują i wszystko będzie grało ale z tarczami od esy bo w a6 tarcze są inne

Opublikowano

Ewentualnie możliwe jest, że zestaw, który kupiłem jest z s4... jak odróżnić tarcze z s4 a c6? Wiesz moze?

Opublikowano

Tarcza do Twojego auta musi mieć wysokość 46.5mm

Opublikowano

Obojetnie czy 320 czy 345 do b6 musi miec 46.5mm rozumiem

Opublikowano

Obojetnie czy 320 czy 345 do b6 musi miec 46.5mm rozumiem

Nie obojętnie bo pod 320 jest mniejsza tarcza , po prostu masz zaciski 345 więc tarcze musisz szukać jak wyżej koledzy piszą np od S4

Np takie - z takimi parametrami

https://hamulcesklep.pl/o/100.3326.20

Edytowane przez marcinch001

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej mam pytanie czy zestaw zaciskow 320/288 z tarczami i klockami od a4 b7 3,2  bedzie pasowal do a4 b6? I czy jest roznica miedzy q a oska ? 

Opublikowano

W podklejonymi temacie "upgrade hamulców" masz opisane numery części. Quattro ma inne numery osłon z tyłu.  A poza tym detalem to zestaw od B7 będzie pasować. 

Opublikowano

panowie szybie pytanie bo nie mogę znaleźć odpowiedzi, otóż mam 288 z przodu chcę 320 co potrzeba mam tarcze a4 b7 2.0 tfsi, zaciski a6 c6 320 klocki feredo 320  co jeszcze jest potrzebne?

Opublikowano
26 minut temu, maramass napisał:

panowie szybie pytanie bo nie mogę znaleźć odpowiedzi, otóż mam 288 z przodu chcę 320 co potrzeba mam tarcze a4 b7 2.0 tfsi, zaciski a6 c6 320 klocki feredo 320  co jeszcze jest potrzebne?

jeśli zacisk jest w komplecie z jarzmem to masz wszystko